VenloVanvruuger: VVV op vinyl

29 april 2021

We hadden het afgelopen week over rommelmarkten in tijden van corona. Of liever gezegd, het ontbreken ervan. We missen ze jammerlijk, net als het bezoek aan cafés in de Venlose binnenstad.

Tekst: Sef Derkx | Beeld: Leon Vrijdag, collectie Sef Derkx & Gerrit van der Vorst

Welbeschouwd is ‘rommelmarkten’ een denigrerende benaming. Ontoereikend bovendien, ik stel voor ze schatzoekersmarkten te noemen. Over schatten zoeken en vinden, gesproken. Voor de pandemie bezochten we de fameuze markt bij A&P in Tegelen. Geweldig dat de voormalige fabriek van Vossen-Breuers verbouwd gaat worden tot appartementencomplex, maar dit terzijde. De kooplui waren aan het inpakken, het spreekwoordelijke scheiden van de markt was aangebroken. In een kraam lag een stapel 45-toerenplaatjes. Als verwoed verzamelaar van vinyl stond ik onmiddellijk op scherp. Ik mocht nog even kijken en jawel hoor, het geluk was mij welgezind.

Wat medecollectioneurs nog nooit overkomen is, maakte ik mee. In het stapeltje zaten drie singles met clubliederen van VVV. Met die ik al had, is mijn verzameling VVV op vinyl vrijwel compleet. Ze liggen binnen handbereik bij de draaitafel. Nu de handhaving in de eredivisie nog. Dat wordt een moeilijk karwei.

Het oudste plaatje komt uit in 1963 en is het V.V.V.–lied gespeeld en gezongen door de Limburgse Jagers met als solist Sjraar Peetjens. Zanger, liedjesschrijver en producent Nol Peters nam bij gelegenheid van de promotie in 1976 V.V.V. Olé! op. De b-kant is ook interessant. Er staan de yells op die destijds van de tribunes rolden. Wie herinnert zich nog Scheive drek! als de keeper van de tegenstander uitschoot en het hatelijke Simpel, simpel, simpel? Het groot gemengd supporterskoor van V.V.V. heft ook nog de legendarische hymne Ave V.V.V. aan. De opnames zijn niet al te best en het plaatje kraakt, maar dat is juist de charme van historisch vinyl.

Over het Ave VVV is nog het volgende verhaal te melden. Jaren geleden trad een landelijk bekende cabaretier op in Venlo. Hij maakte denigrerende opmerkingen over VVV. De zaal schoot niet in de lach. Iemand begon te zingen: ‘Ave, ave, ave VVV. Ave, ave, ave VVV.’ In no-time zong de zaal de mantra. Minutenlang. De komiek was van zijn stuk gebracht. Het ging van kwaad tot erger. Bij elke volgende mop die hij vertelde, werd er niet gelachen maar gezongen: ‘Ave, ave, ave VVV. Ave, ave, ave VVV.’.

Terug naar het vinyl. De derde single van van Orkest The Meteors en de solisten Gé van Beek en Claar Boots-Hinssen zou ik alleen al gekocht hebben voor de hoes. Claar torst een opgestoken afrobeat coiffure. Op de a-kant staat FC V.V.V. & Koelie, op de b-kant Waat unne loeier. Uit welk jaar het is, wordt niet vermeld.

Wie nog eens de onvergetelijke stadionspeaker Harrie Van Dreumel wil horen, die een goal van Johnny Taihuttu aankondigt, moet op zoek naar de EP die Neutjesrang in 1985 uitbracht. Het is een leuk skifflenummer waarin gespeeld wordt met het woord bimbam, wat een synoniem is voor een strak en doeltreffend schot.

Het tijdperk van VVV op vinyl wordt in 1987 afgesloten met een single van Lottie Boermans en Ben Verdellen. Helaas heb ik mijn exemplaar uitgeleend en jullie raden het al: nooit meer teruggekregen. Eviva VVV is lange tijd gedraaid bij Omroep Limburg (nu L1) als er een goal gemaakt was door de geelzwarten. Het is een mooi, melodieus lied op Spaanse leest geschoeid. Op de b-kant staat Vader mot nao VVV. De tweewekelijkse gang naar De Koel staat onder de zegen van zijn vrouw. De tekst van de beide laatste liedjes is inventief en humoristisch. Maar ja, niemand minder dan Frans Boermans schreef ze.

Terug naar het clublied op vinyl uit 1963, het V.V.V.-lied. De tekst is van Koos Timp en de muziek van Giel Aerts. Op het hoesje staat een foto van Harrie ‘Mandje’ Heijnen in een zweefduik à la Bep Backhuys. Elke regel van het refrein begint met ‘Hup, hup, hup V.V.V.’ Dat is makkelijk voor het onthouden. Achtereenvolgens krijgt de Venlose voetbaltrots de opdrachten: ‘Hou steeds je naam in ere. Durf elke club trotseren. Trap flink de bal naar voren. Dan wordt een goal geboren.’

Het mooiste couplet is het tweede:
De tegenstanders breken door, het doel is in gevaar.
En dan roept het supporterskoor: “Dat scheelde maar ’n haar!
De keeper werpt zich op de bal en klemt hem als ’n tang.
Zegt tot de backs: “Ik heb ‘m al, vooruit we zijn niet bang.”

De conversatie op en rond het voetbalveld was van een beschaafd niveau in 1963. Maar toch was er een valse toon in het strijdlied. De plaat veroorzaakte een rel. De clubleiding van VVV had bij een Venlose handelsonderneming alvast drieduizend exemplaren besteld, waarvoor de penningmeester een voorschot van tweeduizend gulden overgemaakt had. Bij een lokale drukker had men voor duizend gulden hoezen laten drukken. Het was de bedoeling de singles bij thuiswedstrijden voor 3,60 gulden aan de man te brengen. Maar het ging mis. De Venlose producent ging in zee met een Duitse grammofoonplatenmaatschappij. De persing was klaar, er zou geleverd worden maar de Venlose firma bleef in gebreke wat betreft betaling bij de Duitsers. Uiteindelijk belandden de plaatjes bij de Disco-bar in Vroom & Dreesmann. Of VVV schadeloos is gesteld, weten we niet.

Tot slot. We zijn nog zoekende en niet alleen naar Eviva VVV van Ben Verdellen en Lotti Boermans. Er is namelijk nog een heilige graal: een 78-toerenplaat uit 1912, met als titel V.V.V. Marsch. In 1914 verscheen een tweede persing. Die plaat werd uitgebracht door Homokord, een Duits platenlabel dat in 1905 was opgericht. De muziek was van ene J.W. Mulder en de instrumentale vertolking was van de harmonicaspeler C.F. Losscher. Laatstgenoemde wordt op de plaat aangeprezen als ‘Harmonica-Virtuoos’ en ‘Kampioen van Nederland’.

Hoog tijd dat de schatzoekersmarkten weer opengaan, kortom.

Reageren? mail Sef Derkx: floddergats@xs4all.nl

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad