VenloVanvruuger: 10 mei 1940

14 mei 2020

Dit jaar vieren we dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd. Bevrijd van jaren Duitse bezetting die afgelopen week begon, precies 80 jaar geleden.

Tekst: Marcel Hogenhuis | Beeld: Leon Vrijdag en collectie Marcel Hogenhuis

Die oorlog begon op de vroege ochtend van 10 mei 1940. De zwak bezette wegversperringen en barricades op de toegangswegen naar Venlo zoals Straelseweg, Herungerweg, Stalbergweg en Kaldenkerkerweg, waren hooguit hinderlijk voor de Duitse opmars. Voor de meeste Venlonaren begon de oorlog letterlijk met een luide knal. De oplettende sergeant Boeser aarzelde geen moment toen hij onbekende militairen op de brug zag, waarvan iemand naar het ontstekingskastje klom, dat hoog in de stalen constructie was aangebracht. Met een enorme dreun vlogen de twee brugdelen aan Blerickse zijde de lucht in. De Duitse luitenant Hertel en negen andere pioniers kwamen direct om het leven en zes anderen van dit Pionier Bataljon 156 raakten gewond.

Dit was een vette streep door de rekening van de Duitse aanvallers. Zij bleven de Nederlandse posities op de westelijke Maasoever beschieten vanuit de ontruimde gebouwen aan Maas- en Havenkade, maar zonder veel effect. Oversteekpogingen met rubberen boten mislukten door het hevige Nederlandse afweervuur. Dat mag gezien de ongelijke krachtsverhoudingen een militaire prestatie van jewelste worden genoemd.

Sporen van de hevige strijd bij Venlo. Hier de beschadigde Staaij met rechts op de voorgrond de koepel van G-kazemat 130. Deze werd door 88 mm geschut buiten gevecht gesteld.

 

Nu was de ‘bunkerdichtheid’ aan Blerickse zijde ook wel hoger dan elders langs de Maas. In 1936 waren bij de spoorovergang in Blerick (Brugstraat-Antoniuslaan) en nabij veerhuis de Staay, twee dikke rivierkazematten gebouwd. In 1939 werd de Maaslinie aangelegd: een lange ‘kralenketting’ van kleinere kazematten langs de Maas. Deze werd verdedigd door het 2e Grensbataljon (2. G.B) en – ten noorden van de Blerickse kazerne – het III./Infanterie Regiment 26.

Op dit kazerneterrein was ook een peloton met mortieren gestationeerd. Zij waren als enige in staat om tegenwicht te bieden tegen Duits kanonvuur gericht op de Nederlandse kazematten. Kapitein Peijnenburg, commandant van de 1e compagnie 2e G.B. ging die strijd niet aan. Zodra de eerste berichten van Duitse grensoverschrijdingen bekend werden, stak hij over naar Venlo en werd snel krijgsgevangen gemaakt. Desertie of stommiteit? De vraagtekens hierover zijn nog altijd niet opgelost. De vechtlust van de Nederlandse militairen leed er niet onder. Zelfs de 56e Infanterie Division erkende ruiterlijk: “Der Widerstand, den I.R. 171 bei Broekhuizen, den I.R. 192 bei Grubbenvorst und I.R. 234 bei Blerick gefunden hat, zeigte, dass der Holländer kämpfen kann.“

Het merendeel van de op 10 mei 1940 gesneuvelde Duitsers werden begraven op het oorlogskerkhof aan de Dr.Blumenkampstraat naast het St.Josephziekenhuis.

 

Dat blijkt ook uit de cijfers: de 56e Infanterie Division verloor op 10 mei 1940 liefst 46 militairen, 97 mannen raakten gewond. Aan Nederlandse zijde sneuvelden in totaal 11 man bij het III./I.R. 26 en 2e Grensbataljon. Al kort na de Nederlandse capitulatie ging het verhaal, dat de Wehrmacht veel hogere verliezen had geleden, maar dit had verdoezeld door hun doden snel af te voeren naar de Heimat. Dat is een fabeltje. Van die 46 doden zijn momenteel 41 met naam en toenaam bekend. Daarvan kwamen 35 gevallenen op het Venlose ‘Ehrenfriedhof’ terecht. Luitenant Hertel werd in zijn geboorteplaats begraven, andere gesneuvelden kregen hun laatste rustplaats in onder andere Weeze en Maastricht.

De jaren van Duitse bezetting waren begonnen, met alle ellende van dien.

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...