Ook de Martinusschool viert geen traditioneel Sintermertefeest

2 november 2020

Het belooft een apart feestseizoen te worden. Of we het leuk vinden of niet, maar Sinterklaas, Kerstmis, Oud & Nieuw en Vastelaovend zullen komende maanden anders dan anders zijn. Hetzelfde geldt voor Sintermerte, het kinderfeest dat voor aanstaand weekend op de agenda staat. Geen troshoop,  dus ook geen chocomel erna, en geen lampionnenoptocht deze keer voor de Martinusschool.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen, Leon Vrijdag

Want ook deze Venlose basisschool kan niet op gebruikelijke wijze het feest van de patroonheilige vieren. Een rare gewaarwording. Al zijn de kinderen van Groep 1 tot en met 4 daar niet echt mee bezig volgens directeur Frank Giesen. “Nee, die denken daar nu niet aan. In die leeftijdscategorie zijn ze nog heel onbevangen. Zij zijn tevreden met alternatieven die ze krijgen aangeboden.”

Tevreden mens
Giesen is zelf ook een tevreden mens. In tegenstelling tot diverse andere scholen in de regio is de Martinusschool grotendeels gevrijwaard van echte coronaperikelen. De maatregelen die sinds het voorjaar van kracht zijn, gelden nog steeds en is hij vooral blij dat de lessen gewoon door kunnen gaan. Een nieuwe sluiting van basisscholen ziet hij ook niet snel meer gebeuren. “Wie dieper in de cijfers van het RIVM duikt, zal zien dat het besmettingsgevaar niet of nauwelijks door deze leeftijdscategorie wordt veroorzaakt. Die kans is groter bij de groep 12 tot 19-jarigen.”

Traditionele spellendag
Terug naar het feest van de naamgever: Sint Maarten. Zondag blijft het dus stil op basisschool aan het Rosarium. Maar vanzelfsprekend gaat het feest niet geruisloos voorbij. Giesen: “We organiseren op 11 november, de naamdag van de patroonheilige, wel onze traditionele spellendag. Dat doen we al bijna 40 jaar. Alleen dit jaar zullen er beduidend minder ouders bij betrokken zijn. Nu nemen de leerlingen van Groep 7 en 8 de coördinerende taak op zich. Wat die dag inhoudt? De kinderen zijn dan vooral bezig met echte Oud-Hollandse spellen zoals blikken gooien en vissen maar ook spellen in de gymzaal en er bestaat de mogelijkheid zich te laten schminken. Onze leerlingen genieten echt van deze dag.”

Symboliek
Behalve de spellendag op 11 november krijgen kinderen van Groep 1 tot en met 4 komende week de mogelijkheid om lampionnen te maken. Niet alleen dankzij het idee van Kinderfeesten Venlo, maar de school zelf biedt eveneens deze gelegenheid zodat in ieder geval de symboliek rondom Sintermerte ook dit jaar is veilig gesteld. De lampionnen zullen komend weekend voor de ramen van de Martinusschool zichtbaar zijn, maar tevens in diverse etalages in de binnenstad.

Sinterklaas
Wie Sintermerte zegt, ontkomt er niet aan om ook het volgende kinderfeest te benoemen: Sinterklaas. Hoe gaat de Martinusschool dit onder de huidige omstandigheden oppakken. “Op 4 december zal de Sint gewoon een bezoek brengen aan de school. Echter wel zonder Pieten. De kinderen van Groep 1 tot en met 4 krijgen zelf de kans om Sinterklaas die dag te begeleiden. Daarbij mogen ze zich natuurlijk als hun eigen favoriete Piet verkleden.” In tegenstelling tot Sintermerte hoort Frank Giesen hier wel geluiden dat kinderen het jammer vinden dat het feest niet op traditionele wijze gevierd kan worden. “Vooral de intochten in Venlo, Blerick en Tegelen zullen ze missen. En zeg nu eerlijk: het is toch ook fantastisch om die gespannen snoetjes op dergelijke dagen te zien. Dat is voor hun nog echt een belevenis.” De Martinusschool zal verder in de weken voor 5 december inspelen op het landelijke Sinterklaasjournaal. “Niet alle kinderen hebben de kans om thuis alle afleveringen te bekijken. Daarom pakken we daar op school de juiste momenten voor.”

Aantekeningen
Ook de de komende weken zal het er op de Martinusschool dus anders aan toegaan. En dat een jaar nadat de Venlose basisschool haar 125-jarig bestaan uitgebreid vierde. Onder andere met een speciaal jubileumboek. Giesen knikt. “Ja, daar hebben we pas geleden nog over gesproken. Wat we in het 126e jaar meemaken, is in de historie van de school nog nooit eerder voorgekomen. Door corona acht weken gesloten en daarna alle speciale maatregelen. Dat is zelfs ten tijde van de Tweede Wereldoorlog niet is voorgekomen. Ik heb recent al een aantal aantekeningen gemaakt voor de toekomst. Alles wat we dit jaar meemaken zit nu nog vers in het hoofd. Dat is stof voor het boek dat in 2044 tijdens het 150-jarig jubileum zal verschijnen. Alle onzekerheden, maatregelen, onderwijs op afstand en de verplichte sluiting. Misschien levert dat wel een geheel eigen hoofdstuk op.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...