En weer verdwijnt een lelijke puist uit het Venloos straatbeeld

29 september 2020

Na onder andere de sloop van de Roestflat plus de grondige renovatie en herontwikkeling van zowel de Nedinscotoren als het Keizerstraatje verdwijnt op korte termijn nog een lelijke plek uit het Venlose straatbeeld: het flatgebouw onder aan de stadsbrug op de hoek Eindhovenseweg en Veilingstraat.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

De gemeente Venlo, Weski Vastgoed en Woonwenz slaan de handen ineen om na de sloop van het gebouw een nieuw, duurzaam appartementencomplex te plaatsen waar plaats is voor 71 woningen in diverse huursegmenten.

Lelijke puist
Zowel wethouder Sjors Peeters als Frank van Engelen, directeur Woonwenz zijn content met deze stap waardoor de entree voor Venlo vanuit de westzijde in de toekomst een stuk aantrekkelijker oogt. Het huidige gebouw met 14 appartementen (waarvan op dit moment nog één bewoond is) wordt samen met het bedrijfsverzamelgebouw aan de Veilingstraat in 2021 gesloopt. Daarmee ontstaat een perceeloppervlakte van ongeveer 3000 vierkante meter dat volledig wordt herontwikkeld. Omwonenden van het gebied zijn maandagavond bijgepraat en worden via een klankbordgroep regelmatig bijgepraat over de ontwikkelingen. “Zo verdwijnt weer een lelijke puist uit het Venlose straatbeeld,” aldus Frank van Engelen. Wethouder Peeters weet dat het gebouw voor veel Venlonaren een doorn in het oog is. “Dit plan vormt een mooie afsluiter van het plan Maaswaard dat met Crescendo en de Nedinsco-fabriek al jaren geleden is ingezet.”

 

Fraai en duurzaam
Woonwenz was ook bij de hierboven genoemde bouw- en renovatieprojecten betrokken. Binnenkort start de woningcorporatie eveneens met de herontwikkeling van de locatie waar voorheen het oude M&M gebouw stond. Woonwenz vindt het belangrijk om de stad een fraaier aanzien te geven. “En vergeet het duurzaamheidaspect niet,” zo benadrukt Van Engelen. “Wij zijn de meest duurzame woningcorporatie van Limburg. Die naam houden we graag hoog. Het nieuw gebouw wordt volledig gasloos en energieneutraal uitgevoerd. Het is onze taak om te investeren in het aanzien van Venlo. Daar hoort het aankopen en slopen van verloederd vastgoed, kale terreinen en andere ‘rotte appels’ bij.” Belangrijk daarbij is het vinden van een duurzame bestemming waar nu én in de toekomst voldoende behoefte aan is. Van Engelen: “De vraag naar huurwoningen is onverminderd groot. We zien dit dan ook als een goede kans om op een toplocatie, dichtbij alle voorzieningen zoals centrum en station, huurwoningen toe te voegen.

Plan uitwerken
Hoe het gebouw er qua vorm, kleur en materiaalgebruik precies uit komt te zien, is nog niet bekend. De komende maanden zal het plan worden uitgewerkt. Het wordt in ieder geval stedenbouwkundig afgestemd op de omgeving en dus ook het appartementencomplex dat aan de achterzijde van het Stadskantoor gerealiseerd wordt. Een plan dat uitgaat van diverse bouwhoogten. Direct naast het Stadskantoor wordt het gebouw 10 lagen hoog, maar dichter naar de andere panden aan de Eindhovenseweg en Veilingstraat toe loopt het af naar 3 bouwlagen. Het parkeren wordt op eigen terrein geregeld. Van de 71 appartementen wordt ongeveer 2/3e in het sociale huursegment gebouwd en 1/3e wordt middenhuur. Medio volgend jaar is het mogelijk een collegevoorstel in te dienen. Daarna starten de officiële procedures. Weski, die het plan zal realiseren, verwacht in 2022 te kunnen starten met de bouw en heeft de hoop dat het in 2023 gereed is.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...