RKC-VVV 1984: Misplaatste vorm van hoogmoed in feestwedstrijd

25 januari 2020

Vanavond om 19:45 uur speelt VVV-Venlo de degradatiekraker tegen hekkensluiter RKC Waalwijk. Het is niet voor de eerste keer dat beide ploegen een beladen wedstrijd tegen elkaar spelen. Denk maar terug aan de playoff-duels van 2007 toen de Venlonaren promoveerden en RKC  degradeerde. Nog helemaal vers in het geheugen ligt de met 1-2 gewonnen wedstrijd van april 2017 waardoor VVV zich verzekerde van een terugkeer naar de eredivisie.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Le Giesen

Maar er is meer. Een ander opvallend duel vond plaats op 7 oktober 1984. De allereerste ontmoeting in het betaald voetbal tussen beide ploegen. RKC stapte die zomer over van de amateurs naar de eerste divisie. Na zeven fraaie overwinningen en een doelsaldo van 24-4 was VVV koploper en kon dat weekend beslag leggen op de eerste periodetitel. Winnen leek noodzakelijk want de enige concurrent, Heerenveen, speelde op zaterdag 6 oktober een thuiswedstrijd tegen hekkensluiter FC Wageningen. Een makkie, zo dacht iedereen. Het liep anders. Het duel eindigde in 1-1. Dat betekende dat de Venlonaren, dankzij het beduidend betere doelsaldo, verzekerd waren van het gewenste periodekampioenschap. Zelfs een 10-0 nederlaag in Waalwijk kon VVV niet van de eerste periodetitel afhouden. in de rubriek VVV VanVruuger kijken we terug.

Henk Janssen in duel met RKC-doelman Gerards

Wel of geen champagne?
En juist daarom ging het mis in Waalwijk. Op vrijdag vroegen de Venlose bestuursleden zich nog af of ze wel of niet een aantal flessen champagne in de kofferbak moesten leggen. Na het verrassende gelijkspel van Heerenveen liep op zondagmorgen voor het vertrek naar Waalwijk bijna iedereen in polonaise de bus in. Wat kon er misgaan? Niets toch. Nou, bijna alles ging mis. VVV pakte weliswaar de periodetitel maar verloor op beschamende wijze met 4-1. Trainer Sef Vergoossen verweet zijn ploeg pure arrogantie.

Blamage
En het begon die middag in Waalwijk nog zo mooi. Na een kleine 20 minuten spelen, zette Mario Verlijsdonk zijn ploeg op een 0-1 voorsprong. Daarna ging echter alles mis wat mis kon gaan. Een eigen doelpunt van Ger van Rosmalen zorgde voor de gelijkmaker waarna RKC de lamlendige Venlonaren op de pijnbank legden: 4-1 dus. “De opbouw was miserabel, het tempo te laag, vrije trappen waren hopeloos, het uitverdedigen verliep slordig, in de eigen zestien wonnen we geen enkel kopduel, onze aanvallers misten agressie en alle uittrappen gingen mis,” zo foeterde Vergoossen na afloop tegen Theo Vincken, toenmalig verslaggever van het Dagblad voor Noord-Limburg. Het had een feestwedstrijd moeten worden. Het eindigde in een blamage.

Mario Verlijsdonk scoort de 0-1

 

Geen bloemen
De coach wist met een handige manoeuvre de bos bloemen te ontwijken die het bestuur hem wilde overhandigen wegens de toch gewonnen periodetitel. “Dit is geen moment om met bloemen rond te lopen,” aldus Vergoossen. “Dit was een duidelijk voorbeeld van misplaatste arrogantie.” En de champagne? Het bestuur nipte in de catacomben van het Sportpark Olympia voorzichtig aan een glaasje bubbels. Echter met het schaamrood op de kaken. De periodetitel was binnen, maar VVV was tevens weer terug op aarde. Bij de heenreis in polonaise de bus in, bij de terugreis een grafstemming.

Het bleek een wijze les. Uiteindelijk wist VVV dat seizoen beslag te leggen op de tweede plaats en promoveerde daardoor naar de eredivisie. Ondanks die beschamende middag in Waalwijk.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad