Bibliotheek Venlo in trek: meer bezoekers afgelopen jaar dan in topjaar 2019

14 april 2023

Voor de Bibliotheek Venlo was 2019 qua bezoekers een topjaar. Na een dip in de twee coronajaren, laat 2022 een nadrukkelijk herstel zien, zo blijkt uit het onlangs verschenen jaarverslag. Met 325.000 bezoekers, waaronder een flink aantal nieuwe, wordt 2019 zelfs overtroffen. De Stadsbibliotheek in het centrum trok 10 procent meer bezoekers dan in 2019; ook in de overige kernen van de gemeente Venlo weten bezoekers de weg naar de bieb weer goed te vinden.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: Bibliotheek Venlo

De Venlose bibliotheek volgt daarmee de landelijke trend waarbij bibliotheken zien dat de bezoekersaantallen ten opzichte van de ledenaantallen groeien, juist vanwege hun brede rol. Om deel te nemen aan activiteiten, om  geholpen te worden met informatie of om te studeren in de bieb hoef je immers geen lid te zijn. Directeur Geja Olijnsma: “De coronajaren hebben extra zichtbaar gemaakt hoe belangrijk we zijn. Mensen waarderen de bieb als een kennisplek waar ze informatie krijgen, als een ontmoetingsplek en een plek om te studeren en te verblijven.”

Zorgplicht
De Venlose bibliotheek pakt haar brede maatschappelijke rol actief op, zowel in de Stadsbibliotheek als in haar vestigingen in Arcen, Belfeld, Blerick, Tegelen en Velden. Olijnsma: “Het belang van een bibliotheek dicht bij de mensen past binnen de zorgplicht die gemeenten vanaf 2025 hebben. Een goed bereikbare bibliotheek die de hele breedte aan maatschappelijke functies aanbiedt is van belang voor de hele lokale gemeenschap. Zo zijn we het afgelopen jaar ook met het Informatiepunt Digitale Overheid in de kernen gestart en die welkome uitbreiding zorgt – samen met de computercursussen en andere activiteiten die we aanbieden – voor nieuwe bezoekers. Daarnaast blijven we investeren in de collectie.”

Biebdag
Olijnsma benoemt verder de ruime openingstijden van de Bibliotheek Venlo, waarvan onder andere scholieren en studenten in de Stadsbibliotheek profiteren. “Ze kunnen bij ons zeven dagen per week terecht. De werkplekken lopen al direct vanaf half negen vol en zijn vaak tot in de avonduren bezet. En ook de zondagmiddag wordt steeds populairder, met inmiddels zo’n 300 bezoekers. Studenten, maar ook ouders met kinderen voor wie de zondag de nieuwe biebdag wordt. In de kernen zullen we de samenwerking met lokale en sociale initiatieven verder opzoeken, zodat we ook daar zo goed mogelijk kunnen inspelen op wat er leeft.”

Beter leren kennen
Een van de aandachtspunten bij de Venlose bibliotheek is het beter leren kennen van al die bezoekers, geeft Olijnsma aan. “Zodat we weten hoe we hen het beste van dienst kunnen zijn. Dat geldt ook voor inwoners van Venlo die de bieb nog niet bezoeken. We willen hen graag bereiken en horen wat we voor elkaar kunnen betekenen. En uiteraard zijn nieuwe leden van harte welkom.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad