“CAO-akkoord primair onderwijs was incidentele geste, geen structurele oplossing”

21 januari 2020

Bij Stichting Akkoord!-PO voelen ze zich er in alle geledingen wat ongemakkelijk bij, de nieuwe stakingen volgende week donderdag en vrijdag. Maar, zo geeft directeur-bestuurder Roel Versleijen aan, het is zonder meer noodzakelijk opnieuw een signaal af te geven. “Den Haag heeft veel te weinig oog voor de huidige problemen in het primair onderwijs.” Dat verwoordt hij tevens in een open brief aan onderwijsminister Arie Slob.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Stichting Akkoord!-OP

Nee, stelt Roel Versleijen, het gaat niet zozeer om geld, maar om verandering. En ja, daar is wel geld voor nodig. “Een leraar in het basisonderwijs verdient tot honderden euro’s per maand minder dan een leraar in het voortgezet onderwijs, terwijl ze allebei een hbo-opleiding hebben. Dan is de keuze snel gemaakt.” Er is dan ook een fors lerarentekort in het primair onderwijs, legt hij uit. Met als gevolg grotere groepen waardoor kinderen niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben, zeker niet de kinderen die een beetje extra aandacht nodig hebben, maakt hij duidelijk. “Dus worden leraren overvraagd; dat kan weer tot uitval leiden.”

Complexe problematiek
In de brief van Stichting Akkoord (met scholen in de gemeenten Venlo, zoals De Koperwiek, Beesel, Horst aan de Maas en Peel en Maas) schrijft Versleijen dat het gesprek over de malaise in het primair onderwijs te vaak wordt versmald tot een salariskwestie. “Alsof het met een zak geld alleen is opgelost. Zoals gezegd, dat is niet zo. De problematiek is complex, daar is geen pasklare, eenvoudige oplossing voor.” Er moet, laat Versleijen in de brief weten, een mix aan maatregelen komen en daarnaast een nauwe samenwerking tussen scholen, Pabo’s, sociale partners, sectororganisaties en het Ministerie van OCW. “We moeten naar een situatie toe waarin de leerkracht ieder kind de aandacht kan geven dat het nodig heeft. Dat is nu helaas niet het geval.”

Dubbel gevoel
Het belang van goed, primair onderwijs, zegt Versleijen, kan niet genoeg worden benadrukt. “Het huidige kabinet geeft aan dat dit voor hun topprioriteit heeft. Maar dat is in het huidige beleid niet te merken.” Daarom wordt er volgende week opnieuw gestaakt. Twee dagen dit keer. Versleijen heeft gezien dat het bij veel leraren en directeuren een dubbel gevoel oproept, bij hemzelf ook. “Het is een worsteling. Is staken wel gepast? We leggen zo de nadruk op de problematiek. Terwijl ons vak ook zoveel mooie kanten heeft. Die willen we veel liever laten zien. De situatie is echter nijpend en om de kloof tussen primair en voortgezet onderwijs niet nog groter te laten worden, moeten we nu ingrijpen. Het is niet anders.”

Lees hier de open brief zoals door Stichting Akkoord!-OP gestuurd naar minister Arie Slob.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...