VenloVanvruuger: Melodian Singers

27 augustus 2020 | Leestijd: 3 minuten

De foto zat in een boek dat ik ooit tweedehands kocht in de winkel van Huize Doortocht. Vijf heren om een piano. Glad geschoren en keurig gekapt, de haren plat op het hoofd met behulp van brillantine, heel veel brillantine. Gestoken in een smoking. Met pochet, gesteven hemd en nondejuke. Nondejuke? Een prachtige Venloos benaming voor vlinderdasje. Een kwintet ideale schoonzonen.

Tekst: Sef Derkx | Beeld: Leon Vrijdag en collectie Sef Derkx

De achterzijde van de foto vermeldde in handschrift Melodian Singers en het jaartal 1944. Er ging meteen een belletje rinkelen. Opnames van de Melodian Singers uit het archief van de ROZ had ik wel eens gehoord op L1 radio. Sommige ervan zijn verschenen op een cd met historisch materiaal die Ger Bertholet samenstelde. De foto was aanleiding voor een speurtocht en die leverde prachtige verhalen op. In september 1938 besloot een clubje vrienden van Venlona om eens wat luchtigere liedjes te gaan zingen. In de trant van de toentertijd zeer bekende Comedian Harmonists en het Meister Sextett. Na maanden van repeteren, kwam de vuurdoop tijdens het Venlonabal van februari 1939 Het debuut won aller harten, schreef de Nieuwe Venlose Courant. De combinatie van zang, dialect, absurde klankliedjes en humor bleek een schot in de roos. Enkele weken later volgde een tweede optreden; voor het eerst als Melodian Singers.

De naam was meteen gevestigd en het zangersensemble werd gevraagd mee te doen aan de populaire Venlose revue van Sef Cornet. De Melodian Singers regen succes aan succes. Op 9 januari 1940 schreven ze geschiedenis met een optreden in het legendarische radioprogramma De Bonte Dinsdagavond van de AVRO. Venlonaren op Radio Hilversum. Het was een primeur. Heel de stad zat gekluisterd aan het toestel. Hun naam was landelijk gevestigd en van overal kwamen verzoeken om optredens.

Radio Brussel kreeg lucht van het kwintet en in maart 1940 ontvingen ze een uitnodiging om er te komen zingen. De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. De tot dan steil omhooglopende carrière van de Melodian Singers kwam tot stilstand. In de eerste oorlogsjaren gingen de uitvoeringen nog wel door, maar toen de bezetter eiste dat zij zich aansloten bij de Kulturkammer en de Melodian Singers dat principieel weigerden, was het einde oefening.

De eerste optredens na de bevrijding vonden plaats bovenop de puinhopen van de binnenstad. De Melodian Singers zongen voor de vrijwilligers die meehielpen met het ruimen van het puin. Ook deden zij mee aan de vele benefietavonden die werden georganiseerd om geld bijeen te brengen voor de Venlonaren die het het zwaarst voor de kiezen hadden gekregen. Al gauw waren de Melodian Singers weer even populair als voor 1940. Maar met het ouder worden, kwamen de verplichtingen en die waren niet te combineren met de uit de hand gelopen zanghobby. In november 1948 hingen de Melodian Singers de lier aan de wilgen.

Bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en dat geldt in overtreffende trap voor kunstenaarsbloed. Een jaar na het afscheid was de wedergeboorte van de Melodian Singers een feit. Nederland was de groep niet vergeten. Het ensemble werd weer overal gevraagd en trad opnieuw op voor de radio. In september 1953 kregen de Melodian Singers zelfs de uitnodiging om een bijdrage te leveren aan een Limburgse avond voor de koninklijke familie op paleis Soestdijk. Het was een laatste wapenfeiten van het muzikale vijftal, want niet lang erna besloten de vocale vrienden ermee te stoppen. Iedereen was gehuwd, zat in de kleine kinderen en was bezig met een carrière in het bedrijfsleven. De Melodian Singers werden definitief geschiedenis. Historie die tot leven kwam door een foto in een tweedehands boek uit de winkel van Huize Doortocht.

Reageren? Mail naar Sef Derkx: floddergats@trompetter.nl

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Kulinaire: Zuur Plees

Kulinaire: Zuur Plees

Of ik weer een column kon aanleveren? Natuurlijk. Maar ik wilde het nu eens niet over corona hebben (oeps, toch gebeurd), maar ja, waar moet je dan over schrijven? Er valt nu eenmaal weinig te beleven in deze rare tijd en ja, we zijn het zat hè, die pandemie. Het ziet...