‘Hopelijk gaat de Venlonaar het Heilig Hartbeeld straks weer omarmen’

19 mei 2021

En toen was het Heilig Hartbeeld aan de Keulsepoort woensdagmorgen plotseling verdwenen. De reden: een grondige renovatie voor het beeld dat 100 jaar bijna onafgebroken op zijn sokkel stond. Alleen door de beschadigingen, opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog, verdween het beeld al eerder even van de vertrouwde plek.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Gemeente Venlo en VenloVanbinnen

Het transport van het beeld was een imposante gebeurtenis, zo merkte wethouder Marij Pollux. Zij was woensdagmorgen aandachtig toeschouwer. “Natuurlijk denk je even: als dat maar goed gaat. Maar gelukkig waren de transportbanden stevig over de gespreide armen en de rest van het Heilig Hartbeeld bevestigd. Het leek zelfs even of het beeld daadwerkelijk door de lucht zweefde.”

Opnieuw omarmen
Het initiatief om het beeld een flinke opknapbeurt te geven, is eigenlijk afkomstig van Jos Lamers, banketbakker op de Parade. Hij was bekend met de herinrichting van de Keulse Poort en deed een voorstel voor deze renovatie. Een idee dat waardering kreeg bij de wethouder en de rest van de gemeenteraad. Pollux, zelf opgegroeid op de Parade, kan zich nog goed herinneren dat het bronzen beeld in het verleden een groene kleur had. “Na al die decennia hebben de weersomstandigheden en de tijd natuurlijk een flinke invloed gehad op het materiaal. Andere Venlonaren zullen zich die groene kleur ook nog herinneren, maar velen lopen waarschijnlijk nu vaak argeloos langs het beeld en hebben er weinig oog meer voor. Dat geldt eigenlijk ook voor mijzelf. Misschien dat het juist gaat opvallen nu het beeld verdwenen is. Veel toeristen en nieuwe inwoners van de stad staan er wel bewust bij stil en maken foto’s, maar als inwoner wen je na verloop van tijd aan de eigen omgeving. Het gaat pas weer opvallen op het moment als er zaken in de eigen buurt veranderen. Nu is het dus zover. Zowel de omgeving van het Museumkwartier ondergaat een renovatie, maar dus ook het Heilig Hartbeeld. Het zou mooi zijn als Venlonaren het na de opknapbeurt weer gaan omarmen. Misschien zien velen het wel als een hernieuwde kennismaking.”

Beschermende functie
Het beeld werd in 1920 door kunstenaar August Falise gemaakt. Een jaar later, op 5 juni 1921 onthulde de toenmalige bisschop Laurentius Schrijnen van Roermond het beeld in aanwezigheid van onder andere burgemeester van Rijn op de Keulse Poort. Op de borst van de staande Christusfiguur prijkt het Heilig Hart. Het hart dat symbool staat voor het leven en lijden van Christus en tevens geldt als veilige haven, een soort toevluchtsoord. Hij is degene die waakt over het volk. Daarom zal het beeld, zoals diverse Venlonaren wensen, na zijn terugkeer niet andersom geplaatst worden. “Ja, ik ken die geluiden,” aldus Pollux. “Het is een mooie gedachte om juist de bezoekers van de stad op deze wijze welkom te heten. Maar de maker heeft dit beeld honderd jaar geleden bewust op deze wijze geplaatst. De achterliggende gedachte van het Heilig Hartbeeld is dat het een beschermende functie heeft over de inwoners van de stad Venlo. Door het om te draaien, zouden we aan die betekenis voorbijgaan.”

 

Glasparelstralen en patineren
Bronsgieterij Welten in Panningen heeft het vertrouwen gekregen om het beeld grondig te reinigen en te onderzoeken op scheuren of gebreken en deze zo veel mogelijk te herstellen. Het schoonmaken gebeurt middels glasparelstralen, een bewerkingstechniek waarbij met glazen kogels het oppervlak wordt bekogeld. Zo is het materiaal ook in de toekomst beter bestand tegen verschillende vormen van corrosie. Na deze bewerking wordt het beeld tevens gepatineerd (gekleurd) en opgepoetst zodat het weer de eigen bronzen uitstraling krijgt. Ook de sokkel en de plaquette met de tekst Regi Suo Cives (de burgers aan hun koning) ondergaat een schoonmaakbeurt.

Pollux: “Deze opknapbeurt duurt ongeveer vier weken. Maar pas als de complete openbare ruimte in en rond de Keulse Poort volledig klaar is, zal ook het Heilig Hartbeeld terugkeren. Ik verwacht dat dit ergens in juli zal zijn. Misschien maken we daar dan wel een bijzonder momentje van.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad