Coronaproof ‘kennismakingsrondje’ HAS: “Je krijgt zo een veel betere indruk”

28 april 2021

Sinds deze week is er wat betreft het ontvangen van studenten weer iets meer mogelijk voor hogescholen en universiteiten. HAS Hogeschool in Venlo greep de gelegenheid aan om toekomstige studenten uit te nodigen voor een rondleiding.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: HAS Hogeschool Venlo

Het zijn kleine groepjes geïnteresseerden die sinds afgelopen maandag worden rondgeleid bij de HAS in Venlo. Op gepaste afstand van elkaar en uiteraard met mondkapje op. Dus nee, niet te vergelijken met een normale open dag, geeft directeur Marc Pruijssers aan. “We kijken wat er binnen de maatregelen mogelijk is. Tijdens een open dag zijn er meer activiteiten, maar dat kan nu even niet. Ieder half uur start een rondleiding voor een klein groepje dat vervolgens een vaste routing door het gebouw volgt. Ouderejaars studenten verzorgen die rondleiding.”

Bedrijven
Een van die studenten is René. Hij wijst op het bord met bedrijfsnamen en –logo’s naast de ingang, allemaal partners van de HAS. Later tijdens de rondleiding noemt hij het belang van de samenwerking met die bedrijven. “Zeker in het derde en vierde jaar ben je veel minder op school en veel meer bij bedrijven actief. Je doet zo niet alleen veel praktijkervaring op, het heeft tevens als voordeel dat je na het afronden van de studie dankzij de vele contacten vaak makkelijk aan een leuke baan komt.”

Mest
René vertelt dat de HAS (in Venlo gestart in 2013 en met inmiddels zo’n 550 studenten, red.) tegenwoordig vier studierichtingen telt. Die trekken zowel studenten uit de regio als van verder weg. Een van die opleidingen is Toegepaste Biologie waarvan het lab, in de kelder, een eerste halte van de rondleiding is. Een van de studentes die bij een microscoop aan het werk zijn trekt een vies gezicht. “Ik was even vergeten hoe erg mest kan stinken.” De twee, legt René uit, zijn dus bezig met mestonderzoek, maar er wordt onderzoek naar uiteenlopende dingen gedaan, geeft hij aan.”

Eigen bedrijf
De rondleiding gaat dan verder langs het auditorium, allerlei studieruimtes en de docentenkamers. Mede dankzij de glazen wanden zijn die docenten heel zichtbaar en tevens heel benaderbaar, merkt René op. “Het contact is heel persoonlijk en informeel.” Die constatering wordt bevestigd in een lokaal van de opleiding Food Innovation. Waar twee studentes vertellen dat ze inmiddels met ondersteuning van de HAS een eigen bedrijf zijn begonnen. “Daar krijgen we, naast de studie, alle ruimte voor. Het is hier niet ‘of-of’, maar ‘en-en’. Studenten krijgen alle mogelijkheid zich hier op een heel persoonlijke, heel eigen wijze te ontwikkelen.”

Studentenstad
Aan het eind van de rondleiding vertelt René nog kort over de opbouw van het studietraject. Tot slot noemt hij nogmaals de pro’s van studeren aan de HAS en in Venlo. “We zitten hier op een paar minuten lopen van het station; je hoeft dus niet ook nog eens een stuk met de fiets of bus te reizen. Venlo is daarnaast een studentenstad in ontwikkeling. Er is van alles te doen.”

Uitje
Dat laatste wil de 19-jarige Sharon na de rondleiding nog wel even gaan ontdekken. Ze komt uit Almelo en heeft er dus al een treinreis van zo’n drie uur op zitten. “Ik rond binnenkort mijn opleiding Voedingsmiddelentechnologie af en ben me op een vervolgstudie aan het oriënteren. Food & Innovation, een van de opleidingen hier in Venlo, spreekt me aan. Ik hoorde eerder al van de HAS, ben ook al bij de vestiging in Den Bosch geweest.” Ze vindt het wel zo prettig dat ze fysiek met de Venlose vestiging kan kennis maken. “Ja, daar heb ik lange reis wel voor over. Je krijgt zo een veel betere indruk. Mijn eerste gevoel is heel positief. Ik ga nu nog even een rondje door Venlo doen. Vanavond ben ik toch laat thuis dus kan ik er net zo goed een soort uitje van maken en ook de stad een beetje leren kennen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad