VVV-PEC Zwolle 1987: een dochter voor Roox, de 3e plaats en 7 vaten bier

14 december 2019

Het seizoen 1987/1988 is één van de meest succesvolle uit de historie van VVV-Venlo. De club wist beslag te leggen op de vijfde plaats in de eredivisie, behaalde de play-offs om Europees voetbal en drong tevens door tot de halve finale van de KNVB-beker. In de rubriek VVV Vanvruuger kijken we terug.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Lé Giesen, Leon Vrijdag en gemeentearchief Venlo

De wedstrijd tegen PEC-Zwolle (5-0) van 18 december 1987 was de laatste voor de winterstop. Niet alleen was dit duel kenmerkend voor de goede resultaten van dat jaar. De overwinning vond plaats in een bijzondere week. Vijf dagen eerder kreeg Ajax nog voetballes in De Koel. De Venlonaren wonnen die wedstrijd op 13 december van dat jaar met 3-1 en stonden binnen 20 minuten met 3-0 voor tegen de Amsterdamse grootmacht. Een paar dagen later, op woensdag 16 december werd keeper John Roox vader van zijn eerste dochter en weer twee dagen later volgde dus de ruime zege op PEC-Zwolle waardoor VVV tijdelijk bezit nam van de derde plaats.

Eerste weeën
John Roox kan zich die week nog goed herinneren. “Mijn vrouw zat tijdens de wedstrijd tegen Ajax nog op de tribune. Toen begonnen de eerste weeën. Waarschijnlijk opgewekt door het spektakel van die wedstrijd haha. Op woensdag vroeg in de morgen kwam onze dochter Nathalie op de wereld. Ik was in de zevende hemel, maar zei gelijk tegen trainer Jan Reker: er kan gebeuren wat gebeurt, die wedstrijd tegen Zwolle wil ik persé keepen.”

Korte nachten
Roox kreeg te maken met korte nachten, maar stond in de dagen in aanloop naar dat laatste duel voor de winterstop, gewoon op het trainingsveld. Tijdens de uren dat de doelman niet bij zijn vrouw kon zijn, stonden familieleden en andere hulptroepen klaar om thuis bij te springen. “Op onze slaapkamer stond een kleine tv en mijn vrouw heeft die avond nog vanuit bed naar de samenvatting gekeken.” Voor VVV volgde na dat duel de winterstop. Voor Roox een fraaie gelegenheid om een paar weken bij te slapen en te genieten van zijn gezin. Dat het duel in samenvatting werd uitgezonden was in 1987 overigens alles behalve gebruikelijk. Het Dagblad voor Noord-Limburg maakte tijdens die dagen nog speciaal melding in de krant als een cameraploeg aanwezig was om de wedstrijd op te nemen. Dat gebeurde die avond overigens in een uitzending van actualiteitenrubriek Brandpunt. Andere tijden, zo zullen we maar zeggen.

Derde plek
De Venlonaren blaakten die avond van zelfvertrouwen al hadden de gasten uit Overijssel in de eerste helft nog het beste van het spel. René Eijer zette VVV al na zeven minuten op voorsprong, maar pas in de tweede helft na de snelle 2-0 van Jos Luhukay ging de ploeg van Jan Reker echt los. John Lammers, Frank Berghuis en wederom René Eijer zetten de 5-0 eindstand op het scorebord. Opvallend detail: voor de wedstrijd stond VVV op de vierde plek van de ranglijst. De Zwollenaren, die al ruim twee maanden geen duel meer hadden gewonnen, op positie elf. Toch hadden ze slechts één punt minder. “Was die wedstrijd verloren gegaan, stonden we in de winterstop gewoon in de middenmoot. Nu pakten we de tijdelijke derde plaats,” zo liet Jan Reker toen weten.

Hecht collectief
John Roox kijkt met veel plezier terug op die periode. “Het was een team met verschillende karakters, maar die wel perfect bij elkaar pasten. Volgens mij was dat de sleutel naar het succes. We kregen slechts 35 doelpunten tegen. Na kampioen PSV het laagste aantal gedurende dat seizoen in de eredivisie.” Opvallend is dat de ploeg tevens relatief weinig scoorde. In totaal 43 doelpunten. Roox ziet een vergelijk met het VVV van de laatste twee seizoenen onder Maurice Steijn. “Ook onder hem scoorden we ook niet veel,maar kregen eveneens weinig tegengoals. Zowel het team onder Jan Reker als de ploeg van Steijn vormden een hecht collectief.”

Dan begint de huidige keeperstrainer te lachen. “Aan dat aantal tegendoelpunten in het seizoen 1987/1988 hing nog een mooie weddenschap. Onze voorzitter Jeu Sprengers beloofde de ploeg een vat bier als we minder dan veertig goals tegen zouden krijgen. Reker zei later: dan doe ik er nog een vat bovenop. Twee weken na afloop van de competitie hebben we het succesvolle seizoen gevierd bij De Witte in Blerick. Ja met die twee biervaten. Alleen bleek dat niet voldoende. Uiteindelijk zijn er die dag zeven vaten bier doorheen gegaan. Met die geintjes hoef je in de voetbalsport anno 2019 niet meer mee aan te komen. Hahaha. Maar het was prachtig. Toen kon dat nog.”

18-12-1987 VVV – PEC Zwolle 5-0 (1-0)
7. Eijer 1-0
47. Luhukay 2-0
53. Lammers 3-0
65. Berghuis 4-0
79. Eiser 5-0
Toeschouwers: 7.500

Opstelling: Roox; Nijssen, van Berge Henegouwen, Verhagen (86. Libregts) Rutten; Valckx, Reynierse, Eijer; Luhukay, Lammers, Berghuis.

Bekijk hier de samenvatting met een enigszins hilarische einde.

VVV speelt vanavond om 19:45 in Covebo Stadion De Koel tegen PEC Zwolle.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad