“Bij online events mis je de echte menselijke interactie”

13 oktober 2020 | Leestijd: 2 minuten

Het studentenleven is een serieuze zaak maar kan niet zonder feest op zijn tijd. Studentenverenigingen spelen daarbij een aanzienlijke rol. In Venlo heet die studentenvereniging DaVinci. Die is op weg naar het 20-jarig bestaan, maar of dat gevierd kan worden is nog maar de vraag.

Tekst Jac Buchholz | Beeld: Erik Griemink

In mei volgend jaar bestaat de Venlose studentenvereniging DaVinci 20 jaar. De voorbereidingen voor een jubileumfeest zijn gestart, maar bestuursleden Rane van de Pas (voorzitter) en Femke van de Ven (secretaris) betwijfelen of dat doorgang zal vinden. Zoals feesten als een oktoberfeest (zie foto) en andere bijeenkomsten sowieso op een laag pitje staan en de komende tijd nog lastiger georganiseerd kunnen worden. “Voor komende week stond airsoften (een soort paintball, red.) op de agenda maar dat zal wel niet doorgaan.”

Van studie- naar studentenvereniging
Even terug naar het begin. Eind jaren negentig, toen in Venlo wat hoger onderwijs betreft alleen Fontys was gevestigd, besloten enkele studenten van de toenmalige HTS een studievereniging op te richten. “Die kreeg in 2001 meer vaste vorm zodat dat jaar als officieel oprichtingsjaar geldt”, vertelt Rane. “Na verloop van tijd veranderde het karakter en sinds enkele jaren staan we ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en zijn we een studentenvereniging. Waar iedereen die in Venlo hoger onderwijs studeert zich bij kan aansluiten. Dus ook studenten van de HAS en de Universiteit Maastricht.”

Geen volwaardige introductie
Momenteel telt DaVinci zo’n 220 leden. Is dat aantal in de zomer flink gegroeid, zoals toen in het nieuws kwam? Femke schudt haar hoofd. “Nee, het is zelfs minder geworden. We hebben bijvoorbeeld geen volwaardige introductie kunnen houden, normaal goed voor aanwas.” Ze denkt dat dit voor meer wat kleinere studentenverenigingen zoals DaVinci geldt. “In de echte studentensteden met heel veel studenten gaan jongeren in deze coronatijd op zoek naar mogelijkheden om toch gezamenlijk op te kunnen trekken. Voor ons geldt dat om diverse redenen minder.”

Online
Normaal gesproken organiseert DaVinci zo’n 10 themafeesten tijdens een studiejaar en daarnaast nog een tiental andere activiteiten. Het huidige bestuur heeft zich vanwege de omstandigheden wat dat betreft nog nauwelijks kunnen doen gelden. Ja, vertellen Femke en Rane, er was onlangs een evenement bij Klup 77. “We hebben verder wel wat dingen online gedaan. Maar dan mis je de echte menselijke interactie. Je wilt toch liever fysiek bij elkaar zijn. Dat is echter nu heel lastig. Vergaderen doen we bijvoorbeeld ook veelal online.”

Niet leuk
Het bestuur van Da Vinci wordt voor een jaar aangesteld. In juli volgt de wisseling van de wacht. Femke was al eerder bestuurslid, Rane is dit studiejaar nieuw. Hoe voelt het om als bestuur zo met de handrem aan te moeten handelen. “Nee, niet leuk, maar het is niet anders. We kunnen er weinig aan veranderen.” Dan maar op voor een volgende termijn komende zomer, als het hopelijk allemaal weer wat minder streng en hectisch is? “Denk het niet”, reageert Rane. “Volgend jaar is voor mij een stagejaar, dan kun je daarnaast niet ook nog een bestuursfunctie hebben.”

Hele klus
Hetzelfde geldt voor Femke, die nog een andere belemmering noemt. “Ik zat vorig studiejaar ook al in het bestuur en twee jaar is het maximum. Nee, we zullen vooral moeten zoeken onder de eerstejaars. Onder de huidige omstandigheden zal dat nog een hele klus worden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Vastelaovesvaria deel 1: Jocus, Omroep Venlo, 3kes

Vastelaovesvaria deel 1: Jocus, Omroep Venlo, 3kes

Ondanks het feit dat er dit jaar geen officiële activiteiten rondom Vastelaovend zijn, proberen diverse verenigingen en andere partijen toch actief te blijven om het gevoel van Vastelaovend de komende weken in stand te houden. Die activiteiten en andere nieuwsfeiten...