Gemeente Venlo kiest voor eigen aanpak inburgering

30 november 2021

Met ingang van 1 januari gaat de regie op inburgering van de Rijksoverheid naar de gemeenten. Voor de gemeente Venlo reden om inburgering en integratie op een geheel eigen manier in te vullen. Sinds begin dit jaar wordt daar al ervaring mee opgedaan in het project ‘Proeftuin Inburgering’.

Tekst: Redactie VenloVanbinnen | Beeld: Leon Vrijdag

De gemeente Venlo geeft aan de nieuwe situatie te willen aangrijpen om met een vernieuwende aanpak de inburgering van statushouders te willen verbeteren. Dat betekent verder gaan dan de verplichte onderdelen afhandelen, maar juist maatwerk bieden. In de Proeftuin Inburgering wordt al via de nieuwe aanpak gewerkt om ervaring op te doen.

Stappen maken
Wethouder Alexander Vervoort (Sociale Zaken) zei daar eerder in het VNG magazine het volgende over: “We kunnen nu echt stappen gaan maken. En daarin de lessen uit het verleden meenemen. Inburgering is voor ons geen kwestie van een vinkje of een handtekening. Weet je de buurman op te zoeken en kennis te maken, in de supermarkt te vragen waar het wc-papier staat, kun je opzoeken hoe je je huisvuil buitenzet? Inburgeren is liefst niet iets dat moet, maar iets dat je wilt, voor jouw toekomst.”

Zelfredzaamheid
Hij erkent in dat gesprek dat lang niet alles van een leien dakje zal lopen. “Natuurlijk zijn er drempels. Dingen die het lastiger maken om in te burgeren. De een heeft gezondheidsproblemen, de ander heeft kinderen die moeite hebben op school. Of iemand kan geen passend werk vinden. Daarom moeten we rekening houden met elke persoonlijke situatie.” Het uiteindelijke doel is volgens Vervoort zelfredzaamheid. Financieel, maar ook wat werk, gezondheid, huisvesting en sociale contacten betreft.”

Samenwerking
De gemeente Venlo is in oktober op zoek gegaan naar partners die aan deze wijze van inburgering invulling kunnen geven. De inschrijving van het samenwerkingsverband tussen Refugee Team en TopTaal kwam daarbij als beste uit de bus. Ze kunnen bogen op ervaring die ze elders in het land, zoals in het Hart van Brabant, Eindhoven en Amsterdam, hebben opgedaan. Refugee Team en TopTaal worden primair verantwoordelijk voor het totale proces en en zullen gaan samenwerken met andere, lokale partijen met kennis van deze materie.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...