Crowd funding: Venlose filmstudent wil documentaire maken in Bangkok

23 februari 2023

Zo’n 10.000 euro heeft hij nodig. Daarmee kan het team van de uit Venlo afkomstige Eef Caubo (20) een reis maken naar Bangkok voor een documentaire over waterbeheer. Dat team bestaat uit tweedejaars studenten aan de Filmacademie in Eindhoven. “Een verslag met plaatsjes en gesprekken op locatie is vele malen krachtiger dan dat we die hier zouden maken.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Archief Eef Caubo

Inderdaad, wie bij het lezen van de naam Caubo een link legt met de in Venlo al meer dan 100 jaar actieve bioscoopfamilie zit in een keer goed. Van het begin twintigste eeuw geopende City Theater tot het huidige CityCinema. Eef Caubo lacht: “Ja, het, zeg maar, filmvirus is in onze familie van vader op zoon doorgegeven.” Het besef dat hij ook die kant op wilde kwam echter geleidelijk, met de jaren, geeft Eef aan. “Op mijn achtste was ik er wel al mee bezig, maar niet dusdanig dat ik toen al wist dat ik naar de Filmacademie wilde. Dat kwam jaren later. Toen wist ik wel al dat ik regisseur wilde worden. Het regelen van zaken, het aansturen van mensen, daar ligt mijn kracht.”

Waterproblematiek
Zo kwam hij op de Filmacademie in Eindhoven terecht, een vierjarige hbo-opleiding. “Mijn ouders hebben me wat dat betreft altijd gesteund. Ga doen wat je leuk vindt, zo was hun advies.” Als tweedejaars student kregen Eef en zijn klasgenoten enige tijd geleden het verzoek om ideeën voor een documentaire in te dienen. Met als voorwaarden dat het om een maatschappelijk relevant thema moest gaan. Omdat zijn familie een link met Indonesië heeft, wilde hij eerst in dat land iets gaan doen. Het werd uiteindelijk Bangkok, hoofdstad van Thailand, en de waterproblematiek die daar speelt. “Zo is er bijvoorbeeld in Aziatische landen sprake van enorm smerig rivierwater. Dus gebruiken ze bij de landbouw in plaats van dat rivierwater grondwater, waardoor de bodem gaat verzakken. Daarnaast zorgen zeespiegelstijging en extreme regenval daar voor overstromingen.”

Goed ingelezen
Eefs idee was een van de drie projecten die werden aangewezen om verder uit te werken. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels in volle gang, legt hij uit. “We hebben een team samengesteld en contact gelegd met Deltares in Delft, een kennisinstituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond. Zij hebben onder meer connecties die in  Bangkok actief zijn en de situatie daar kennen. We zijn dan ook al uitgebreid geïnformeerd en hebben ons goed ingelezen over de situatie ter plekke. Via Deltares zijn we eveneens in contact gekomen met een lokale professor. Die zou onze gids en tussenpersoon kunnen zijn als we naar Bangkok gaan.”

Het team waarmee Eef Caubo graag naar Bangkok wil afreizen

Crowd funding
Want dat is wel de wens van Eef en zijn team. “Omdat een verslag op locatie vele malen krachtiger is dan dat we hier een documentaire zouden maken. We kunnen daar mensen spreken en interessante en relevante locaties filmen.” Voor die reis is echter zo’n 10.000 euro nodig, geeft hij aan. Dus zijn de studenten enkele weken geleden met een crowd fundingactie begonnen. In eerste instantie in de eigen omgeving, maar inmiddels wordt ook het bedrijfsleven benaderd en worden fondsen aangeschreven. Mensen die doneren worden, afhankelijk van het bedrag, bijvoorbeeld uitgenodigd voor de vertoning van de documentaire, worden vermeld in de aftiteling en bedrijven kunnen gratis een korte bedrijfsfilm laten maken.

Op televisie
Hoewel ze al een behoorlijk bedrag hebben opgehaald en de crowd fundingactie nog enkele weken loopt, heeft Eef in zijn achterhoofd al een plan Z – zoals hij zelf zegt – klaar voor het geval er niet voldoende geld binnenkomt. “Dan moeten we de documentaire hier maken, met behulp van mensen van onder meer Deltares en zouden we eventueel iets met telefonische interviews kunnen doen. Maar feitelijk ga ik er van uit dat we het benodigde geld binnen halen.” En dan? “Dan gaan we in mei een of anderhalve week naar Bangkok. Als de documentaire vervolgens klaar is, zullen we die op enkele locaties in het land, waaronder Venlo, vertonen. Het mooiste zou zijn als vervolgens een omroep er interesse voor heeft en hij op tv wordt uitgezonden. Maar laten we eerst het geld bij elkaar zien te krijgen. Als dat lukt kunnen we over vervolgstappen na gaan denken.”

Voor meer informatie over de crowd funding zie ook www.caubomedia.nl en https://www.voordekunst.nl/projecten/14940-the-drowning-city-1

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad