Positieve jongeren – Deel 2: Ondanks de maatregelen geniet Juup Vercoulen volop van het leven

5 maart 2021

Hoewel er voldoende verhalen in de media verschijnen over jongeren die te maken hebben met depressieve klachten, is er vanzelfsprekend ook een grote groep die de regie over het leven in eigen hand houdt en ondanks de beperkingen geniet van de kansen die er wel zijn. In deel 2 van onze serie over positieve jongeren vertelt Juup Vercoulen hoe hij het afgelopen jaar heeft beleefd, gewoon van het leven heeft genoten en zich voorbereidt op het eindexamen vwo.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Juup Vercoulen

Juup straalt uit dat hij lekker in zijn vel zit. Vlak voordat hij naar school moet voor een boektoets bij het vak Engels vertelt hij nog enthousiast en zonder spoortje zenuwen over zijn leven tijdens corona. “Ik besef mijzelf heel goed dat ik in de gelukkige situatie zit dat wij als eindexamenkandidaten bijna dagelijks gewoon les krijgen op school. Bovendien zijn mijn klasgenoten ook al jaren mijn vrienden. We zien elkaar op het Valuascollege, maar ook buiten schooltijd. Het leven is misschien nu niet optimaal, maar ik heb niet echt het gevoel iets te missen. We maken er samen het beste van.”

Bijbaantjes
Behalve school en voldoende sociale contacten heeft Juup tevens twee bijbaantjes. Wat doe je precies? “Voor Girolami Natuursteen rijd ik minimaal één keer per week met een busje door heel Nederland om producten te bezorgen. Tot in Groningen en Amsterdam. Dat is absoluut tof werk om te doen. Verder heb ik nog een bijbaantje bij Jacobs Budgetplant. Dat werk lag de afgelopen periode door de coronamaatregelen stil, maar zaterdag begin ik weer. Mijn taken zijn winkelverkoop of het schoonmaken van de loodsen. Ja, heel ander werk dan bij Girolami. Maar die afwisseling maakt het juist leuk.”

Zelfstudie
Twee bijbaantjes, maar ook eindexamen vwo. Volgens Juup is dat goed te combineren. “Absoluut. De lesdagen zijn korter en ik kan mij thuis uitstekend afzonderen en concentreren op huiswerk en zelfstudie. Eerlijk gezegd gaat mij dat soms nog beter af dan aanwezig zijn op school. Al ben ik zoals gezegd maar wat blij dat we met onze klas voldoende lesuren hebben. Zo blijf je contact houden. Nee, dat is niet met de hele groep op hetzelfde tijdstip. Een deel zit in de klas. De anderen volgen de les online. De docenten bepalen at random wie op welke plek aanwezig moet zijn.”

Ontdekken op de hei
Na een jaar is Juup wel aan de huidige situatie gewend. Hoe heeft hij het hele jaar beleefd? “De eerste twee maanden waren natuurlijk vreemd. Niemand wist precies wat er ging gebeuren. In die periode ben ik vooral thuis gebleven: online les, zelfstudie en dankzij het goede weer konden we met het gezin vaak in de tuin zitten. Dat was best relaxed en goed te doen. Vanaf de zomer werd alles makkelijker. Nee, er waren helaas geen festivals zoals Stereo Sunday en het Zomerparkfeest. Dat was zeker jammer. Waarschijnlijk had ik onder normale omstandigheden ook voor het eerst een groot festival in het land bezocht. Maar dat komt wel weer een keer. Misschien al aan het einde van deze zomer. We zijn in de zomer met vrienden vooral veel gaan fietsen op de hei. Ik woon in het gebied Nieuw Stalberg en was er wel eens met mijn ouders en zussen geweest, maar afgelopen zomer zijn we met vrienden echt gaan ontdekken. Nog verder de hei op. Het is echt een heel groot uitgestrekt gebied tot ver in Duitsland. Daar zaten we aan meertjes en bezochten legerbasissen. Er zijn dicht bij huis veel interessante dingen te ontdekken. Daar ben ik inmiddels wel achter.”

Positief
Buiten de fietsavonturen en momenten op school ziet Juup zijn vrienden ook op andere momenten. “Wij hebben thuis in de kelder een grote bar. Dat is absoluut een relaxte plek om met anderen af te spreken. En ja natuurlijk organiseren we in deze periode van de avondklok wel eens feestjes bij iemand thuis. Dat gaat door tot we rond vijf uur in de ochtend weer de straat op mogen.” Er is dus geen sprake van verveling of gevoel van eenzaamheid? “Nee, absoluut niet. Ik kan me voorstellen dat als je maanden lang niet naar school bent geweest en geen bijbaantjes hebt het leven saai wordt. Maar daar heeft bij ons niemand last van. Mijn vrienden en ikzelf zijn eigenlijk altijd positief gebleven. Met of zonder maatregelen.”

Stil op school
Sinds september is de focus dus weer volledig op zijn eindexamen gericht en kregen Juup en zijn klasgenoten als één van de weinigen weer les. Tijdens die momenten is het stil op school. Hij lacht: “Ja absoluut. Normaal gesproken is het bijzonder druk in de gebouwen van het Valuascollege. De eerste maanden van dit schooljaar was nog iedereen aanwezig. Maar sinds half december is dat door de maatregelen veranderd. Als we nu pauze hebben, voelt dat aan alsof je een tussenuur hebt. We zitten dan met een beperkt groepje leerlingen in de aula of buiten. Dat is wel raar. Het aantal uren op school is echter beperkt omdat lessen zijn ingekort tot 30 minuten; speciaal voor leerlingen die online de les volgen. Als je uren achter elkaar achter een scherm zit, is dat behoorlijk saai en vermoeiend. Daar houden docenten wel rekening mee.”

Als later dit voorjaar de eindexamens voorbij zijn, hoopt Juup dat de maatregelen verder versoepeld zijn om optimaal van een lange zomervakantie te genieten. Plannen voor de toekomst heeft hij ook al. “Volgend schooljaar begin ik op de TU in Eindhoven aan de opleiding Werktuigbouwkunde. Welke richting ik precies op wil, weet ik nog niet. Maar in ieder geval iets met techniek. En dat komt vast goed. Zoals in het afgelopen jaar ook eigenlijk alles goed is gekomen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...