Venlo-tas maakt nieuwe studenten wegwijs in stad

31 augustus 2020

Normaal gesproken zouden vorige week zo’n 1.500 nieuwe studenten van Fontys, HAS Hogeschool en de Venlose campus van Universiteit Maastricht (UM) door Venlo hebben gewandeld tijdens hun introductieweek. Vanwege de coronacrisis is die week nu uitgesmeerd over enkele weken. En leren de studenten de stad nu kennen dankzij de Venlo-tas en Instagram.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Waar vorige week de nieuwe studenten van Fontys en de UM kennis maakten met hun leeromgeving zijn het deze maandagmorgen de eerstejaars studenten van de HAS die beetje bij beetje binnendruppelen. Zien ook Nina Bellen en Nanet Hazenbosch van de organisatie achter de Venlose Introductie Dagen (VID). Het is een alternatieve introductie, bevestigen ze. “Massale bijeenkomsten kunnen nu niet, dus we moesten wat anders verzinnen. Niets doen vonden we geen optie. De scholen hebben hun eigen, aangepaste programma en daar hebben wij allemaal activiteiten aan gekoppeld die zijn afgestemd op de huidige maatregelen.”

Nanet Hazenbosch en Nina Bellen

 

Gratis sleutel
Want het is belangrijk dat nieuwe studenten naast de school eveneens de stad leren kennen, maakt Nina Bellen duidelijk. “Zoals vorige week de studenten van Fontys en UM komen vandaag de studenten van de HAS in kleine groepjes en volgens een tijdschema naar school.” Maar met groepen de stad in zoals normaal gebruikelijk is tijdens de VID, is dit jaar niet mogelijk, merkt Nanet Hazenbosch op. “Dus hebben we de Venlo-tas geïntroduceerd. Met daarin een aantal Venlose producten, een checklist om typisch Venlose dingen te doen en acties van Venlose ondernemers. Zoals de derde sleutel gratis bij een sleutelmaker. Studenten willen nog wel eens een sleutel kwijtraken”, lacht ze.

Herkenbaar
Om korting te krijgen moeten de studenten de tas bij zich hebben als ze de stad in gaan. Nina Bellen: “Dat maakt ze herkenbaar, zoals ze ook tijdens de introductie herkenbaar zijn als nieuwe studenten. We hopen dat inwoners en ondernemers ze welkom heten en dat de studenten zich snel thuis voelen in de stad. Vorige week hebben we de tas al uitgereikt aan de startende studenten van Fontys en UM, vandaag gebeurt dat op de HAS.”

Check Venlo
Daarnaast, zo geven Bellen en Hazenbosch aan is er een Instagram-account met een link naar de website van Check Venlo. “Via Instagram zullen we heel nadrukkelijk aanwezig zijn en studenten op allerlei interessante zaken wijzen en doorverwijzen naar de website. Die site is een soort vraagbaak en informatiebron. Informatie over huisvesting, bijbaantjes, bijeenkomsten, vrijetijdbesteding, wat de leuke plekken in de stad voor studenten zijn, enzovoorts. Nogmaals, het moet door corona nu anders dan andere jaren maar we hopen met onze aanpak dat de studenten snel hun draai in Venlo zullen vinden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad