Waarom dansten Flujas en Guntrud voor koningin Juliana?

27 april 2022

Het is Koningsdag vandaag en de Oranjes zijn neergestreken in Maastricht. Venlo had op die speciale dag nog niet eerder de eer. Al weten koning en/of koningin onze stad wel regelmatig te vinden. Zoals precies 50 jaar geleden, toen koningin Juliana op spectaculaire wijze haar intrede deed. Of was het 1973 zoals ook wordt gesuggereerd? En waarom?

Tekst: Jac Buchholz: Beeld: YouTube, Gemeentearchief Venlo, Foto Kino linders

Schrijver dezes was erbij, maar het geheugen is niet goed genoeg om zich zelfs maar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te herinneren welk jaar het exact was. Wel weet ik dat de leerlingen van de Venlose St. Martinusschool in die periode iets voor de koningin in elkaar mochten knutselen. Of het voor het bezoek in 1972 of het jubileum in 1973 was, blijft de vraag. De medaille – een goudkleurig embleem aan een oranje lint – die we als presentje kregen zal eerder zijn uitgedeeld vanwege het jubileum dan het bezoek. Wel is er de herinnering van de landing van de helikopter in het Julianapark, waar we als leerlingen bij mochten zijn. Toch?

Prinsessedag
Dan een stukje geschiedenis – even doorbijten dus. Koningsdag, zoals het tegenwoordig heet, was lange tijd Koninginnedag (en zal dat in de toekomst ook weer worden). Oorspronkelijk heette het Prinsessedag. In 1885 voor het eerst gevierd vanwege de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina, enige dochter van Willem III en Emma, de lang verwachte troonopvolgster. Op haar tiende werd ze koningin, nadat haar vader in 1890 was overleden. Regeren mocht ze pas vanaf haar 18e, dus tot die tijd nam haar moeder, Emma, als regentes de honneurs waar. Vanaf die tijd, 1891, kennen we wel Koninginnedag.

Bezoek aan Venlo
Juliana werd in 1948 koningin en sindsdien hebben we lange tijd Koninginnedag op haar verjaardag, 30 april, gevierd. Ook nadat dochter Beatrix koningin werd. Dat deed ze als eerbetoon aan haar moeder, maar deels ook om praktische redenen: haar eigen verjaardag, 31 januari, is niet echt geschikt voor buitenactiviteiten. Terug naar Juliana. Op Facebook circuleert een filmpje waarop te zien is dat ze Venlo bezoekt. In het bijschrift staat dat het uit 1973 stamt en dat de aanleiding van haar bezoek haar 25-jarig jubileum als vorstin betreft. Dat is waarschijnlijk een vergissing. Juliana hield sowieso defilés. Bovendien staat er verder niets in de annalen.

Cultureel Centrum
Dat geldt wel voor 1972. Uit diverse bronnen blijkt dat Juliana eind april, dus precies vijftig jaar geleden voor een speciale reden naar Venlo kwam. Dat was om de subsidies bekend te maken die ze voor dat jaar aan een aantal kunstenaars had toegekend. Waarom dat ze dat in Venlo deed, wordt ook uitgelegd. Alle schilderijen die voor deze Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst – precies een eeuw eerder in het leven geroepen – werden een jaar lang in het Venlose Cultureel Centrum en museum van Bommel van Dam als proef tentoongesteld. Koningin Juliana was dus eind april 1972 in Venlo om die tentoonstelling te openen.

Akkermansgilde
Zoals aangegeven deed ze haar intrede per helikopter in het naar haar genoemde Julianapark. Waar ze werd ontvangen door burgemeester Gijsen en gouverneur Van Rooy. En onder meer het Akkermansgilde. Die haar vervolgens in een optocht begeleidden naar het stadhuis. Waar de koningin, staande op het bordes, zag hoe stadsreuzen Flujas en Guntrud een dansje voor haar deden. Uiteraard ging ze die dag eveneens naar het Cultureel Centrum om zes van de exposerende kunstenaars te ontmoeten. Om daarna weer huiswaarts te keren – ook het vertrek was weer met de helikopter – met als geschenk van het stadsbestuur twee miniatuuruitvoeringen van Flujas en Guntruud, de vermeende stichters van Venlo. Burgemeester Gijsen sloot de dag af met te constateren dat de koningin ‘gewoon erg lief was’.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad