Gemeente Venlo ondersteunt bij duurzaam bekersysteem: “Stap voor stap naar minder plastic afval”

10 maart 2023

Vanaf 1 januari 2024 is het verbod op het gebruik van wegwerpplastic van kracht. Dat betekent voor evenementenorganisatoren en horeca dat ze vanaf dan moeten gaan werken met een duurzaam drinkbekersysteem. In Venlo gaat de gemeente dat traject ondersteunen. “De eerste resultaten tijdens de Boètegewoeëne Boètezitting en vastelaovend zijn positief; het plastic bekerafval was fors minder.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Gemeente Venlo

Wethouder Marij Pollux (Duurzaamheid) vertelt dat het traject naar, onder andere, minder afval van plastic bekers bij evenementen een aantal jaren geleden al werd ingezet, met het oog op het verbod in 2024. “Met behulp van een extern bureau zijn we toen aan de slag gegaan met het verduurzamen van evenementen. Dat gaat overigens verder dan alleen plastic bekers. Denk ook aan ander plastic afval, mobiliteit en stroomvoorziening.” Corona zorgde voor een stagnatie, geeft ze aan, want toen waren er geen evenementen en die zijn juist nodig om maatregelen in de praktijk te brengen.

Tientallen procenten minder
Sinds vorig jaar, na het verdwijnen van de meeste coronabeperkingen, werd een en ander weer hervat. Pollux legt uit waarom de gemeente Venlo nadrukkelijk de faciliterende rol pakt. “Meer gemeenten zijn hier mee bezig, sommigen hebben het zelfs opgenomen in de APV. Wat Venlo bijzonder maakt is dat de meeste evenementen hier door vrijwilligers worden georganiseerd. Daar mag je niet hetzelfde van verwachten als van professionele partijen als bijvoorbeeld Mojo. Vandaar onze rol.” Wat afgelopen jaren werd besproken, zegt ze, wordt dit jaar in de praktijk gebracht. Het eerst bij de Boètegewoeëne Boètezitting en vastelaovend. “We zagen meteen resultaat. Exacte cijfers heb ik nog niet, maar het gaat om tientallen procenten minder afval van plastic drinkbekers. Al blijft er nog genoeg werk aan de winkel.”

Leerproces
Vanwege de complexheid van de materie is er gekozen voor een stap-voor-stap-aanpak. Er is een extern bureau ingehuurd dat ervaring in andere steden heeft en er moet volgens Pollux vooral sprake zijn van een leerproces. “In Venlo zijn er zo’n elf of twaalf grote evenementen en veel kleinere. De ervaring die wordt opgedaan bij een evenement wordt weer meegenomen naar een volgende en ook toegepast bij de kleinere evenementen.” De aanpak is tweeledig, merkt de wethouder op. Tijdens evenementen wordt in de toekomst gebruik gemaakt van goedgekeurde plastic bekers die worden ingezameld en gerecycled. Of er wordt gebruik gemaakt van herbruikbare bekers, de hard cups.”

Bewustzijn
De kwaliteit van die laatste wordt steeds beter, stelt Pollux. Waar herbruikbare bekers in het verleden al snel smoezelig werden, blijft de uitstraling nu beter. “Belangrijk als je van je glas bier wilt genieten. Veel brouwerijen denken daar overigens in mee.” Een ander aspect is het creëren en vergroten van het bewustzijn bij het publiek, zodat mensen ook daadwerkelijk bekers inleveren of hergebruiken. “Je ziet dat het bewustzijn zeker toeneemt, dat mensen beseffen dat we niet op de oude voet verder kunnen en gewoon zo’n plastic beker uit handen laten vallen.”

Eigen karakter
De gemeente Venlo heeft tevens een externe regisseur aangetrokken die als vrijwilliger bij het Zomerparkfeest veel kennis en ervaring met verduurzaming heeft opgedaan. Hij gaat in 2023 evenementenorganisatoren en horeca faciliteren en ondersteunen bij de implementatie van een duurzaam drinkbekersysteem. Pollux: “Zoals gezegd willen we de opgedane ervaring toepassen bij elk volgend evenement. Maar er zal wel rekenen moeten worden gehouden met eigen karakter van ieder evenement. Om een voorbeeld te noemen. De vastelaovend speelt zich af in openbaar gebied, het Zomerparkfeest op een afgesloten terrein. En het eerstvolgende grote evenement, De Venloop, heeft weer andere kenmerken. Daar heb je behalve met het publiek langs de kant te maken met de renners die onderweg drinken aangeboden krijgen. Je kunt op het parcours bijvoorbeeld afvalpunten realiseren. De Venloop experimenteerde overigens vorig jaar wat dat laatste betreft met milieuvriendelijke drinkzakjes van zeewier.”

Maatschappelijke uitdaging
Pollux besluit met de opmerking dat de focus nu ligt op 2023; ambities voor de lange termijn wil ze nog niet uitspreken. “Dit jaar doen we vooral ervaring op, daarna zetten we een volgende stap in het verder verduurzamen van evenementen. Dankzij het duurzaam drinkbekersysteem zijn we nu in gesprek en blijven we dat ook. Overigens is dit niet alleen een opgave voor de evenementenbranche, het terugdringen van plastic afval is een maatschappelijke uitdaging, voor iedereen dus.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad