‘Greuzele’ keert terug: Venlose revue en bevrijding staan centraal

10 maart 2020

Na een gat van twee jaar kan er aanstaande zaterdag 14 maart en zondag 15 maart weer worden ‘gegreuzeld’ in de Venlonazaal. Een evenement vol nostalgie, met muziek van toen. Centraal staan 100 jaar Venlose revue en 75 jaar bevrijding. Initiatiefnemer en orkestleider Sef Gubbels kijkt er naar uit.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen, Greuzele

Noem de naam Sef Gubbels en in Venlo en omgeving leggen mensen vanaf een bepaalde leeftijd meteen de link met de Hofkapel van Jocus. Daar was Gubbels 25 jaar muzikaal leider van. Toen hij daarmee stopte, zo’n 20 jaar geleden, kreeg hij het verzoek van Bart den Biesen, prins van Jocus in 1990, om de prinsenkapel op te richten. “Bart kwam naar me toe met de opmerking dat hij de binnenkomst van de prins bij allerlei activiteiten voorafgaand aan de vastelaovend maar een magere bedoening vond. Hij had een idee voor een eigen kapel voor de prins en of ik die wilde opzetten.”

Voorlopig einde
De prinsekapel werd echter meer dan alleen een muziekgezelschap dat de prins begeleidde, maakt Gubbels duidelijk. “We traden een aantal keren per jaar op, hadden een breed repertoire.” Vorig jaar vond hij het echter mooi geweest en stopte met de prinsenkapel. Omdat ook het merendeel van de muzikanten besloot te stoppen was dat meteen het einde van het gezelschap. Een voorlopig einde althans.

Nostalgisch
Want bloed kruipt waar het niet gaan kan. Gubbels lacht. “Vanaf dat moment had ik niets meer te doen. Dat was geen optie.” Dus besloot hij met halfvasten een concert te organiseren. Onder de naam ‘Greuzele’, een Venloos woord dat verwijst naar het nostalgische karakter van het evenement. “We spelen liedjes van toen, uit Venlo, Limburg maar ook andere evergreens. Liedjes die iedereen kent, bij wijze van spreken zo mee kan zingen. Gewoon een ouderwets gezellig muziekevenement.”

Frans Boermans
‘Greuzele’ deed Gubbels overigens al een aantal keren eerder, tot er twee jaar geleden een eind aan kwam. Tot nu, want Gubbels heeft de draad dus weer opgepakt. Met 100 jaar Venlose revue en 75 jaar bevrijding als rode draad. Daarom komt er muziek voorbij die verwijst naar de bevrijdingstijd, maar ook veel nummers uit de Venlose revues zoals ‘The cook from the kitchen’, ‘Dit is de plaats’ en ‘Ik höf mien glaas’. Veel liedjes van Frans Boermans met wie Gubbels een aantal jaren samenwerkte. “De muziek van Frans Boermans is tijdloos. Die liedjes worden nu, tientallen jaren later, nog meegezongen, in tegenstelling tot veel muziek die later is geschreven. Neem de vastelaovendliedjes. Die van vroeger komen nog ieder jaar terug. Wat de kracht van Boermans is? Dat hij in mum van tijd tot de kern kon komen, geen poespas. Hij was ook een echte tekstdichter.”

Vijf jaar op rij
Een groot deel van de muzikanten die komend weekeinde in de Venlonazaal op het podium staan, was er tijdens de eerdere edities van ‘Greuzele’ ook bij, geeft Gubbels aan. Aangevuld met andere muzikanten uit Venlo en omgeving. “Goede muzikanten, want we willen vooral ook kwaliteit bieden.” Naast het 22-koppig orkest is er een 12 personen sterk koor onder leiding van Sjraar Klaassens, evenmin een onbekende naam in Venlo. En dan zijn nog acht solisten onder wie Lottie Boermans en Frank Donders. Gubbels kijkt er naar uit. En weet nu al dat het niet bij deze twee uitvoeringen zal blijven. “We gaan dit zeker vijf jaar op een rij doen. Daarna zien we wel verder”, besluit hij met een glimlach.

Kaarten voor het ‘Greuzele’ zijn verkrijgbaar via www.ticketkantoor.nl/shop/greuzele

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad