VVV-FC Utrecht 1987: twee keer spektakel binnen één maand

1 februari 2020

De geschiedenis tussen VVV en FC Utrecht kent weinig echter historische duels of momenten. Als die al plaatsvonden, dan was dat in Stadion Galgenwaard. Denk aan de goal van Honda in 2009, de winst tijdens het bekerduel in 2005 of natuurlijk de overwinning eerder dit seizoen. Voor de duels in Venlo springt het jaar 1987 er uit. Twee duels in een maand. Twee spektakelstukken. Twee keer schoppen troef. In de rubriek VVV Vanvruuger blikken we terug.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Lé Giesen

Zowel VVV als FC Utrecht streden in het voorjaar om een plek in de nacompetitie waar een ticket voor Europees Voetbal te verdienen viel. De eerste ontmoeting vond plaats op 24 mei 1987 (3-2 winst) en de tweede wedstrijd op een warme zondagavond, 17 juni 1987 (2-2). Opvallend: bij dat eerste duel verspeelde FC Utrecht een 0-2 voorsprong. Een maand later gaf VVV de 2-0 tussenstand uit handen.

Middenvelder Stan Valckx kreeg tegen FC Utrecht een rol als aanvaller.

Grimmige sfeer
“Mijn ploeg was voor rust te aanvallend ingesteld,” zo liet trainer Jan Reker na afloop van het eerste duel weten. De 0-2 achterstand was logisch, maar niet terecht. De coach stuurde middenvelder Stan Valckx voor rust naar de frontlinie en bracht Hans Coort in het veld voor Frank Verbeek. Coort moest voor meer evenwicht en rust op het middenveld brengen. Ingrepen die het gewenste succes brachten. Valckx scoorde de aansluitingstreffer. Na de gelijkmaker door John Lammers zorgde Coort in de laatste minuut voor de 3-2 winst. Tot frustratie van de gasten uit de Domstad. John van Loen kreeg het aan de stok met Remy Reynierse. De Utrechtse spits probeerde daarbij om de Venlose middenvelder middels een fraai toneelstukje een rode kaart aan te smeren. De sfeer was de hele tweede helft al grimmig geweest. De Utrechtenaren zaten vol frustratie over het weggeven van de 0-2 voorsprong. Scheidsrechter Bakker liet de blessuretijd voor wat die was en floot af.

Spitsuur voor verzorger Ton van Veggel. Hier mag hij John Lammers oplappen.

 

Sloophamer
Een maand later troffen beide ploegen elkaar opnieuw in De Koel. Toen voor de nacompetitie. Het tweede duel uit de reeks van zes. De gasten uit Utrecht wilden revanche en hanteerden vanaf het begin de sloophamer. Na de 1-0 voorsprong (doelpunt Raymond Libregts) was het bal. Met name Henk Fräser schopte op alles wat bewoog. De Utrechtse middenvelder schopte Stan Valckx uit de wedstrijd. Voor Utrecht-coach Nol de Ruiter wel voldoende reden om de dader van het veld halen. De tweede Venlose goal, gescoord door John Lammers, zorgde voor extra olie op het vuur.

Met name John van Loen, meester in het frustreren van zijn tegenstander, was het mikpunt van kritiek bij de Venlose supporters. Voor de roodharige Utrechtse spits vormde alle hoon juist voor extra gif. Hij had een belangrijke bijdrage in de twee tegendoelpunten die voor de 2-2 eindstand zorgden. De plaaggeest had na afloop zijn antwoord klaar voor de Venlose aanhang. Uitdagend priemde hij beide middelvingers in de richting van de harde kern op de Maastribune. Twee weken later wist FC Utrecht de nacompetitie winnend af te sluiten en verdiende daarmee een ticket voor Europees voetbal.

VVV en FC Utrecht treffen elkaar morgen om 14.30 uur in stadion De Koel.

De robuuste verdediger Bert Verhagen behoorde in de tweede helft van de jaren 80 voor het Venlose publiek tot de favoriete spelers.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad