Venlose studenten in coronatijd: sporten, skypen en uiteraard studeren

20 april 2020

De scholen zijn al weken gesloten, jongeren zitten thuis vanwege de coronacrisis. Ook de studenten van de Venlose vestiging van de HAS Hogeschool. Van wie een deel op kamers woont. Hoe hebben zij de afgelopen weken beleefd?

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Van de circa 500 studenten aan de HAS komen er zo’n 25 uit het buitenland. Daarnaast is er een deel dat niet uit de regio komt en op kamers woont. Zij krijgen momenteel, net als andere studenten, online les, vertelt studieadviseur Astrid Jillings. “Dat is natuurlijk niet de gebruikelijke gang van zaken, dus evalueren we regelmatig of het goed verloopt.”

Coach
Iedere student, zegt ze, heeft een eigen coach die ze gedurende de hele studie begeleidt. “Die coach neemt nu een keer per week contact met de studenten op om te horen hoe het gaat. Met de studie, maar ook in algemene zin. De studieadviseurs houden daar een overzicht van bij.” Zelf, geeft Astrid aan, heeft ze een keer per week per e-mail contact met de internationale studenten. “Ik stuur dan een mail met tips, actualiteiten, maar ook luchtige zaken zoals iets over kunst of een prijsvraag. Verder hebben studenten per klas een groepsapp waarmee ze onderling contact houden.”

Intranet
Wat ze verder ook doet, is de internationale studenten informeren over de gang van zaken en maatregelen rondom het coronavirus. “Via ons intranet zetten we veel informatie online, zowel in het Nederlands als in het Engels. Ook in mijn vrijdagmiddagmail komt regelmatig informatie over corona voorbij. En ik verwijs studenten naar bijvoorbeeld het Engelse deel van de site van de RIVM.”

Familie
De ene internationale student heeft het lastiger met de huidige situatie dan de ander, heeft Astrid gemerkt. Zeker wanneer ze in hun eerste jaar zitten. “Die hadden vooral de eerste weken moeite met het vinden van een goed dagritme, met het vinden van een nieuwe routine. Misten familie, thuis. Als daar behoefte aan was en nog steeds is, konden en kunnen ze altijd met hun coach of met mij contact opnemen.”

Te risicovol
Een van de studenten die besloten heeft in Venlo te blijven is Amarens van Bentum, laatstejaars student Business Management in Agriculture & Food. Ze is Nederlandse, afkomstig uit Friesland. “Ik heb besloten in Venlo te blijven omdat ik het op en neer reizen met de trein te risicovol vind. Contact met mijn ouders heb ik regelmatig, via skype onder meer. Zoals ik dat in het verleden ook deed toen ik een aantal maanden in het buitenland zat.”

Interviews
Ze heeft geluk, zegt ze, dat ze met haar afstudeeropdracht bezig is en geen onderwijs online hoeft te volgen. Voor die opdracht moet ze onder meer interviews afnemen met sectorspecialisten. “Maar dat kan telefonisch. Daardoor zit ik wat ruimer in mijn tijd.” Eind juni moet ze de opdracht afronden. “Vooralsnog denk ik dat dat wel lukt, maar het is even wachten hoe de komende weken eruit zullen zien.”

Logeren
Amarens houdt dezelfde routine aan als voor de coronacrisis, geeft ze aan. Ze sport, wandelt en kijkt wat televisie, skypet met studiegenoten, houdt een house party per app, zit veel op Instagram en heeft regelmatig een logé. “Mijn huisgenoten zijn terug naar hun ouders, maar gelukkig logeert een vriendin hier regelmatig. Of ik bij haar. Dat is fijn, want alleen zou ik gek worden.” Zo proberen ze er het beste van te maken, geeft ze aan. “We leren elkaar nu in ieder geval veel beter kennen.”

Striktere regels
Eerstejaars student Business Management in Agriculture & Food Petar Dundin komt uit Bulgarije. Hij is bewust in Venlo gebleven. “Omdat de zorg in Bulgarije minder goed is dan hier in Nederland en ze daar vanwege corona veel striktere regels hanteren dan hier.” Hij woont in een studentenhuis met normaal gesproken zeven bewoners. De meeste zijn echter vertrokken. “Maar ik trek veel op met een vriend uit Bulgarije die hier ook woont. En mijn vriendin, die in Tilburg studeert, is eveneens naar Venlo gekomen.”

Niet zo gedisciplineerd
Zijn dagen zijn momenteel naast de online lessen en opdrachten gevuld met sporten en films kijken. Op woensdag en donderdag loopt hij stage. Petar geeft aan moeite te hebben met het vinden van een nieuwe dagelijkse routine. “Ik ben niet zo gedisciplineerd; daardoor lig ik wat achter met mijn opdrachten. De komende examens? Tja, sommige kunnen online, andere zie ik tegen die tijd wel weer.” Hij komt zijn dagen redelijk goed door, zegt Petar. “Ik merk dat sommige medestudenten het wel eens moeilijk hebben. Ik kan gelukkig terugvallen op mijn vriendin, en een van mijn vrienden.”

Vaste dagindeling
Ook Tapuwa Makani uit Zambia zit in het eerste jaar van de opleiding Business Management in Agriculture & Food. Hij noemt zichzelf gedisciplineerd, onder meer omdat hij vroeger op een internaat zat. “Ik hou me aan een vast schema, een vaste dagindeling. Merk wel dat ik onderwijs op afstand soms lastig vind. Aan de andere kant heb ik wel wat meer vrijheid.” Hij heeft regelmatig contact met school, geeft aan de vrijdagmiddagmails van de studieadviseur zeer te waarderen. “We worden gelukkig ook goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.”

Goed weer
Soms, merkt Tapuwa op, slaat de verveling toe, maar over het algemeen kan hij goed met de situatie omgaan. “Ik kijk films, Netflix. Verder heb ik hier enkele vrienden. Soms sporten we wat, badminton. Of gaan we wandelen of buiten in de zon zitten – het is gelukkig goed weer.”

Richtlijnen
Wanneer hij weer naar school kan, weet Tapuwa niet. Net zo min als studieadviseur Astrid Jillings. “We volgen de richtlijnen van de overheid. Wellicht dat daar deze week wat meer duidelijkheid over komt.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...