Nieuwe opleiding: gezondheidsprofessionals moeten Venlo en rest van Limburg gezonder maken

20 april 2021

Gezond leven is een must, zo blijkt ook nu weer tijdens de coronapandemie. Iemand met een goede gezondheid heeft over het algemeen meer weerstand. In dat kader start Gilde Opleidingen in Venlo als enige mbo in Nederland de cross-over opleiding Gezondheidsprofessional.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Gilde Opleidingen

Limburg stond bekend als een van de ongezondste provincies van ons land. Allerlei initiatieven moeten daar verandering in brengen. Zoals de nieuwe opleiding van Gilde Opleidingen. Waarvoor dit schooljaar al een pilot loopt, vertelt woordvoerster Ellen Hoeben van de onderwijsinstelling. “We hebben studenten geworven en een eerste start gemaakt. Die opleiding is vanaf schooljaar 2021-2022 officieel erkend door het Ministerie van OCW. We trekken hierin samen op met Fontys Hogescholen dat volgend schooljaar in Venlo een bachelor Gezondheid start.”

Gezonde levensstijl
Samenwerking is er verder ook met zorg- en welzijnsinstellingen en woningcorporaties. Want de jongeren die als gezondheidsprofessional aan de slag gaan, komen veelal in aanraking met mensen die behoefte hebben aan begeleiding naar een gezondere levensstijl. Hoeben: “Denk aan cliënten van woningcorporaties of welzijnsinstellingen. De gezondheidsprofessional activeert en stimuleert mensen te kiezen voor een gezondere levensstijl. Maar denk ook aan het inventariseren van behoeften op dat vlak van bijvoorbeeld mensen met dementie. Ze kunnen zo de kwaliteit van leven wat verbeteren.”

Specifieke doelgroep
De opleiding Gezondheidsprofessional is een cross-over opleiding. Dat betekent dat er onderdelen uit diverse andere bestaande opleidingen – Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen, Sociaal Werker, Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid én Zelfstandig Werkend Kok – in zijn samengevoegd. Met als doel dus dat studenten na de opleiding een specifieke doelgroep kunnen begeleiden bij bijvoorbeeld het opstellen van een programma voor een gezonde(re) leefstijl, het aanpassen van recepten en het bereiden van gezonde gerechten. Hoeben: “Vaak een andere doelgroep dan waar de bestaande opleidingen zich op richten.”

Stage
Ze vertelt vervolgens dat de nieuwe opleiding aansluit bij de Regio Deal Noord-Limburg waarin gezondheid een belangrijk thema is. “Bovendien zijn we partner van de Brightlands Campus Greenport Venlo waar gezondheid en gezonde voeding centraal staan.” Hoeben geeft aan dat in dit pilotjaar studenten ook al stage lopen bij diverse organisaties in de regio. “Alle informatie die we dit schooljaar opdoen zorgt voor het optimaliseren van een opleiding waarvan de studenten in de toekomst een bijdrage gaan leveren aan de gezondheidsambities van Limburg.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad