Met een symbolische sloophandeling en het onthullen van het bouwbord gaven wethouder Sjors Peeters (Wonen) en Woonwenz-directeur Frank van Engelen vandaag, 21 juli, het startsein voor de sloop van het woningenblok aan de Eindhovenseweg naast het stadskantoor. “Een lelijke puist verdwijnt om plaats te maken voor nieuwbouw die qua uitstraling past bij de nieuwe gebouwen in de omgeving.”
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: P&P Company (artist impression), VenloVanbinnen
Architect Jos Klijnen zal nooit hebben kunnen bevroeden dat onderdelen van het door hem bedachte brugplan ooit tot twee keer toe ‘een van de lelijkste plekken’ zouden worden genoemd. Dat na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde brugplan bestond uit de aanleg van de Maasbrug, het stationsplein, een daartussen gelegen weg en bebouwing van de aanliggende gronden. Een van die gebouwen was de al afgebroken ‘Roestflat’, waar jarenlang met dedain naar werd gekeken. Toen dat gebouw er niet meer was, ging de benaming ‘een van de lelijkste plekken van Venlo’ naar het woningenblok aan de voet van de brug.
Hele tijd
Dat verdwijnt nu ook, om plaats te maken voor een appartementencomplex met 71 woningen. Geen moment te vroeg, vindt wethouder Sjors Peeters. “Toen ik eind jaren negentig bij de gemeente werkte was er al sprake van het gebouw te slopen en te vervangen. Dat heeft vervolgens een hele tijd in beslag genomen. Maar nu, in 2021, is het mede dankzij Woonwenz, toch gelukt. Ik ben blij dat ik samen met Frank van Engelen de eerste sloophandeling mag verrichten.”
Vooral sociale huur
Van Engelen wijst er vervolgens op dat Woonwenz met enige regelmaat “rotte plekken” opknapt en een nieuwe bestemming geeft. In dit geval een appartementencomplex met 71 woningen waarvan twee derde voor de sociale huur en een derde voor de middenhuur. “Daarmee spelen we in op de behoefte zoals die momenteel bestaat.” Op de vraag of er bij het ontwerp van het complex vooral naar het heden is gekeken of dat ook het brugplan nog invloed heeft gehad, antwoordt hij: “Uiteraard is gekeken naar wat hier recent is gebouwd, zoals het stadskantoor. Dus het wordt zonder meer een gebouw met een hoogwaardige uitstraling. Een complex met verschillende hoogtes ook, wat hoger aan de kant van het stadskantoor en lager richting stad, zodat het daar eveneens aansluit bij de bestaande bebouwing. Zo is er ook rekening gehouden met het brugplan.”
Speciaal glas
Frank Zuthof, directeur van eigenaar Weski Vastgoed BV bevestigt dat het appartementengebouw een fraaie uitstraling krijgt. De gevels worden opgetrokken uit diverse vormen metselwerk zodat er een wat speels geheel ontstaat, zegt hij. “Met name bij de voorgevel wordt ook aandacht besteed aan de ligging, met de Eindhovenseweg voor de deur en de nabijheid van het spoor. Daar komt bijvoorbeeld speciaal glas.” Onder ander dankzij individuele warmtepompen en het gebruik van zonnepanelen krijgt het gebouw een EPC-waarde van 0, legt hij uit. “Er komt een binnenplaats met parkeerruimte voor zo’n 60 auto’s. Die wordt deels overdekt en op dat dak komen de panelen.” Zuthof verwacht dat de sloopwerkzaamheden dit najaar worden afgerond. Een omgevingsvergunning is inmiddels aangevraagd. “Als die rond is kunnen we eind dit jaar starten met de nieuwbouw en is het de bedoeling eind 2022 op te leveren.”
Andere panden
Tot slot de vraag aan wethouder Peeters wat er gaat gebeuren met de overige panden in die rij. Die zijn particulier bezit. Ze ogen wat onderkomen, maar een opknapbeurt zou ze goed doen. Gaat de gemeente nog met de eigenaren praten? Hij lacht: “wij praten met iedereen. Laten we ons echter eerst op dit project focussen. Maar we zullen op enig moment zeker gaan kijken of er iets aan de andere panden kan worden gedaan.” Vervolgens stapt hij op de grijpkraan om samen met Frank van Engelen een voor een wethouder niet alledaagse handeling te verrichten: met een krakende hap een deel van een gevel slopen.

Woonwenz-directeur Frank van Engelen krijgt instructies voor de symbolische sloophandeling