Vorig jaar opgerichte Venlose Brightlands AI Academy verwelkomt nieuwe deelnemers

20 september 2022

Aan het brede en diverse Venlose opleidingsaanbod werd vorig jaar de Brightlands AI Academy toegevoegd. Daar zijn vandaag, 20 september, nieuwe deelnemers begonnen aan bijscholing over kunstmatige intelligentie. Erwin Boom, wethouder van Economische Zaken, gaf het startschot.

Tekst: redactie VenloVanbinnen

Iedereen heeft wel een beeld bij kunstmatige intelligentie, ofwel artificial intelligence (AI). Veelal zijn dat al dan niet verre toekomstvisioenen, bedacht door filmmakers. Die overigens vaak heel dicht bij de realiteit kunnen zitten. Feit is dat AI ook steeds meer onderdeel wordt van ons dagelijks leven. Van beeldherkenning en interpretatie tot productierobots en gepersonaliseerde suggesties op Netflix en zelfrijdende auto’s. De toepassing van AI maakt processen slimmer en autonomer. Dat vraagt om specifieke kennis, om medewerkers die bekend zijn met deze nieuwe technologieën.

Kansen
De AI Academy voorziet in die vraag, voor uiteenlopende sectoren. De nieuwe lichting die vandaag begon, vormt dan ook een divers gezelschap; hun achtergronden variëren van gemeentes tot transportbedrijven en van beveiliging tot bouw. De ambitie is om deze professionals beter in staat te stellen om kansen voor AI-toepassingen binnen de eigen organisatie te identificeren, op waarde te schatten en toe te passen.

Toegevoegde waarde
De dag werd geopend door Erwin Boom, wethouder van Economische Zaken bij de gemeente Venlo. Hij deed dat op de bovenste verdieping van de Innovatoren op de Brightlands Greenport Campus in Venlo. De wethouder merkte in zijn openingswoord op het feit dat AI vrijwel overal van toegevoegde waarde kan zijn, zelfs deze ochtend op weg naar de opening: “Met de inzet van AI zou de lift naar de 16e verdieping van de Innovatoren automatisch terug kunnen gaan naar de begane grond, zonder dat je op het knopje hoeft te drukken.” Boom gaf aan dat met AI veel nieuwe kansen ontstaan en wenste de deelnemers veel succes.

Modules
Nadat de wethouder had afgetrapt, volgde een korte introductie van de docenten. Vervolgens gingen de studenten inhoudelijk van start met de eerste module. Deze module behelst het verkrijgen van meer inzicht in de potentie en toegevoegde waarde van artificiële intelligentie en zal de eerste drie weken in beslag nemen. Hierna volgen nog drie modules: ontwikkeling van een door AI-gedreven innovatie, technische haalbaarheid valideren en bouwen aan duurzaam zakelijk succes.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad