Op donderdag 25 juni hebben wethouder Marij Pollux van de gemeente Venlo en Nadja van Es, directeur van Jongen Projectontwikkeling, de naam onthuld van de laatste woningbouwfase van het nieuwbouwplan Q4 te Venlo: Aan de Stadsmuur.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Foto Retera
Wat mogen we verwachten? Een ondergrondse parkeergarage, 25 kadewoningen en koopmanshuizen plus 45 appartementen. Met het project Aan de Stadsmuur wil zowel de gemeente Venlo als ook Jongen Projectontwikkeling deze historische locatie teruggeven aan de stad: een monument voor de toekomst.
Transformatie
“Dit is een plek waar nog steeds bijzondere ontdekkingen in de grond worden gedaan,” aldus wethouder Marij Pollux. “Dit is één van de oudste gebieden van de stad. Hier is de rijke geschiedenis van Venlo tastbaar en voelbaar. Een jaar of tien geleden zijn wij als gemeente begonnen met het opknappen van de wijk Q4. Een transformatie die succesvol is verlopen, zo mogen we inmiddels wel stellen. Nu is het tijd voor het invullen van de laatste fase. We hebben er alle vertrouwen in dat ook hier een zeer aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat ontstaat dat aansluit bij de rest van Q4.”
Historische parkeergarage
Volgens Jongen Projectontwikkeling gaat het om ruim vormgegeven woningen en bieden deze voldoende mogelijkheden voor bijvoorbeeld een atelier, galerie of winkel aan huis. Tevens komt er een ondergrondse parkeergarage. Het grootse en rijke karakter van het plan is straks terug te vinden in de totale architectuur zo laat Nadja van Es weten. “Wij zijn trots dat wij dit laatste deel van de wijk mogen invullen. Niet alleen vanwege de woningen, maar ook dankzij de bouw van de parkeergarage.” Volgens haar collega, ontwikkelingsmanager Tom Dohmen, wordt een deel van de oude stadsmuur in de ondergrondse garage verwerkt. “De middeleeuwse sfeer komt er zeker in terug. Dat sluit aan bij de pakhuizen en koopmanshuizen die bovengronds gerealiseerd worden. Bovendien past het prima bij de gerenoveerde Sint Jacobskapel. Op een plek waar de stad het water raakt.”
Tevens wordt bij het opstellen van de plannen nadrukkelijk aandacht besteed aan duurzaamheid en klimaatadaptatie. Zo wordt onder andere gekeken naar het planten van bomen in het middenterrein. “Dohmen: “Wij creëren leefomgevingen om trots op te zijn. Plekken waar het goed toeven is. Noem het ruimtes voor geluk. Dit is vastgoed met een toegevoegde waarde waar mensen met plezier verblijven.” Uiteindelijk moet ergens rond de jaarwisseling van 2022/2023 de definitieve oplevering plaatsvinden. Inschrijven is wel al mogelijk.