VVV Vanvruuger: Galavoorstelling tegen Emmen als opmaat naar de titel

7 december 2019

Een nieuwe rubriek bij VenloVanbinnen: VVV VanVruuger. Zoals de naam al aangeeft, gaan we wedstrijden uit de rijke historie van de Venlose betaald voetbalclub belichten. Deze duels worden niet zomaar gekozen. Het gaat om wedstrijden tegen dezelfde tegenstander als waar het VVV-Venlo van nu tegen speelt. Dit weekend is dat Emmen, dus ligt de focus op een roemrucht duel uit het verleden tegen de Drentenaren.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Le Giesen, archief VVV-Venlo, archief Wilbert Geurts

Hoewel er geen heel rijke historie is tussen beide ploegen (Emmen maakte in 1985 pas zijn debuut in het betaalde voetbal) springen een paar duels er zeker uit. Twee keer bleek een wedstrijd tegen Emmen de opmaat naar een kampioenschap in de eerste divisie. De laatste keer was dat in 2017 toen na een teleurstellende thuiswedstrijd (0-0) tegen de rood-witten een week later in Eindhoven wel de schaal werd binnengehaald. De eerste keer dat een basis voor een kampioensfeest werd gelegd was op 17 april 2009 toen VVV met 4-0 van Emmen won. En die wedstrijd is het eerste historische duel van de week in deze nieuwe rubriek.

 

De Limburger 18 april 2009

 

Concurrent RKC
Zeven dagen na de winst op Emmen wist de Koelclub dankzij een 1-0 zege op Haarlem de titel binnengehaald. De Venlonaren waren bezig aan een ijzersterk seizoen. De ploeg van trainer Jan van Dijk werd na de degradatie uit de eredivisie niet gezien als torenhoge favoriet voor de titel. Die eer ging naar RKC. Vooral dankzij een ijzersterke serie in het najaar van 2008 (elf gewonnen duels) werd de basis gelegd voor die felbegeerde titel. De voorspong met de concurrent uit Waalwijk groeide naar negen punten en de Venlonaren gingen als koploper de winterstop in. Zelfs de bijna traditionele Carnavalsdip (één punt uit drie wedstrijden) bracht de titel niet meer in gevaar.

Meest scorende ploeg
Twee weken voor de wedstrijd tegen Emmen kwam RKC zelf op bezoek in De Koel. Hoewel de gasten de wedstrijd domineerden, bleef het 0-0. Een opsteker voor VVV, zure druiven voor de concurrent uit Waalwijk. Een week later toonden de geelzwarten in Den Bosch weer hun ware gezicht(0-5 zege) en in die thuiswedstrijd tegen Emmen bewees VVV waarom het dat seizoen heer en meester was. In een galavoorstelling denderde de ploeg onder aanvoering van Keizer Keisuke Honda over Emmen. De Drentse defensie stond dat seizoen niet bekend als de bank van Engeland en VVV was met 86 doelpunten, de meest scorende ploeg van die voetbaljaargang. Alles leek in die beslissende fase van het seizoen mee te zitten. Dankzij spelers als Sandro Calabro, Leon Kantelberg, Adil Auassar, Ruben Schaken, Ken Leemans, Niels Fleuren en regisseur Honda stond er een geoliede machine op het veld. De meest uitgebalanceerde ploeg van de eerste divisie.

El Gaaouiri
Een hoofdrol was die 17e april 2009 weggelegd voor Samir El Gaaouiri. De vleugelaanvaller scoorde twee keer en gaf de voorzet bij een treffer van spits Sandro Calabro. ‘Samir moet blijven,’ zo galmde het die vroege voorjaarsavond door De Koel. Supporter Wilbert Geurts kan zich de sfeer in het stadion van die avond nog goed voor de geest halen. “Het was net bekend geworden dat Samir niet wilde bijtekenen. Juist tegen Emmen bewees hij weer zijn waarde. Als supporters hebben we hem die avond massaal toegezongen in de hoop dat hij van gedachten zou veranderen.” Pech voor de trouwe aanhang. El Gaaouri werd wel Man of the Match, maar tot een nieuwe overeenkomst met de Venlose club kwam het echter niet.

Behalve het toezingen van El Gaaouri was de sfeer die avond sowieso goed in De Koel. De 6200 toeschouwers voelden dat de snelle terugkeer naar de eredivisie een kwestie van tijd was. De titel kwam zelfs sneller dan verwacht. Een week later won VVV dankzij een laat doelpunt van Ken Leemans met 1-0 van Haarlem (met onder andere een jeugdige Danny Post in de basis) en verloor concurrent RKC verrassend met 2-1 bij laagvlieger Fortuna Sittard.

17-4-2009 VVV-Venlo – Emmen 4-0 (3-0)
5. Calabro 1-0
23. El Gaaouri 2-0
43. El Gaaouri 3-0
54. Honda 4-0
Toeschouwers: 6.200

Opstelling: Begois; Timisela, Verdellen, DeRegt (46. Willemse) Fleuren; Honda, Auassar, Kantelberg (69. Verbeek); El Gaaouri (78. Ofrany), Calabro, Dadda.

VVV speelt vanavond om 19:45 in Covebo Stadion De Koel tegen Emmen.

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad