VenloVanvruuger: Herinneringen aan Hans Thijssen, de eerste voorzitter van het Zomerparkfeest

13 augustus 2020

Wanneer is het misgegaan met Hans Thijssen? Misschien in de tijd dat steeds meer mensen hem Thans Hijsen gingen noemen. Rampzalig mis ging het op 30 augustus 2003 toen hij uit het leven stapte. Bijna zeventien jaar geleden alweer. Oordeel nooit te vlug. De scheidslijn tussen glorie en de goot, tussen de rode loper en het ravijn, is dun. Hans Thijssen – de eerste voorzitter van het Zomerparkfeest en man van het eerste uur van het Zomerstraatfeest in de Heutzstraat – wist dat als geen ander.

Tekst: Sef Derkx | Beeld: Leon Vrijdag en collectie Sef Derkx

Ik herinner me Hans vooral als een bevlogen en initiatiefrijk mens. Een man met aan de lopende band ideeën waarvan hij er altijd wel enkele realiseerde. Hans was niet iemand die van overgeorganiseerd hield. Maar een afspraak was een afspraak, ook al was die een jaar tevoren heel terloops gemaakt. Vaak hielp hem zijn fabuleus vermogen om te improviseren. En zijn charme. Hans was heel ontwapenend. Als iets mis dreigde te gaan of ging, lukte het hem meestal toch het treintje weer op de rails te zetten. Zijn glorie beleefde hij tijdens de eerste jaren in het Julianapark. Als gezelligheidsdier kon Hans intens genieten van het Zomerparkfeest. Heerlijk was dat om mee te maken.

 

Als ik aan Hans terugdenk, tuimelen de herinneringen over elkaar heen. Eentje dan. Als voorzitter kondigde hij alle groepen aan. Dat deed hij erg goed en snedig. Maar wanneer de avond vorderde, ging het soms wat moeizamer. Toentertijd ging een festivalpreses nog niet gebukt onder een strikt alcoholverbod, een juk dat ik jarenlang wel droeg. Tijdens festivaluren dronk ik sneeuwwitjes. Maar goed, het was vrijdag en Hans moest tegen middernacht nog op om het programma van de volgende dag te vertellen. Licht gespannen liep hij naar de microfoon, deed zijn ding en kwam terug backstage met een blik en houding van: dat heb ik toch maar mooi geflikt met een stuk in de hakken.

 

Uitbundig was ons plezier toen ik hem vertelde dat hij niet over het programma van de zaterdag had staan te oreren, maar over dat van de zondag. Dubbel lagen we van het lachen. Hans nog het meest. Vele Zomerparkfeesten geleden hebben we zijn as uitgestrooid om de herinneringsboom achter het hoofdpodium. Zo blijft onze eerste voorzitter en zachtmoedige vriend Hans Thijssen voor altijd verbonden met het Zomerparkfeest, het festival dat ook zijn kièndje was.

Hans bedankt voor wie je was.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Op zaterdag 22 augustus (16 uur) en zondag 23 augustus (18.45 uur) haalt Sef Derkx herinneringen op aan zijn jaren als Zomerparkfeest. De lezing en filmvoorstelling Zomerparkfeest Backstage vindt plaats in City Cinema in het kader van het festival Same oét Same Thoés.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...