“Fontys Venlo heeft in 25 jaar tijd een veel internationaler karakter gekregen”

1 juni 2022

Fontys Hogeschool in Venlo bestaat dit jaar 25 jaar. Hoger onderwijs is er natuurlijk al veel langer in Venlo, weten Frank Engelen, voormalig student en tegenwoordig docent, en oud-docent en -directeur Henk van den Heuvel. Het tweetal blikt een kwart eeuw en verder terug, tot aan de pioniersdagen van wat ooit begon als Vervoersacademie. Deel 1 van een tweeluik.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Toen Frank Engelen in 1996 van de mts naar de hts ging was er nog geen Fontys maar Hogeschool Venlo. “Dat veranderde in de jaren dat ik hier zat, in 1997 om precies te zijn.” Engelen volgde ook nog de opleiding Hogere Installatie Techniek in ’s-Hertogenbosch voordat hij aan het werk ging. “Eerst in Venlo en omgeving, later meer richting Eindhoven.” Nog niet zo lang geleden besloot hij voor zichzelf te beginnen, maar toen kwam corona. “Zo ben ik teruggekomen bij Fontys, als docent. Tevens ben ik bestuurslid van Civil, dat praktijkgerichte opleidingen verzorgd en heb ik bestuursfuncties bij enkele belangenorganisaties.”

Meer divers
Bij zijn terugkeer zag Engelen dat Fontys Venlo flink was gegroeid, wat in het gebouw goed terug te zien is. “Dat is natuurlijk veel moderner, anders ingedeeld ook. Niet meer alleen afgestemd op klassikaal les, maar er zijn tevens individuele leerplekken of plekken om met kleine groepen te studeren.” Hij noemt ook het meer divers geworden opleidingenpakket. “Verder zie je dat de relatie student-docent is veranderd; die is dynamischer geworden, er is meer contact. In mijn tijd was het vooral zenden en ontvangen.” Een ander groot verschil is volgens hem het profiel van de studenten. “Fontys is in die 25 jaar veel internationaler geworden. De studenten komen nu van over de hele wereld.”

Vervoersacademie
Henk van den Heuvel knikt instemmend en wijst op de vele vlaggen op het terrein die de verschillende nationaliteiten van de studenten vertegenwoordigen. Hij gaat vervolgens nog wat verder terug in de tijd, naar 1980, het jaar dat de Vervoersacademie – nu onder een andere naam onderdeel van Fontys – werd opgericht. “Je had destijds de hts en de pabo. Maar in de loop van de jaren zeventig zag je in Venlo ook een toename in logistieke activiteiten. Onder aanvoering van toenmalig hts-directeur Jan Thomeer zijn we daarom een lobby gestart voor een vervoersacademie in Venlo. In Tilburg speelden ook dergelijke plannen. In maart 1980 kregen we te horen dat het Venlo was geworden. Hadden we amper 3 maanden om op te starten.”

Losse sfeer
Met een team van 8 docenten lukte dat. Het eerste jaar zat de Vervoersacademie in de voormalige huishoudschool aan de Valuasstraat. Daarna enkele jaren aan de Zustersstraat in Venlo om uiteindelijk op de huidige locatie terecht te komen. “Vooral die eerste jaren waren een tijd van pionieren. De sfeer was denk ik daarom losser dan bij de andere opleidingen.” In de loop van de jaren tachtig fuseerden de opleidingen tot Hogeschool Venlo. Toen Van den Heuvel daar in 1996 directeur van werd, speelden de eerste plannen van Fontys om zich in Venlo te vestigen. Een jaar later was dat een feit. Van den Heuvel vertrok in 1999 en niet lang daarna werd de naam Vervoersacademie ingewisseld. “Zonde, zo’n naam moet je koesteren.”

Studentenhuisvesting
In 2002 keerde hij vanwege een reorganisatie terug. Hij herinnert zich dat Fontys Venlo twee jaar later het predicaat internationale campus kreeg. “Daarmee waren campussen als Eindhoven niet blij, die keken toch wat op ons neer. Venlo had echter onder meer zijn internationale ligging als grote pré.” Van den Heuvel geeft aan dat er toen al steeds meer Duitse studenten de weg naar Venlo wisten te vinden, als ook studenten uit andere landen. “Die moesten we wel huisvesten en die huisvesting was er maar mondjesmaat. We waren daar over in gesprek met toenmalig wethouder Frans Wolters. Dat was de grote kartrekker van dat project. Maar die overleed plotseling en lange tijd zijn de plannen vervolgens blijven liggen. Maar ik denk dat destijds het moment was waarop Venlo zich enigszins als studentenstad is gaan ontwikkelen, na de periode in de jaren 80 waarin enkel verpleegsters en studenten van de Vervoersacademie op kamers woonden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad