VenloVanvruuger: Elf van Elf

11 november 2021

Al eerder heb ik getuigd van mijn liefde voor de Venlose vastelaovend op vinyl. De LP’s. EP’s en singletjes worden op Nieuwjaarsdag binnen handbereik gezet. Op Aswoensdag gaan ze weer de kast in, maar niet voordat we de weemoedige liedjes gedraaid hebben die het afscheid van vastelaovend tot onderwerp hebben. Het muzikale erfgoed van de Venlose vastelaovend verveelt nooit. Als collectioneur van vinyl overkwam me enkele jaren geleden iets bijzonders.

Tekst: Sef Derkx | Beeld: Leon Vrijdag en collectie Sef Derkx

We waren in een winkel op het industrieterrein van Heerlen bakken met LP’s door aan het nemen. Het waren er duizenden, maar er zat niets opzienbarends tussen. Ik was licht teleurgesteld. Tot mijn vrouw onder een van de tafels een doos met 78-toeren platen zag staan. Even later werd me de vraag gesteld of ik Elf van Elf kende in een uitvoering gezongen door Harry Verhagen. Uiteraard ken ik het liedje dat op meesterlijke wijze de elfde november bezingt, de prelude op de vastelaovend. Maar Elf van Elf gezongen door Harry Verhagen? Nee, dat leek me hoogst onwaarschijnlijk. Verhagen (1907-1991) was een geweldige musicus, bandleider, muziekleraar en componist geweest. Hij schreef tientallen liedjes voor de vastelaovend en de Venlose revue. Maar dat de man vocale kwaliteiten had, was nieuw.

Harry Verhagen

De eerste gedachte was dat het wel een vergissing zou zijn op het label. Dat componist en zanger waren verwisseld. Nu zijn er op het terrein van de geschiedenis van de Venlose vastelaovesmuziek enkele autoriteiten. Een van hen is de collagekunstenaar Jos Deenen. Als hij het niet weet, dan weet niemand het. Ik consulteerde hem telefonisch, maar ook hij had nooit van deze opname gehoord. In de zaak stond geen draaitafel waarop je 78-toerenplaten kon afluisteren. Dus werd dit bakelieten curiosum op goed geluk gekocht.

Thuisgekomen bleek het een schot in de roos te zijn. Het was inderdaad Harry Verhagen. De plaat is een potpourri van Limburgse vastelaovesliedjes en werd begin jaren vijftig opgenomen in het Staargebouw in Maastricht. Naast Verhagen zingen H. Korsten, L. de Borgie, Frits Rademacher, N. Ploum, W. Kniepa en W. van Deurse. Het orkest dat de zangers begeleidt, staat onder leiding van Mathieu Niël. De klaarblijkelijk zeer zeldzame 78-toerenplaat is uitgebracht door Philips onder de titel Carnaval in Limburg No 1.

De tekst van het zo aansprekende liedje Elf van Elf is geschreven door Lambert Winters. Het werd voor het eerst bij Jocus gezongen op 11 november 1935 De geestelijke vaders hadden Elf van Elf al eerder op de planken gebracht. Tijdens een bal van gymnastiekvereniging Oranje in het befaamde horeca-etablissement ’t Kerkske was het een daverend succes geweest. Dat gaf moed, dus durfden ze het aan om de tekst te laten drukken en die uit te reiken aan het publiek van de Jocusavond. Elf van elf kreeg ook nu een ovationeel onthaal. De avond van 11 november 1935 was sowieso heel bijzonder, omdat het de eerste activiteit sinds jaren was van het heropgerichte gezelschap Jocus.

Elf van Elf markeerde het begin van een nieuw tijdperk in de Venlose vastelaovend. Het was het eerste liedje in een lange reeks die reikt tot de vier winnende liedjes van de leedjesaovend van enkele weken geleden. Winters en Verhagen gingen na het succes onverdroten verder. Ze schreven mooie klassiekers als Och An, och An, Mooder Maas, De Kopere, D’n Hoonderstal en Alles veur ’t menke.

Zaal Nationaal 11-11-1935

Ook met Frans Boermans werkte Harry Verhagen samen, wat onder meer resulteerde in het juweeltje Det duit um ‘t veurjaor. De jaren na de oorlog waren een vruchtbare periode voor de Venlose componist. Met de broers Mathieu en Sef Cornet schreef Verhagen ieder jaar opnieuw de liedjes voor de Venlose revue. Bij tal van gelegenheden werd hij als componist of uitvoerend musicus gevraagd. Hij kwam in 1961 zelfs op de Duitse televisie, bij het programma Hier und Heute. In een item over de Butterfahrten werden hij en Funs van Grinsven gefilmd op de trappen van het stadhuis, waar ze Venlo, stedje van lol en plezier ten gehore brachten.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddersgats@xs4all.nl,

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad