Gerenoveerde Deken van Oppensingel krijgt weer de allure van vroeger

25 september 2020

In de wandelgangen werd gedurende de afgelopen weken wel eens geklaagd over de trage voortgang bij de renovatie van het noordelijk deel van de Deken van Oppensingel. Nu het einde van de werkzaamheden in zicht is, klinken vooral positieve geluiden over het eindresultaat. “Ik begrijp die klagers wel,” aldus Olav Bongarts, voorzitter van Bewonerscomité Ponniewaeg. “Het is hun recht, maar we krijgen er een prachtige straat voor terug. Dat is volgens mij het belangrijkste.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

De pijn lijkt vooral te zitten in het feit dat het traject langer duurde dan gepland. Waar in eerste instantie de werkzaamheden nog voor de bouwvakvakantie gereed moesten zijn, daar werden ze vertraagd en zal het meest noordelijke deel van de straat pas in de loop van oktober weer volledig in gebruik zijn. Bongarts snapt de reden van het oponthoud. “Er is olie in de grond aangetroffen. Die is afkomstig van het tankstation dat in het verleden op de Deken van Oppensingel gevestigd was. Veertig tot vijftig jaar geleden was bodemsanering nog niet echt een belangrijk issue. Als er nu olieresten worden gevonden, moeten die eerst grondig gecontroleerd worden. Dat is een aantal keren gebeurd. Uiteindelijk zit daar dan ook nog de bouwvak tussen. Die factoren samen verklaren de opgelopen vertraging. Misschien niet leuk, wel begrijpelijk.”

Goed geïnformeerd
Bewoner Pascal Beerkens deelt de visie van Bongarts. “Ja, wat moet ik zeggen? Natuurlijk heeft het langer geduurd. Maar het team dat aan de weg heeft gewerkt, kan er niets aan doen dat er olie en kabels in de grond liggen. Dat zijn zaken die gebeuren en vooraf niet bekend zijn. De woordvoerders hebben de bewoners altijd netjes geïnformeerd. Meestal per brief, maar ze stonden ook altijd klaar als er directe vragen waren over de voortgang. Ik begrijp dat het lastig is als een bewoner met veel boodschappen niet de auto voor de eigen woning kan parkeren, maar waarschijnlijk is iedereen dat over een half jaar vergeten. Dan zien mensen toch vooral een prachtige straat en een gloednieuw rioleringssysteem.”

 

Toekomstplannen
En dat rioleringssysteem, daar was het in eerste instantie om te doen, zo weet Bongarts. “Een aantal jaren geleden hebben we dit bewonerscomité opgericht, vervolgens zijn er diverse informele bijeenkomsten in het Julianapark geweest. Daar zijn de wensen van bewoners voor de toekomst besproken. Veiligheid, inrichting van de straat en de diverse evenementen in het park waren belangrijke punten. Vervolgens heb ik met een aantal mensen in klein comité de meest essentiële punten besproken en plannen voor de toekomst gemaakt.”

Traditionele allee
Met die plannen stapten Bongarts en een aantal andere bewoners naar de gemeente. Wat bleek: het noordelijke deel van de Deken van Oppensingel – van rotonde tot Gasthuiskampstraat – stond op de planning om een nieuwe riolering te krijgen. “Daarop was onze reactie: hoe gaaf zou het zijn als dan tevens een herinrichting van de straat zou kunnen plaatsvinden? De gemeente reageerde positief. Wij kregen alle ruimte om mee te denken en veel wensen zijn meegenomen in de definitieve plannen. Het was ons doel om de sfeer van de traditionele allee of laan uit het verleden te laten herleven. De Deken van Oppensingel wordt weer de entree van de stad. Een echte zichtlaan zonder fietspad, maar wel met fraaie bomen, beplanting en rustig verkeer. Auto’s zijn hier te gast en mogen slechts 30 kilometer per uur rijden. Ze passen zich dus aan het fietsverkeer en de sfeer van de straat aan. Dat is een bijzonder prettige bijkomstigheid.”

Voortgangsgesprekken
Tijdens de renovatiewerkzaamheden vonden voor de coronacrisis al diverse voortgangsgesprekken plaats waarbij bewoners werden ingelicht over de werkzaamheden. In de afgelopen maanden gebeurde dat per email, Whatsapp-berichten of brieven. De communicatie vanuit de gemeente verliep volgens Bongarts dus naar wens. Hij verwacht dat het eerste deel van de straat over een paar weken wordt opgeleverd. Daarna volgt nog het stuk vanaf Mercatorstraat tot aan de rotonde.

Het doel is nu om eind november alles klaar te hebben. Volgens Bongarts wordt het andere deel – vanaf het Julianapark tot aan de Keulse Poort – ook nog gerenoveerd, maar eerst moeten het Museumkwartier en de parkeergarage Arsenaal gereed zijn. Hij verwacht dat dat nog wel even duurt. “Veel bewoners aan de noordelijke zijde zijn blij met deze renovatie. Het oogt verfrissend en de straat is voor de komende veertig jaar weer in goede staat. Zo blijkt maar weer dat constructieve gesprekken met een gemeente echt wel ergens toe kunnen leiden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...