Lezingen University College Venlo geschikt voor een breed publiek

11 december 2019

De gratis lezingen op de University College Venlo zijn tot nu toe een groot succes. Op deze door Studium Generalum georganiseerde avonden komen diverse thema’s aan bod waarbij wetenschappers van de Universiteit Maastricht het publiek uit de regio op een laagdrempelige wijze kennis laten maken met de wereld van de Universiteit en de diverse onderzoeken.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en VenloVanbinnen

Dinsdag 10 december verzorgde dr. Rene Daniels een lezing over het spanningsveld tussen rede en religie. Eerder kwamen onderwerpen als dementie en gezonde voeding aan bod. Rob van Duijn, bureauhoofd en programmamaker, is bijzonder content met het succes in Venlo. “De mensen uit deze regio zijn blij dat ze nu ook in eigen omgeving wetenschappelijke lezingen kunnen bijwonen. In het verleden moesten ze daarvoor naar Maastricht afreizen. Dankzij deze nieuwe locatie van de Universiteit Maastricht op de Nassaustraat kan het ook in Venlo.”

Juiste faciliteiten
En juist deze nieuwe locatie, het pand van de voormalige Raad van Arbeid, was bepalend om de lezingen in Venlo te laten terugkeren. “We hebben dit in de periode 2005-2008 al eerder geprobeerd, maar toen werden avonden als deze in bovenzaaltjes van cafés of restaurants georganiseerd. De bedoeling was goed, maar daar konden we niet over de juiste faciliteiten beschikken. Hier op de campus nu wel. Daar hebben we de beschikking over een echte collegezaal met scherm en juiste geluidsapparatuur.”

 

 

Breed publiek
Om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, zijn de lezingen nog allemaal Nederlandstalig. In het Maastricht kiezen ze regelmatig voor de Engelse taal. “De meeste studenten in Venlo zijn internationaal. Zij zijn de Nederlandse taal niet voldoende machtig om een dergelijke lezing optimaal te volgen. We organiseren deze lezingen nu dus voor een andere doelgroep die we graag kennis willen laten maken met de wereld van de wetenschap in het algemeen en de University College in het bijzonder. Ik kan mij echter voorstellen dat op termijn ook in Venlo een aantal lezingen in het Engels gegeven worden. Wij willen mensen over de drempel trekken en laten zien dat wetenschappers niet in een ivoren toren leven, maar altijd bereid zijn hun kennis te delen en het gesprek aan te gaan.” Alle lezingen in Venlo zijn tot nu toe dan ook gegeven door wetenschappers die verbonden zijn aan de universiteit zelf. Het zijn onderwerpen die in Maastricht al aan bod zijn gekomen. Van Duijn: “De studenten daar zijn vanzelfsprekend kritisch over de inhoud. Het is hun wereld en ze hebben kennis over de onderwerpen De setting en het publiek in Venlo is anders. We ontvangen dankbare reacties; mensen zijn oprecht blij dat dit nu ook in Venlo mogelijk is.”

Falende geheugen
Voor begin 2020 zijn alweer twee nieuwe lezingen gepland. Op dinsdag 14 januari staat ons falende geheugen centraal en op dinsdag 11 februari gaat het over relaties en seks. “De lezing over het falende geheugen wordt gegeven door dr. Henry Otgaar, forensisch psycholoog. Hij legt uit hoe het geheugen soms een loopje met ons neemt. Soms beweren mensen dat ze zich iets niet meer kunnen herinneren, zeker bij delicten. Maar klopt dat wel? Ook komt tijdens deze avond het het fenomeen tunnelvisie aan bod. Het is heel interessant om op een bijna CSI-achtige wijze in het brein te duiken.”

Seks en relaties
Dr. Marieke Dewitte verzorgt de lezing over relaties en seks. Twee aspecten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. “Marieke zal de verschillende perspectieven die de link tussen seks en relaties verklaren, tijdens deze avond belichten. De seksualiteit heeft invloed op een relatie en andersom geldt hetzelfde.”

Voor beide avonden kunnen belangstellenden zich nog kosteloos opgeven via onderstaande links:

Het falende geheugen

Seks en relaties

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...