VVV Memories zorgt voor een bijzondere reis door de tijd

22 december 2020

Het was voor veel mensen afgelopen week een aangename verrassing: de eerste uitzending van VVV Memories. Een 45 minuten durend programma waarin de historie van VVV-Venlo centraal staat. Een plan dat eigenlijk een alternatief is voor het werkelijke doel dat de VVV Foundation voor ogen heeft: senioren die zich in een sociaal isolement begeven weer samenbrengen om herinneringen te delen over de rijke historie van de Venlose voetbaltrots.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Lé Giesen en VenloVanbinnen
Annemieke Kiesel is als projectmanager intensief bij de VVV Foundation betrokken. Zij geeft aan dat de Venlose eredivisieclub graag op verschillende manieren haar maatschappelijke betrokkenheid wil tonen. Het idee om senioren samen te brengen was afkomstig uit Schotland en in Nederland voor het eerst omarmd door Willem II. “Behalve praten over het verleden halen we de deelnemers juist uit hun sociale isolement. Dat is nog het belangrijkste aspect.”
Eerste bijeenkomst
Ook VVV zag er heil in en organiseerde in februari van dit jaar een eerste bijeenkomst in het stadion voor de diverse partners zoals De Zorggroep, Hulp bij Dementie, Antares en oud-spelers van de club. “Het doel was om in het voorjaar een pilot te starten, maar helaas was dit door de coronacrisis niet mogelijk,” aldus Kiesel. “De partners zouden dan hun eigen mensen kunnen benaderen voor dit initiatief. De doelgroep bestaat dus uit mensen die weinig sociale contacten hebben, maar opleven als ze met anderen kunnen praten over hun herinneringen aan VVV. Het is ons doel om die toekomstige bijeenkomsten in De Koel te organiseren. Dat is de plek waar deze herinneringen ontstaan zijn. Vaak komen ze op die plek dan ook weer tot leven.”

Digitaal alternatief
Het plan voor een tweede bijeenkomst in april stond in de steigers toen corona roet in het eten gooide. Nadat een doorstart in het najaar wederom niet mogelijk leek, werd er nagedacht over een alternatief. De oplossing was een programma waarin bekende spelers uit het verleden aan de hand van foto en videomateriaal vertellen over hun tijd bij VVV. Kiesel: “Als het niet fysiek kan, dan maar op digitale wijze, zo dachten we toen. Ger van Rosmalen werd onze eerste gast en die uitzending is sinds afgelopen week online te vinden. Het doel is om nog een aantal afleveringen te maken met spelers uit de jaren 70 en 80.”
Terug in de tijd
Hein Oostdam, lid van de VVV Old Stars en tevens ex-directeur van Omroep Venlo werd bereid gevonden om de presentatie van het programma op zich te nemen. Hij geniet van de vele positieve reacties op de eerste uitzending waarin veel bijzondere momenten als de legendarische promotie op de Wageningse Berg, de gouden jaren onder Jan Reker, de penalty van Remy Reynierse waardoor de club in 1985 opnieuw naar de eredivisie promoveerde en meer aan bod komen. “Ik geef graag alle credits voor die eerste uitzending aan Ger van Rosmalen en Gerard Pansier. Ger kan fantastisch vertellen en Gerard verzorgde het camerawerk en de montage. Zo is een mooi chronologisch verhaal ontstaan dat ruim 45 minuten duurt. Uit de reacties blijkt dat mensen echt het gevoel hadden alsof ze terug in de tijd gaan. Daar is dit programma ook voor bedoeld en we hopen bij volgende uitzendingen eenzelfde gevoel op te roepen.”

Positieve reacties
Annemieke en Hein krijgen niet alleen reacties van supporters, maar ook van diverse oud-spelers. Kiesel: “Dankzij de uitzending op YouTube trekken we nog een iets bredere doelgroep dan eigenlijk de bedoeling was. Dat is pure winst. Maar VVV Memories blijft toch vooral bestemd voor de oudere supporter. Het is een rustig programma dat zelfs voor senioren met een lichte vorm van dementie goed is te volgen. Er zijn geen flitsende, snel gemonteerde beelden in verwerkt. Het gaat vooral om foto- en videomateriaal uit het verleden die deze groep rustig op zich kan laten inwerken.” Een mooi initiatief dus met veel positieve reacties, maar waarschijnlijk is deze de doelgroep nog beter te bereiken als deze uitzendingen bijvoorbeeld gewoon via Omroep Venlo te bekijken zijn. Is dat een mogelijkheid? “Dat zou natuurlijk mooi zijn. Wie weet gebeurt dat in de toekomst ook, maar dat besluit ligt niet bij ons. Via Gerard Pansier hebben we natuurlijk wel een ingang.”

Diverse oud-spelers hebben dus gereageerd en de verwachting is dat Frans Nijssen, Albert van der Weide, Jac Hermans en Stefan Kurcinac ook een bijdrage aan toekomstige uitzendingen gaan krijgen. “Dit gaat zeker een vervolg krijgen,” zo laat Oostdam weten. “Hoeveel afleveringen het precies oplevert, weten we nu nog niet. Het belangrijkste doel van de VVV Foundation blijft toch om mensen fysiek bij elkaar te brengen. Hopelijk is dat ergens in 2021 weer mogelijk. Maar tot die tijd is dit een uitstekend alternatief.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad