Kunstenaar Peter van Veggel voor het eerst de grens over: combi-expositie in Straelen

1 augustus 2022

Tot en met 28 augustus exposeert de Venlose kunstenaar Peter van Veggel bij galerie ARN1KO+ in Straelen. Dat doet hij samen met zijn Duitse collega’s Arnhild Koppel (tevens galeriehoudster) en Helmuth Wolf. “Ons werk is heel verschillend, maar sluit op een bepaalde manier toch goed op elkaar aan.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen, Peter van Veggel

Hoewel het zijn eerste expositie in Duitsland is, ging Peter van Veggel in het verleden meer dan frequent de grens over. Hij werkte veertig jaar als tandtechnicus in Duitsland, kunst was lange tijd bijzaak. Hij begon vroeg met fotograferen, maar sculpturen maken doet hij sinds eind jaren negentig, na een opleiding aan de Vrije Academie. Daar ontstond zijn voorkeur voor de materialen brons en vooral hout. Zo vond hij de textuur en natuurlijke vormen van oud, verweerd hout meteen inspirerend.

Verschillend
Nog niet zo lang geleden kwam Van Veggel via een oud-collega in contact met Arnhild Koppel, die een galerie heeft in Straelen. “Ze had samen met Helmuth Wolf al de basis gelegd voor deze expositie die de naam ‘Transparenz und Struktur’ heeft gekregen. Die zouden ze eigenlijk met drie kunstenaars houden, maar de derde persoon kon om een of andere reden niet.” Hoewel hun onderlinge werk volgens Van Veggel heel verschillend is, sluiten ieders kunstwerken wel op elkaar aan, merkt hij op. “Arnhild schildert en Helmuth is kunstsmid – hun werken zijn over het algemeen kleiner dan die van mij. Het is onder meer de oppervlaktestructuur die onze werken verbindt.”

Vernissage
Hij geeft aan terug te kijken op een geslaagde vernissage op 23 juli. “Ja, het was behoorlijk druk. Uiteraard veel Duits publiek, maar eveneens de nodige bezoekers uit Venlo en omgeving die via Facebook van de expositie hadden gehoord.” De expositie loopt door tot en met 28 augustus en is ieder weekend op zaterdag- en zondagmiddag te bezoeken. Is het werk van Van Veggel daarna ook nog ergens anders te zien? Hij knikt. “Ik heb altijd werk staan bij mijn vaste galerie, die van kunstenaar Sjer Jacobs in Belfeld. In de zomermaanden, tot en met september, sta ik bovendien regelmatig op markten, zoals onlangs in ‘t Ven.”

Galerie Tegelen
En dan is werk van Van Veggel momenteel ook te zien bij Galerie Tegelen. “Dat is een initiatief van enkele kunstenaars die een leeg pand hebben gehuurd en daar exposities houden. Wellicht dat ik daar in de toekomst continu werk kan exposeren. Daar denk ik nog over na.” Dat doet hij eveneens over andere, toekomstige exposities, geeft Van Veggel tot slot aan. “Na september staat er nog niet iets echt nieuws op de agenda. Maar dat kan de komende tijd zo maar veranderen”, lacht hij.

Galerie ARN1KO+ is te vinden aan de Mühlenstrasse 10 in Straelen


Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad