Wandelen door middeleeuws Venlo

10 juni 2020 | Leestijd: 3 minuten

In Venlo zijn nog de nodige sporen uit het middeleeuws verleden van de stad te vinden. Deels zichtbaar, deels onzichtbaar. Wie daar meer over wil weten kan met behulp van de audiotour ‘Ontdek middeleeuws Venlo’ nu een wandeling maken door dat Venlo van meer dan 500 jaar geleden.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Wikipedia/RCE, venloonline.nl, VenloVanbinnen

De audiotour komt voort uit lesmateriaal over de Venlose geschiedenis, vertelt Jens Lenders, docent geschiedenis aan het Valuascollege. Het begon met een van zijn leerlingen die samen met enkele familieleden uitleg gaf over re-enactment. “Dat is het op een zo authentiek mogelijke manier uitbeelden of naspelen van historische gebeurtenissen. De geschiedenis komt zo als het ware tot leven, komt dichterbij.”

Breder publiek
Het zette Lenders aan tot nadenken over het lesmateriaal dat hij tot zijn beschikking had. “Dat is vaak landelijk, gaat over grote gebeurtenissen. Lesmateriaal over lokale geschiedenis is er niet of weinig. Terwijl daarmee geschiedenis juist dichterbij komt.” Hij besloot daarom zijn ideeën bij project- en adviesbureau Kunst uit het Vuistje neer te leggen. In eerste instantie met het idee om lesmateriaal voor zijn leerlingen te ontwikkelingen. Maar waarom niet voor een breder publiek, was volgens Lenders daarna al snel de gedachte. “Lesmateriaal ontwikkelen is kostbaar en op die manier was het mogelijk op een bredere manier financiële middelen aan te spreken.”

Toeristische route
Vervolgens werd Roy Denessen, Beleidsadviseur Cultuurhistorie van de gemeente Venlo, benaderd. Die de suggestie deed om er tevens een toeristische route van te maken. De aard van het onderzoek dat Lenders daarop uitvoerde ten behoeve van het lesmateriaal, deed hem in de Middeleeuwen belanden. De informatie die hij bij elkaar bracht werd vervolgens door Kunst uit het Vuistje naar de wandeling met audiotour vertaald.

Kelders
Die tour begint aan de Maas, bij de Luif, een stukje van de middeleeuwse stadsmuren. Van daaruit gaat de wandeling naar het stadhuis, waaronder nog middeleeuwse kelders liggen, en de omliggende straten waar veel panden nog al dan niet verborgen middeleeuwse elementen hebben. Die middeleeuwse basis hebben ook de St. Joriskerk, Huize Schreurs, De Martinuskerk, Domani, en pand 26 op de Parade, waar de tour eindigt.


De audiotour begint bij De Luif

Beeld schetsen
Van veel van die panden is het middeleeuwse karakter grotendeels verdwenen of is het niet zichtbaar, geeft Lenders aan. “Met de tour willen de bijzondere geschiedenis van die gebouwen vertellen en een beeld schetsen van het Venlo van meer dan 500 jaar geleden. Door de uitleg van de audiotour, maar ook met de animaties, oude kaarten, afbeeldingen, documenten en voorwerpen op de bijbehorende website.”

Kostbaar
En nu, is er al een volgende audiotour over een andere interessante periode uit de Venlose geschiedenis in voorbereiding? Want die is er toch ongetwijfeld. Lenders lacht: “Zeer zeker, neem de negentiende eeuw, of Océ en hoe het Venlose bedrijfsleven zich heeft ontwikkeld. Maar het voorbereiden van zo’n audiotour is kostbaar, vraagt bijvoorbeeld om uitgebreid onderzoek. Daar zijn momenteel de financiële middelen niet voor. Er zijn echter heel wat audiotours te bedenken over de historie van Venlo die zowel de eigen inwoners als de toeristen heel interessant zullen vinden.”

De audiotour kan met een QR-code worden gedownload. Die QR-code is te vinden op een folder die verkrijgbaar is bij de VVV-winkel aan de Klaasstraat of via de site venloonline.nl. De audiotour is ook beschikbaar via de site venlo.kuhv.nl.


Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad