Nieuwe Buun binnenkort in de winkel, zonder officiële presentatie

15 november 2021

Bij het wereldkundig maken van het verschijnen van jaarboek Buun 2022 hadden de makers er al een beetje rekening mee gehouden: de officiële presentatie zou wel eens niet door kunnen gaan. Dat blijkt ook het geval. Wel ligt Buun 2022 vanaf 19 november in de winkel met als covergirl de Venlose modeontwerpster Malou Beemer.

Tekst: redactie VenloVanbinnen

Een boekwerk met volop verhalen uit en over de regio dat al bijna dertig jaar bestaat. Begonnen als kwartaalmagazine is Buun uitgegroeid tot een begrip dat ieder jaar net voor de feestdagen verschijnt en daardoor op menig verlanglijstje prijkt. De dag voordat het jaarboek in de winkels verschijnt is normaal gesproken een officiële presentatie, alweer jaren bij Domani, dit jaar gepland op 18 november. Bestuur en redactie hadden over het doorgaan daarvan dit jaar in een eerder persbericht al een slag om de arm gehouden. Die afgelasting is nu definitief. Bestuur en redactie geven aan het niet verantwoord te vinden om bij de oplopende coronabesmettingscijfers een presentatie met meer dan tweehonderd gasten te houden.

Modeontwerpster
Neemt niet weg dat een dag later Buun 2022 gewoon verkrijgbaar is. Met daarin onder meer een verhaal over de Venlose modeontwerpster Malou Beemer. Zij en haar partners wonnen begin dit jaar de Europese Re-FREAM beurs, een bedrag van 55.000 euro. Voor het idee om kleding te ontwerpen die zich aanpast aan de drager, zodat we geen bergen kleren meer hoeven te kopen. Want juist die kledingkoopdrift maakt de mode-industrie tot een van de meest vervuilende ter wereld. Met die plannen is ze al een heel eind, zo is te lezen in de nieuwe Buun.

Wandelverhalen
Verder in het jaarboek onder meer een interview met kunstenaar Pii Daenen die bezig is met zijn nalatenschap en vertelt over tot nu onbekende stoornissen. En met Geert Beurskens, jarenlang een van de hoofdrolspelers in de Tegelse Passiespelen. Verder veel lange wandelverhalen. Van een vogelvliegshow op de Groote Heide, langs gebouwen van architect Jos van Hest, de broedplaatsen van Steyl na God, Venlo in 2024 en nostalgische plekken – mooi van lelijkheid – in Blerick tot een rondje wereldkoks in de Venlose binnenstad. Muziek is opnieuw een grondtoon: van singer-songwriters tot twee in de vergetelheid geraakte klassieke componisten en van de legendarische dialectgroep Mooder Hellup tot jubilerende bigbandfanaten. Deze en tal van andere verhalen zijn te lezen in de binnenkort te verschijnen Buun 2022.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad