Unieke samenwerking Microsoft en Kindcentrum Ulingshof in Venlo: “leerling profiteert”

7 november 2022

Dit najaar bracht Microsoft adaptive accessoires op de markt voor mensen met een beperking. Kindcentrum Ulingshof in Venlo was de afgelopen twee jaar nauw betrokken bij het ontwikkelingsproces. “Heel bijzonder dat wij een belangrijke rol hebben kunnen spelen bij het bedenken van producten waar mensen nu wereldwijd mee aan de slag gaan.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Onderwijsgroep Buitengewoon

‘Made in Venlo’. Dat stempel zou je zonder meer kunnen plakken op de computeraccessoires die zijn afgestemd op mensen met een beperking. Bibi Cammaert, communicatiemedewerker van Onderwijsgroep Buitengewoon – een van de partners binnen het kindcentrum –, vertelt hoe de samenwerking met Microsoft tot stand kwam. “John Helmes, de vader van Jara, een van onze leerlingen, is werkzaam als productdesigner bij Microsoft. Hij zag op een gegeven moment dat zijn dochter met de bestaande accessoires niet goed overweg kon.” Dat accessoire, legt ze uit, was een muis, maar het kan ook om andere artikelen gaan zoals een button of joystick.

Maatwerk
Helmes gebruikt als productontwikkelaar al jaren 3D-printtechnieken om unieke prototypes te maken, vertelt Cammaert. Hij besloot een nieuw model muis voor zijn dochter te maken. Vervolgens kwam hij met het idee om ook voor andere leerlingen aangepaste accessoires te ontwikkelen. “Als kindcentrum bieden we onderwijs, revalidatie en zorg aan kinderen en jongeren tussen 2 en 20 jaar met een lichamelijke, neurologische en/of cognitieve beperking. Dat zie je onder meer terug in de wijze waarop we omgaan met technologie en de digitale wereld in het dagelijks leven, inclusief onderwijs. Voor kinderen die beperkt zijn in hun motoriek is dit vaak een hele uitdaging. Een kind met bijvoorbeeld variabele spierspanning en ongecontroleerde bewegingen kan moeilijk een computermuis bedienen. Dit kan de ontwikkeling en het leerplezier in de weg staan. Het idee van John vroeg dus om maatwerk.”

Millimeterwerk
Microsoft was enthousiast over het ontwerp dat Helmes voor Jara had gemaakt en gaf akkoord om een project te starten – wel met het verzoek er geen ruchtbaarheid aan te geven. Daarbij werden collega’s van Helmes betrokken, maar eveneens medewerkers van Ulingshof zoals ergotherapeuten en docenten. Cammaert legt uit dat het een intensief traject werd. “Bedenk je dat het millimeterwerk is. Twee jaar lang is het team bezig geweest diverse buttons, muisopzetstukken en joysticks te testen en de producten steeds verder meer te verfijnen. Bijzonder was dat de mensen van Microsoft de problematiek waar de doelgroep mee kampt van dichtbij konden meemaken en de producten daar helemaal op afstemden. Wij konden ze daarbij écht ondersteuning op maat bieden.” Ze geeft aan dat het eindresultaat als zeer positief wordt ervaren. “De aanpasbare computeraccessoires geven leerlingen nog beter toegang tot de digitale wereld.”

Vervolg
Niet alleen de producten zijn positief ontvangen, ook over de samenwerking is iedereen volgens Cammaert bijzonder tevreden. “De designers van Microsoft konden in de praktijk aan de slag, wij kregen een kijkje in hun keuken en konden daar onze input op afstemmen.” Ze sluit een vervolg dan ook niet uit. “We kennen elkaar nu en de contacten zijn warm. Mocht er aanleiding toe zijn dan zullen we elkaar zeker weer weten te vinden.”

Foto: Door het gebruik van op maat gemaakte opzetstukken voor de muis en buttons kan Jara nog meer zelf doen. Dit helpt haar niet alleen in haar ontwikkeling maar geeft ook veel plezier.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad