Zwijmelen in vastelaoves-nostalgie

11 november 2020

Het idee is niet origineel, weten de initiatiefnemers. Aan de andere kant, er zijn al diverse Facebook-pagina’s over ‘wie ’t vruuger waas’, maar nog geen over de vastelaovend. Nu wel. Een klein doekje voor het bloeden in deze van vastelaoves-activiteiten verstoken periode.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Vastelaovend wie ‘t vruuger waas

Het idee voor de Facebook-pagina ‘vastelaovend wie ’t vruuger waas’ ontstond in een periode dat het feest nog gewoon kon worden gevierd. Hay de Bitter is een van de initiatiefnemers. “Het was vlak voor de vastelaovend eerder dit jaar. We waren wat aan het praten en kwamen uit bij de diverse ‘wie ’t vruuger was’-pagina’s. Waarom is die er niet over de vastelaovend, vroegen we ons af.”

Elfde van de elfde
Nou, dan maken we die toch, was vrijwel meteen de reactie. En dus werd op 17 februari ‘vastelaovend wie ’t vruuger waas’ gelanceerd. Een tijdlang leidde de pagina een slapend bestaan, zeker toen corona uitbrak. Vervolgens was het zoeken naar een goed moment om ‘m onder de aandacht te brengen, zegt De Bitter. “Tja, toen kwam al snel de elfde van de elfde in beeld.”

Nostalgische terugblik
Hij vertelt dat de opzet van de pagina hetzelfde is als de andere ‘vruuger’-initiatieven. “De bedoeling is dat inwoners van groot Venlo er foto’s, filmpjes en verhalen over vastelaovend uit het verleden op plaatsen. Een nostalgische terugblik, dat spreekt veel mensen aan.” Omdat het vroeger nu eenmaal beter was? De Bitter lacht: “Nou, nee dat zou ik zo niet willen stellen. Je kunt terugblikken in de tijd, het zijn leuke herinneringen. Zeker nu we het even zonder vastelaovend moeten doen.”

Om naar de facebook-pagina Vastelaovend wie’t vruuger was te gaan, klik hier

Terug