3 x 11 jaar geleden: de sneeuwwedstrijd VVV-Ajax

15 februari 2020

Precies 3 x 11 jaar geleden, 15 februari 1987, vond één van de meest historische duels uit de geschiedenis van VVV-Venlo plaats: de sneeuwwedstrijd tegen Ajax. De grootmacht onder leiding van Johan Cruijff werd in De Koel met 3-1 verslagen. Diverse ooggetuigen Edwin van Berge Henegouwen, John Roox, Ger van Rosmalen, Stan Valckx en natuurlijk Prins Jan IV (Klein) van Jocus kijken voor de rubriek VVVvanVruuger terug op een memorabele dag.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders & Leon Vrijdag

Het is de dag na het Hofbal van 1987. Zondag 15februari 1987. Prins Jan IV en zijn adjudanten Hay van Went en John Janssen houden hun privéreceptie in pand van het schildersbedrijf van Janssen op de Heutzstraat. “Toen ik ’s morgens wakker werd en zag dat het sneeuwde, was mijn eerste gedachte: de wedstrijd van VVV tegen Ajax gaat vast niet door,” zo herinnert Klein zich. De Jocusprins had echter zijn zinnen al gezet op een korte ontmoeting met Johan Cruijff, toen coach van de Amsterdammers.

Ontmoeting met Cruijff
Klein, decennialang eigenaar van familiebedrijf Sporthuis Olympia, verkocht in zijn zaak onder andere kleding van Cruijff Sports. “De vertegenwoordiger, Henk Lubbers, had mij al laten weten dat de kans op een kort babbeltje of het maken van een foto bijzonder klein zou zijn. Johan is voor de wedstrijd puur met de spelers bezig.” Via Lubbers was wel al een deel van de sponsoring geregeld. De naam Cruijff Sports prijkte op de posters van het driespan. Posters die voor de eerste keer in de historie van Jocus in kleur gedrukt waren. Redelijk onverwacht besloot de grootmeester om toch voor de wedstrijd naar de sponsorruimte van Stadion De Koel te komen. Klein: “Ik heb hem toen korte tijd gesproken en er zijn een aantal foto’s gemaakt. Ja, dat moment was voor mij zeker heel bijzonder.”

Historische wedstrijd
Ondanks het feit dat het tijdens de receptie van het Dreejspan steeds harder was gaan sneeuwen, ging de wedstrijd dus gewoon door. Klein herinnert de aftrap zich vooral als een kort moment. “Wij moesten weer als de sodemieter van het veld af. De scheidsrechter van die middag, Ignace van Swieten, was volgens mij niet blij met ons. Hij concentreerde zich liever op de wedstrijd.” Vanwege het drukke programma vertrok het gezelschap van Jocus weer vrij snel. Er was geen tijd om van de wedstrijd te genieten. Klein was zich er toen dus niet van bewust hoe historisch deze wedstrijd zou worden. “Nee, dat gevoel ontstaat pas jaren later. Natuurlijk is het mooi juist daar onderdeel van te zijn geweest, maar zoals gezegd: op die dag was zich daar niemand van bewust.”

 

Traditie Jocusprins
Dan naar de andere hoofdrolspelers van deze dag: de spelers van VVV. Dat Jan Klein de aftrap deed, kan Ger van Rosmalen zich nog goed herinneren: “Ja, dat hoorde er toen nog bij. Het was vlak voor Vastelaovend en bovendien een mooie traditie. Daarom vind ik het jammer dat het tegenwoordig niet meer kan. De prins van Jocus moet gewoon de aftrap kunnen doen. Dat is tenslotte dé stadsprins van Venlo.” De uitslag van de wedstrijd is bekend: 3-0.

Korte mouwen
Al voor de wedstrijd was er een verschil zichtbaar tussen beide teams. Het team van Ajax had zich al bij de warming-up aan de winterse omstandigheden aangepast door dikkere kleding te kiezen. De selectie van VVV liep zelfbewust met korte mouwen over het veld. Van Rosmalen en Van Berge Henegouwen halen met zichtbaar plezier herinneringen op: “Ondanks het feit dat het steeds harder begon te sneeuwen, liepen wij na de warming-up lachend van het veld. Er werden nog net geen sneeuwballen gegooid. Maar de sfeer was voor de wedstrijd al goed. Toen wij even later boven aan de trap stonden, zagen een aantal jongens van Ajax al wat bleekjes.”

Hechte groep
De ploeg bulkte van het zelfvertrouwen door de goede resultaten tijdens dat seizoen. Bovendien was het een hechte groep. “We kenden elkaar door en door, “ zo vertelt Van Berge Henegouwen. “Deze groep was hongerig en de taken waren duidelijk verdeeld.” Van Rosmalen knikt bevestigend: “Iedereen liet elkaar in zijn waarde en wij vochten voor elke meter. Ajax had dan misschien dankzij spelers als Rijkaard, Winter, Bosman, Blind en Mühren een topelftal. Wat bij ons op het veld stond was ook niet misselijk hoor: Reynierse, Lammers, Luhukay, Berghuis, Verhagen.” Van Henegouwen vult hem aan: “Bij Ajax stonden toch ook een paar frêle jongetjes tussen die grote namen. Wij hadden de beschikking over tanks als Rutten en Valckx.”

Zelfvertrouwen
Volgens laatstgenoemde keek de groep echt naar deze wedstrijd uit. “Nee Reker, liet ons in die week niet anders trainen. Er was veel zelfvertrouwen, maar vooral ook veel plezier bij alle spelers. Dat waren de ingrediënten voor de succesvolle jaren van deze groep. We zijn twee keer vijfde geworden in de eredivisie en haalden zelfs de halve finale van de KNVB-beker. Die overwinning op Ajax was echt geen incident.” Dat de Amsterdammers niet veel indruk maakten op deze dag blijkt wel uit het moment dat de naam Cruijff tijdens het gesprek valt. Van Rosmalen kijkt verbaasd: “Die was er toch helemaal niet bij? Oh was die trainer. Haha, ja nu je het zegt.”

Aangepaste schoenen
Volgens de spelers ging door de sneeuwval het thuisvoordeel zwaarder wegen. Alle soorten schoenen stonden direct ter beschikking. “Ik heb inderdaad tussen de warming-up en het begin van de wedstrijd nog voor schoenen met ander noppen gekozen, “ aldus doelman John Roox. “Of het doorgaan van de wedstrijd wel eens in gevaar is gekomen? Nee, volgens mij niet. In 1987 waren de regels minder streng dan nu. Als de ondergrond maar zacht was, kon er gevoetbald worden. Ja, toen de wedstrijd eenmaal begon, werden de vlokken wel steeds dikker en heviger.”

Eerste treffer
De aanpak van VVV pakte goed uit. Zeker toen Stan Valckx in de 26e minuut zijn ploeg op een 1-0 voorsprong zette. Van Rosmalen: “Uit één van onze eerste counters kreeg ik de bal van Reynierse. Menzo keerde mijn inzet, maar Stan poeierde de bal alsnog binnen. Vanaf dat moment kantelde de wedstrijd. Wij kregen vleugels en ja… dan weegt het thuisvoordeel nog zwaarder. De steun van de ongeveer 15.000 supporters was mede doorslaggevend. Het publiek ging als gekken te keer en dat was een enorme steun.” Ook doelman Roox herinnert zich dat kantelpunt in de wedstrijd. “Na de 1-0 merkte ik dat een aantal spelers van Ajax toch niet zo stressbestendig was. Hun spel werd daardoor ook minder en werd het een andere wedstrijd. Toch lieten wij hun het spel maken. Het was ons doel de bal te veroveren en deze vervolgens snel naar voren te schieten. Daar liepen snelle jongens als Berghuis, Verbeek en in de tweede helft ook Jos Luhukay.”

Avé VVV
De tweede helft maakte Ger van Rosmalen niet meer mee. “Ik zat in de laatste fase van mijn carrière en had dus sneller last van mijn knieën. Reker koos daarom met Luhukay voor vers bloed.” Volgens Valckx startte Ajax de tweede helft met nog meer nadruk op aanvallend voetbal. “Daarmee speelden zij ons in de kaart. Wij hadden als doel ze uit de zestien te houden en daarna snel te counteren. Alles viel daardoor op zijn plaats.” Door het zware veld verloren de Amsterdammers bovendien snel aan kracht. Roox:”Hun passes over de grond kwamen niet aan. De bal rolde niet lekker in de sneeuw. Elke counter van ons was daardoor levensgevaarlijk en uiteindelijk scoort Luhukay na een kwartier in de tweede helft al de 2-0. Toen nam bij Ajax ook de onderlinge irritatie toe. Vlak voor tijd maakt Reynierse uit een strafschop nog de 3-0. Ik denk dat we ze een mooi lesje in effectiviteit hebben gegeven.” Na die derde treffer klonk het Avé VVV uit 15.000 kelen. Heel Venlo was trots tijdens deze historische zondag trots op de prestatie van de club.

Lampen
Jarenlange zwiepten de lampen in de bestuurskamer van VVV op en neer als de Venlose voetbaltrots weer eens gewonnen had. Dat is een bekend verhaal. En ja, dat gebeurde dus echt, weet ook Van Rosmalen zich te herinneren. “Die gingen inderdaad telkens kapot en waren volgens mij iedere twee weken aan vervanging toe,” zo zegt Rossie met een lach. “Maar wat wil je met bestuursleden als Jeu Sprengers, De Mop van Sneijders, Loek van den Kroonenberg en Theo Leurs. Die middag na de wedstrijd tegen Ajax was het zeker niet anders.” Volgens doelman Roox waren daar geen Ajacieden bij. “Nee, die waren snel weg. Ze zeiden direct na afloop nog wel iets over de slechte omstandigheden van het veld, maar vooraf zijn ook zij akkoord gegaan dat de wedstrijd gewoon gespeeld kon worden.” Nee, er was toen niemand die dacht dat deze wedstrijd een dergelijke historische lading zou krijgen die deze nu heeft. Valckx heeft daar wel een verklaring voor. “Die sneeuw gaf deze wedstrijd iets extra’s. Dat geeft de beleving en de herinnering meer waarde. Natuurlijk was het scoreverloop ook bijzonder, maar de omstandigheden zorgden ervoor dat deze wedstrijd deze grote historische waarde heeft.”

Daar zit een kern van waarheid in want nog datzelfde kalenderjaar, in december 1987, won FC VVV opnieuw thuis van Ajax. Deze keer met
3-1. “Wij waren dat jaar de enige club die dat wist te presteren,” zo herinnert Van Berge Henegouwen zich nog. “Over die tweede zege praten de mensen veel minder.”

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...