Bibliotheek Venlo maakt wetenschap toegankelijk(er)

26 september 2022

Op 1 en 2 oktober vindt in het hele land weer het Weekend van de Wetenschap plaats, een gratis evenement dat een kijkje achter de schermen van de wetenschap biedt. Bibliotheek Venlo is, samen met Hackerspace TDvenlo, een van de deelnemende partijen. Naast onder meer demonstraties zijn er drie lezingen over digitale veiligheid.

Tekst en beeld: redactie VenloVanbinnen

“Sommige mensen denken dat wetenschap een ver-van-hun-bed-show is, anderen hebben gewoon moeite met de steeds meer digitaal wordende wereld om ze heen”, vertelt Heidi Peeters, woordvoerster van de Bibliotheek Venlo. “Daarom proberen we met dit evenement al enkele jaren wetenschap dichter bij ze te brengen, toegankelijker te maken. Dat doen we samen met Hackerspace TDvenlo.”

Gelijkgestemden
Ze legt uit dat Hackerspace TDvenlo sinds 2019 gevestigd is in de kelder van het bibliotheekgebouw. Daarvoor maakten ze deel uit van het Ald Weishoes. “Ze zijn, als Technische Dienst, ooit in de jaren zeventig begonnen voor jeugd die interesse had in techniek. Sinds enkele jaren is het tevens, zoals de naam al zegt, ook een Hackerspace en kunnen volwassenen er eveneens lid van worden. Het is zo een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden die hun interesse voor techniek en wetenschap delen.”

Laagdrempelig
Een goede partij om mee samen te werken, geeft Peeters aan. Ze merkt op dat zowel in de bibliotheek als in de ruimte van Hackerspace TDvenlo diverse activiteiten waaronder demonstraties plaatsvinden. Daarmee willen ze, zegt ze, een brede doelgroep bereiken. “Wetenschap en techniek zijn onderdeel van het dagelijks leven. Mensen die daar moeite mee hebben, willen we er op een laagdrempelige manier mee kennis laten maken. Maar bezoekers die op een andere manier geïnteresseerd zijn, zijn eveneens van harte welkom.”

Autoriteit
Naast demonstraties en uitleg zijn er dit jaar tijdens het Weekend van de Wetenschap in de Venlose bibliotheek tevens drie lezingen voor volwassenen over digitale veiligheid. Zo zal Erik Dekkers, voorzitter van Hackerspace TDvenlo, het hebben over het belang van een sterk wachtwoord en hoe je dat samenstelt en daarnaast over phishing – het lokken naar een nepwebsite met het doel inlog- en andere belangrijke gegevens te stelen – en hoe dat te voorkomen. Peeters: “Daarnaast hebben we als gast ict- en privacyexpert Brenno de Winter. Kenners weten dat hij een autoriteit is op dat gebied. Zijn lezing gaat over privacy-veilige software. Drie interessante lezingen dus en een gevarieerd programma. Voldoende aanleiding om zaterdag of zondag eens binnen te lopen.”

Het Weekend van de Wetenschap is op 1 en 2 oktober, van 10.00 tot 17.00 uur (zaterdag) en van 12.00 tot 17.00 uur (zondag). Entree is gratis, voor de lezingen dient te worden ingeschreven. Meer informatie: klik hier.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad