Positieve jongeren – Deel 1: Yara van den Nieuwenhof houdt zelf de regie in handen

3 maart 2021

Het komt vaak voorbij in het nieuws: door alle coronamaatregelen kampen steeds meer jongeren met een gevoel van eenzaamheid of zelfs depressieve klachten. Toch is er ook een grote groep die volop actief is, zelf de regie in handen houdt en geniet van het leven. VenloVanbinnen laat in een serie artikelen deze jongeren aan het woord. Zij vertellen over hun dagindeling en hoe ze ondanks alle maatregelen er iedere dag toch weer het beste van maken.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Yara van den Nieuwenhof

Yara van den Nieuwenhof is de eerste die haar verhaal vertelt. Dankzij studie, sport, vrienden en bijbaantje is er bij de 17-jarige Yara geen sprake van depressieve klachten. In 2020 deed ze eindexamen havo op het Valuascollege. Na een lange zomervakantie begon ze afgelopen najaar aan de studie hbo-v in Nijmegen. Direct contact met klasgenoten of docenten heeft ze echter nog nauwelijks gehad. Lessen vinden online plaats en bezoekjes aan school waren tot nu toe zeer beperkt. “Ik ben pas een paar keer in Nijmegen geweest. Onder andere voor een aantal toetsen en afgelopen maandag voor een praktijkles. Nee, dat gebeurt niet met de hele klas. Online wel, maar als we al op school zijn dan werken we in subgroepjes.”

Contact andere leerlingen
Eigenlijk is ze sinds het begin van de coronacrisis nauwelijks meer op school geweest. Al bijna een jaar dus. Ze gaat er echter allerminst onder gebukt. Yara slaagde voor haar eindexamen en heeft met haar huidige opleiding ook een duidelijk doel voor ogen: ambulancemedewerker worden. Ze weet dus waarvoor ze het doet. “Het enige probleem waar ik op termijn mee te maken kan krijgen, is als de scholen weer volledig opengaan. Dan zal het zeker even wennen zijn om weer bijna dagelijks in het klaslokaal te zitten.” Tot het zover is, krijgt Yara haar tijd dus prima gevuld. Mist ze het contact niet met klasgenoten? “Mwah, valt wel mee. We hebben een korte gezamenlijke introductie gehad en zijn één keer in het najaar, toen het nog kon, naar De Efteling geweest. Dat was hartstikke leuk, maar verder is de situatie zoals die is. Daar kan ik toch niets aan veranderen. Het contact met andere leerlingen in de subgroep verloopt prima. Ook al zien we elkaar bijna niet in levende lijve. Via onze mobieltjes hebben we toch regelmatig contact.”

Sport en werk
Yara gaat dus allerminst gebukt onder de coronamaatregelen. “Nee, ik zit echt niet depressief thuis,” zo zegt ze met een lach. “Ik ken dat gevoel ook niet. Drie keer per week ben ik aanwezig bij hockeyclub Delta en verder heb ik een leuk bijbaantje bij Jumbo Benders. Daar werken ook diverse van mijn vrienden en vriendinnen. Na het werk gaan we regelmatig naar het park om even bij te kletsen. En ook op andere momenten spreken we af. Gewoon om een ijsje te eten, te wandelen of om even samen te zijn. Die contactmomenten zijn heel belangrijk. Een paar weken geleden hebben we nog samen geschaatst. En zo pak ik zelf voldoende mogelijkheden om mijn tijd op positieve wijze in te vullen: studie, werk, sport en voldoende sociale contacten.”

Zelf heeft Yara dus geen last van depressieve klachten of eenzaamheid. Al kan ze zich er zeker iets bij voorstellen dat leeftijdsgenoten wel bepaalde klachten krijgen. “Het is zeker geen makkelijke tijd, maar ik probeer er met de mensen om mij heen het beste van te maken.” Oog voor anderen die minder goed in hun vel zitten, heeft ze zeker. “Als je niet de kans krijgt om te sporten of bijvoorbeeld geen bijbaantje hebt, kunnen de dagen lang zijn. Wij hadden pas met een aantal vrienden het vermoeden dat iemand uit de groep zich minder prettig voelde. Daar praten we dan samen over. Ik zal zelf vooral blij zijn als de avondklok wordt afgeschaft. Zeker nu het mooier weer wordt, wil je ‘s avonds met vrienden buiten zijn. Tot die tijd moeten we creatief zijn en er het beste van maken. Ook van deze vervelende periode leren we weer.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad