Schrijver Paul van Loon strijdt mee tegen laaggeletterdheid

8 april 2021

Op verzoek van Bibliotheek Venlo bezocht kinderboekenschrijver Paul van Loon vandaag, 8 april, virtueel enkele Venlose basisscholen. Om leesplezier te stimuleren en zo laaggeletterdheid te bestrijden. Want wat laaggeletterdheid betreft behoort de regio Venlo tot de slechtste leerlingen van de klas.

Tekst: Redactie VenloVanbinnen | Beeld: Bibliotheek Venlo

Noord-Limburg scoort wat laaggeletterdheid betreft niet goed. Van de 100 inwoners zijn er 16 laaggeletterd. Daarmee staat deze regio op de een na laatste plaats, samen met de regio Rijnmond. Alleen de regio Haaglanden doet het met 18 op de 100 nog minder goed. Het landelijke gemiddelde ligt op 12 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de site Geletterdheidinzicht.nl.

Stimuleren
Leesoffensief (LEES!), waarmee de Bibliotheek Venlo zich verbindt, wil deze problematiek aanpakken door de samenwerking te zoeken. Zo werken de Bibliotheek Venlo en het Venlose onderwijs intensief samen om leesbevordering- en plezier op school en thuis te stimuleren. Het Zoom-bezoek van Paul van Loon is daar een onderdeel van. De kinderboekenschrijver is onder meer bekend van Dolfje Weerwolfje, Meester Kikker en De Griezelbus-serie, en zit al 25 jaar in het vak. Hij ging vandaag virtueel op bezoek bij de groepen 4 en 5 van De Toermalijn in Tegelen, De Klingerberg in Blerick en Kleur-Rijk in Venlo.

Magisch
“Niet van lezen houden; eigenlijk kan dat niet”, zei Van Loon tijdens dat Zoom-bezoek. “Waarschijnlijk heb je dan een paar keer het verkeerde boek te pakken gehad. Ik denk dat er voor elk kind een boek is, en dat deze match nodig is om te ontdekken dat lezen leuk is. Dat is inderdaad niet altijd makkelijk. Maar bekijk het zo: eigenlijk is het magisch dat we in groep 3 leren lezen. Dat krabbeltjes en tekens opeens letters en klanken worden. Zo is het eigenlijk ook met het schrijven van een boek. Een verhaal in het hoofd wordt omgetoverd tot een compleet boek met illustraties en een mooie kaft. Pure magie”

Donker
Natuurlijk hadden de leerlingen ook een aantal vragen voorbereid. Zoals over de manier waarop Paul het liefst zijn boeken schrijft, namelijk middenin de nacht. “Dan is het stil, heb ik geen afleiding en heb ik in het donker, mét nachtlampje natuurlijk, alle ruimte om mijn fantasie te laten gaan.” Zowel de leerlingen, leraren als organisatie gaven aan het gesprek met Van Loon als heel waardevol en inspirerend te hebben ervaren.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad