Praktijkervaring opdoen in de pop-up store

18 februari 2022

De Venlose Gasthuisstraat is voor even een winkel rijker. Tot en met donderdag is er pop-up store The Hype gevestigd die wordt gerund door studenten van Gilde International. Die studenten doen niet alleen de verkoop maar regelen ook alle andere bijkomende zaken.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Er liggen onder andere Suske en Wiske-strips met nog de originele omslag. Boeken zijn er te vinden, games en cd’s. Kleding waaronder vastelaoves-kleding. En op de bovenverdieping staat als ze het goed hebben nog een echt Wedgwood-servies. Die ‘ze’ zijn docente Estrella Meijs, een van de begeleiders van het project, en de studenten Mika en Wouter.

Leren in de praktijk
Estrella legt uit dat Gilde International een opleiding is waarbij praktijkervaring opdoen centraal staat. “Vanuit de gedachten dat mensen snelle leren door te doen dan vanuit een boek. Het is een nieuwe opleiding op mbo-4-niveau met studenten van verschillende uitstroomrichtingen. Zestien zijn het er momenteel en ze zijn allemaal bij dit project betrokken. Ze staan allemaal enkele dagdelen in de winkel, maar hebben ook alles eromheen verzorgd zoals marketing en reclame, het verzamelen van spullen, marktonderzoek en het benaderen van bedrijven. Ook de planning wie wanneer werkt gebeurt in onderling overleg.”

Volle winkel
De twee studenten van dienst tijdens het interview zijn Mika en Wouter. Ze geven aan dat de opbrengst van de winkel bestemd is voor War Child, de organisatie die zich wereldwijd inzet voor kinderen die opgroeien in oorlogs- en geweldssituaties. Dat ze in het voortraject samen met hun collega-studenten enthousiast zijn bezig geweest blijkt wel uit de volle winkel. “We hebben bedrijven en mensen uit onze omgeving zoals familie en vrienden benaderd voor goede, tweedehands spullen. Behalve de verkoop van de spullen bakken we ook wafels. Die gaan we verkopen aan bedrijven, zodat we op die manier eveneens geld kunnen inzamelen. Ondernemers kunnen overigens ook doneren.”

Bijbaantje
De studenten hebben zelf alle binnengekomen spullen gecontroleerd op verkoopbaarheid. Het bepalen van de verkoopprijzen – “het zijn rommelmarktbedragen” – hebben ze eveneens zelf gedaan. Echte winkelervaring hebben ze niet, maar wel werkervaring. “Iedereen heeft wel een bijbaantje.” Mika heeft onder meer in een restaurant gewerkt, Wouter als vakkenvuller in een supermarkt.

Schoenen
Het opzetten en runnen van de pop-up store bevalt ze allebei goed. “Het is leuk en zorgt voor afwisseling. En grappige situaties. Gisteren kwam er een heel enthousiaste man binnen. Hij wilde van alles kopen, zei hij, maar liep meteen op een paar schoenen af. Die deed hij aan, betaalde ze en liet zijn eigen schoenen staan. Bij het weggaan waarschuwde hij ons nog niet aan de drugs te gaan, ha ha.” Afwisselend en leuk dus, maar het tweetal heeft geen ambities om zelf ooit een winkel te beginnen.

Online veiling
Estrella vertelt vervolgens dat er dit schooljaar na dit project nog enkele andere op de praktijk gerichte projecten op de agenda staan. “Die zijn van een heel andere aard. Net zoals een eerder project, een studiereis naar Berlijn. Daarbij ging het niet alleen om cultuur snuffelen, maar hebben de studenten tevens de hele reis zelf geregeld.” Ze eindigt met de opmerking dat er naast de pop-up store eveneens van 18 tot en met 25 februari een online veiling ten behoeve van War Child wordt gehouden via www.gildeinternational.nl. “We veilen onder meer gesigneerde albums van bekende Nederlandse artiesten, maar eveneens uitstapjes, wellness-arrangementen en producten van plaatselijke winkeliers. Zeker de moeite waard en het is ook nog eens voor het goede doel.”

(Op de foto vlnr: Estrella, Mika en Wouter)

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad