Met de Venlo Academie op pad door Venlo

12 november 2021

Door covid-19 kon de Venlo Academie na anderhalf jaar volledige pauze slechts een beperkt aantal van vier presentaties plaatsvinden, waarover de ongeveer vijftig deelnemers zich zeer enthousiast toonden. Als de maatregelen het toelaten zal voor 2022 weer een gewoon programma worden aangeboden.

Tekst: Albert Lamberts | Beeld: collectie Albert Lamberts

“Ik ben geboren en getogen in Venlo, maar ik heb vandaag toch nog een hoop nieuwe dingen gehoord”.  “Ik heb genoten van de rondleiding door de kerk (bedoeld is de Martinusbasiliek). Hartstikke mooi. Eigenlijk me nooit gerealiseerd, dat wij in Venlo zoiets moois hadden.” Ziedaar, slechts twee van de vele reacties die het secretariaat van de Venlo Academie per mail mocht ontvangen van twee cursisten, die in september deelnamen aan een van de vier presentaties door docenten van de Venlo Academie.

De uit de Sint-Martinusbasiliek verdwenen Golgothagroep
Uiteenlopend

De Venlo Academie is ruim tien jaar actief. Dat wil zeggen: een corps van gekwalificeerde docenten – professionals en zeer onderlegde vrijwilligers – laten de cursisten met de meest uiteenlopende aspecten van de Venlose samenleving kennis maken. Dat gebeurt op een eigenzinnige wijze; geen leslokalen en schoolbankjes, maar kennis nemen van de cultuurhistorie op locatie. Dat is wellicht het meest bijzondere aan de opzet van een leergang: cursisten bezoeken de Martinusbasiliek en de Joriskerk, wandelen met een gids over het de gemeentelijke begraafplaats, fietsen door de Bantuin, gaan bij het Limburgs Landschap in Arcen op visite en horen in een transportbedrijf over het belang van deze sector. In Kloosterdorp Steyl wordt een bezoek gebracht aan een prachtig zustersklooster en in het Jocusmuseum wordt natuurlijk gesproken over… vastelaovend. Bij het Akkermans schuttersgilde wordt niet alleen verhaald over het schutterswezen, maar wordt ook op de ‘bölkes’ geschoten en de presentatie over de Tweede Wereldoorlog is op het voormalige Duitse vliegveld, de Fliegerhorst.

Enthousiasme
In de voorbije jaren hebben al enkele honderden geïnteresseerden met veel belangstelling de voordrachten, verdeeld over drie leergangen, gevolgd en hebben daarmee een certificaat verworven. Het enthousiasme was dermate groot, dat een aantal oud-cursisten besloot om na de drie leergangen onder de naam Vennelon zelf nog jaarlijks enkele presentaties te organiseren en ook die bleken een schot in de roos. Als covid-19 het toelaat zullen komend voorjaar weer de reguliere presentaties gaan plaatsvinden. Meer informatie op venloacademie@gmail.com en op va.vennelon@gmail.com

De Sociëteit Mariaweide met de fraaie veranda. 

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad