Klas van 2020: Dubbele gevoelens, maar vreugde overheerst

5 juni 2020

Geen eindexamens. Geen spanning. Geen stunt. Geen galafeest. Geen spannend telefoontje. Geen symbolische overgang naar de volgende levensfase. Voor de klas van 2020 was het de afgelopen maanden allemaal anders. Veel rituelen zijn door de coronacrisis dit jaar vakkundig om zeep geholpen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: familie Peeters en familie Aerdts

Nog een paar keer samenzijn met de klasgenoten waarmee je jaren gezamenlijk naar dit einddoel hebt samengewerkt. Het is veel leerlingen in ons land dit jaar niet gegund. Wat rest is het uithangen van de vlag, misschien een bijzondere diploma-uitreiking in kleine groepjes en de felicitaties. Al zijn die volgens Joni Peeters dit jaar ook anders. Toen ze een aantal jaren geleden haar vmbo-diploma haalde waren er meer enthousiaste felicitaties dan nu ze geslaagd is voor haar mbo-opleiding voor pedagogisch medewerker. “Mensen denken volgens mij dat we het diploma dit jaar door de coronacrisis makkelijker hebben gekregen. De felicitaties komen nu een beetje tussen neus en lippen door. Maar voor mijzelf maakt dat niks uit. Ik ben echt blij het diploma gehaald.”

Feest inhalen
De sfeer bij Joni thuis is sowieso bijzonder feestelijk. Niet alleen zijzelf, ook haar jongere zus Lindi heeft het diploma binnen Zij kreeg gisteren het verlossen telefoontje dat ze geslaagd is voor de opleiding vmbo-gt. Beiden hebben de afgelopen maanden op eigen wijze beleefd. Voor Joni was in maart vooral bezig met haar stage. “Voordat ons land in lockdown ging, liep ik al vier dagen in de week stage op een kinderdagverblijf en volgde nog één dag les bij Gilde Opleidingen. Daar bleef voor mij vanaf dat de lockdown nog één dag stage per week van over. Dat was om kinderen op te vangen van mensen met een essentieel beroep. Maar nee, druk was het niet.” Wat betreft de nog openstaande opdrachten kreeg Joni goede hulp van zowel haar mentor als van de stagebegeleider. De begeleiding kreeg ze online. Net zoals het examengesprek. “Dat is allemaal goed verlopen. Natuurlijk heb ik wel het contact met mijn klasgenoten gemist. Of we later nog een keer een feest organiseren? Daar hebben we het wel over gehad. Maar voorlopig blijft alles nog anders. Ook als ik na de zomer met de hbo-opleiding Pedagogiek in Nijmegen begin. Daar ben ik mij voldoende van bewust.”

Niet dramatisch
Zus Lindi Peeters wist half maart dat ze nog een aantal toetsen moest afleggen. Zij bevond zich midden in de toetsperiode toen door het coronavirus de school op slot ging. “Die hebben we in kleine groepjes van ongeveer 8 of 9 klasgenoten ingehaald, maar verder stond er voor ons als eindexamenkandidaten niet meer zo veel op het programma. Zonder corona zouden we in de laatste weken tot het eindexamen vooral met docenten examens hebben geoefend.” Dat ze diverse vaste rituelen die horen bij een eindexamenjaar moet missen, ervaar Lindi niet als heel dramatisch. “Bij een aantal klasgenoten was er wel emotie, maar het is niet anders. Ja natuurlijk had ik mee willen maken. Wie weet komen we over een tijdje als het weer wel kan, nog een keer met klasgenoten of alle eindexamenkandidaten bij elkaar. Maar hoe het allemaal verder gaat, weet eigenlijk niemand. Op 8 juli mag ik met mijn ouders naar school en ontvangen we in kleine groepjes het diploma.” Om toch niet helemaal zonder franje haar periode op het Valuascollege af te sluiten, hoopt Lindi wel thuis een klein feestje te kunnen organiseren. “Met een beperkt aantal mensen dat wel. Na de zomer start ik met de opleiding Horecamanagement bij Gilde Opleidingen. Daar doe ik over een paar jaar weer eindexamen.”

 

 

Dubbel gevoel
Ook Luuk Aerdts kreeg gisteren het telefoontje van zijn mentor. Hij is geslaagd voor THavo op het Valuascollege. Een resultaat dat voor eigenlijk geen geheim meer was. Geen spannende dag dus? “Haha, nee. Ik vond het wel leuk dat mijn mentor met het goede nieuws belde, maar eerlijk gezegd was ik liever gaan werken. Omdat we geen eindexamen deden, was de spanning er wel af. Natuurlijk heb ik gisteravond thuis wel een klein feestje gevierd. De uitslag was nu officieel.” Het gaf Luuk wel een dubbel gevoel dat zijn periode op het Valuascollege niet op gebruikelijke wijze is beëindigd. De laatste spannende weken van intensief studeren, examens doen en wachten op de resultaten horen natuurlijk bij de periode van het voortgezet onderwijs. Het was voor de klas van 2020 niet weggelegd. “In eerste instantie schrok ik wel even toen door het coronavirus alles stil viel. Dat we niet meer naar school hoefden, was natuurlijk wel fijn. Aan de andere kant was het ook erg jammer. Je leeft eigenlijk jarenlang naar dat moment toe. Die laatste maanden om samen met je klasgenoten het examen te doen, hoort er gewoon bij. Net zoals het afscheid en het galafeest. Daar had ik al alles voor geregeld: speciale kleding en een auto. Dat gaat nu helaas niet door.”

Ook voor Luuk rest nog de diploma-uitreiking op 8 juli. “Het Valuascollege heeft nog niet precies verteld hoe ze dat gaan doen. En of er in de toekomst alsnog een feest met klasgenoten volgt, weten we nog niet.” Wat wel zeker is, is dat Luuk na deze lange zomervakantie zijn schoolcarrière vervolgt. “Dan start ik in Eindhoven met de opleiding Software Development. Deze duurt vier jaar en dan krijg ik eigenlijk een nieuwe kans om een examenperiode mee te maken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad