De Venlose vastelaovend is mede uniek vanwege het enorme repertoire aan liedjes. Liedjes die uitblinken in subtiele humor. Bepaald niet subtiel was een deuntje over de vrijgezelle, zeer vrome dames Wendehorst van de Kaldenkerkerweg 10. Na de veelbelovende aanhef ‘Ik heb de dames Wendehorst in bad gezeen’ volgde een plastische beschrijving van hun voorgevel die zich tot aan de knieschijven zou hebben uitgestrekt. Wie waren zij werkelijk?
Tekst: Marcel Hogenhuis | Beeld: Leon Vrijdag en collectie Marcel Hogenhuis
Johanna en Julia(na) Wendehorst waren halfzusjes, respectievelijk in 1881 en 1886 geboren uit de twee huwelijken van August Wendehorst (Viersen) met de Venlose Petronella van Wylick en – na haar overlijden in 1884 – Anna Maria Oebel uit Keulen. August Wendehorst toonde zich een bezige baas: hij was boekbinder in Viersen toen hij Petronella van Wylick huwde in 1875. Mogelijk was zij niet onbemiddeld want in Venlo hield August zich bezig met de handel in bloemkoolzaad, runde hij café Wendehorst en handelde in grond en onroerend goed.
Privé ging het allesbehalve goed: van de vier kinderen met Petronella overleden er drie na korte tijd, alleen Johanna bleef in leven. Bij de geboorte van nummer vier overleden zowel de baby als August’s echtgenote. In 1886 hertrouwde hij en nog datzelfde jaar werd Juliana geboren, roepnaam Julia. August had nog steeds de Duitse nationaliteit, maar verkreeg in 1887 het Nederlanderschap. Zakelijk ging het hem voor de wind want hij kocht een flink grondstuk aan de Kaldenkerkerweg tussen Heutzstraat en Panhuisstraat. Daar verrezen in korte tijd hotels zoals het Zwijnshoofd (nr.9) en hotel Oranje (nr.11). De bouwvergunningaanvragen werden getekend door… August Wendehorst. Hij en zijn gezin betrokken een statig pand op nr.10.

Johanna en Julia Wendehorst in 1904
Na een korte periode in de houthandel, werd Wendehorst vanaf 1898 exploitant van de paardentram tussen Venlo en Steyl. In korte tijd wist hij van de tramverbinding een zeer rendabele verbinding te maken. De winsten stak Wendehorst weer in andere projecten zoals de bouw van 13 nieuwe woningen nabij de Vierpaardjes. Johanna en Julia Wendehorst gingen dan ook niet in Venlo naar school, maar werden naar een internaat gestuurd in Luik. Daar ontvingen zij een oerdegelijke, christelijke opvoeding die hun verdere leven heeft bepaald. Ook in het culturele leven liet Wendehorst zich niet onbetuigd: hij was een tijdje lid bij vastelaovesvereniging Jocus en organiseerde muziekuitvoeringen.

August Wendehorst in carnavalstenue
In 1909 werd August zelfs eigenaar van de trammaatschappij VTS en investeerde hij in gemotoriseerde trams. De paarden, rijtuigen en toebehoren werden in november 1910 in de verkoop gedaan. Wendehorst verkocht zijn onderneming en werd aandeelhouder in de Maas Buurt Spoorweg. Van verdere activiteiten door August is weinig terug te vinden. In 1937 overleed hij, 86 jaar oud.
De zeer vrome halfzusjes erfden een flink fortuin en het ouderlijk huis, dat in WO-2 werd verwoest. In 1950 werden op de plek van de verwoeste hotels en ouderlijk huis, nieuwe woningen gebouwd. Zij trokken weer in op nr.10. Beiden droegen financieel ruimhartig bij aan het herstel van de beschadigde St.Jozefkerk aan de Maagdenberg. Door hun ietwat zonderlinge verschijning werden ‘de dames Wendehorst’ een begrip in Venlo. In 1963 overleed Johanna, 81 jaar oud en in 1968 Julia. Op de Kaldenkerkerweg nr.10 herinnert een gevelsteen aan deze kleurrijke familie.