Ambitiedocument Veilingterrein Venlo blikt naar stip aan de horizon

11 maart 2022

Jarenlang lag het voormalige Venlose Veilingterrein aan de Tegelseweg braak. Eigenaar JPO komt nu met een ambitiedocument waarin een eerste richting wordt gegeven wat er met het gebied gaat gebeuren. Bij de ontwikkeling van het 7 hectare grote terrein worden diverse partners betrokken, partijen die al in de omgeving actief zijn zoals Fontys Hogeschool, Gilde Opleidingen en VieCuri Medisch Centrum.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: JPO

Wethouder Erwin Boom (EZ) is blij dat het ambitiedocument er ligt. JPO nam vorig jaar onder andere met de gemeente contact op om tot een eerste aanzet voor een plan te komen, vertelt hij. “Het is goed dat we nu kunnen beginnen. Het gebied kan van enorme toegevoegde waarde voor de stad zijn met thema’s als onderwijs en zorg. Natuurlijk is dit een eerste aanzet, er staat nog veel open. Maar we weten welke richting we uit willen.”

Groen en inspirerend
Gard Stals, directeur van JPO, geeft aan dat het proces naar een gedetailleerde uitwerking net zo belangrijk is als de bouwactiviteiten. “We zijn zo’n anderhalf jaar geleden met de gemeente in gesprek gegaan over een duurzame invulling van het terrein. De ambities van de stad worden daar in mee genomen, evenals de toekomstplannen en –visies van de partners in de directe omgeving” Het Veilingterrein moet, zegt hij, een groene en inspirerende omgeving worden, waar mensen graag willen werken, wonen en studeren en die uitnodigt om te bewegen en ontspannen. Belangrijk noemt hij ook de aandacht die er is voor de verbinding van de hei met de Maas en het stadscentrum.

De staketsels van het oude veilinggebouw blijven behouden

Gemengd stadsdeel
In de presentatie die dan volgt, komen fraaie impressies voorbij van hoe het terrein er in de toekomst zou kunnen uitzien (foto). Maar de uiteindelijke uitwerking kan ook tot een heel ander beeld leiden, zo luidt de toelichting. Wel blijven de staketsels van het oude veilinggebouw behouden; ze worden in het plan geïntegreerd. Het vele asfalt van nu verdwijnt grotendeels om plaats te maken voor groen. Er moet een gemengd stadsdeel ontstaan met zorg en welzijn en daarnaast wonen, werk en sport. Een stadsdeel waar de auto een ondergeschikte rol krijgt – wel met een eventuele gestapelde parkeervoorziening – en met woningen voor bijvoorbeeld studenten of personeel van VieCuri en Fontys. Aantallen noemen wil Stals nog niet. “Daarvoor is het nog veel te vroeg.”

Drukke Tegelseweg
Maar hoe houd je die auto weg en verbind je het Veilingterrein bijvoorbeeld met VieCuri en de achterliggende Maas terwijl in het gebied een van de drukste en belangrijkste toegangswegen van Venlo, de Tegelseweg, ligt met op- en afritten van twee snelwegen? “Ook dat gaan we verder uitzoeken”, antwoordt Stals. “Een van de opties is om de Tegelseweg te verleggen, een andere om de weg deels verdiept te maken en er een ecoduct over aan te brengen dat de twee gebieden verbindt.”

Het ambitiedocument dat er nu ligt, zo bevestigen Stals en Boom, is vooral bedoeld om verdere stappen te gaan zetten. De concrete invulling komt later. “Een kwartiermaker is nu aan de slag om nieuwe samenwerkingen tussen gebiedspartners en ook andere en nieuwe partijen te realiseren. Zo gaan we stap voor stap de invulling van het Veilingterrein concreet invullen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad