Het Coronavirus en Venlo: wel alert, nog geen reden voor paniek

26 februari 2020

Sinds dat bekend werd dat op dinsdagavond 25 februari een Duitse man uit de gemeente Selfkant, net over de grens bij Sittard, positief getest is op het coronavirus (COVID-19) is ook de Limburgse bevolking extra alert op signalen. Ook in de regio Venlo bereiden instanties zich voor. Wat is de stand van zaken? Welke gevolgen zijn er voor evenementen, scholen en bedrijven? VenloVanbinnen sprak met VieCuri, Fontys en de GGD Noord-Limburg.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen en Bas Gijselhart

Uit onderzoek blijkt inmiddels dat de Duitser al voor het ontstaan van zijn klachten in Limburg is geweest. Dat was tijdens het weekend van 8 en 9 februari in een hotel in Vlodrop om precies te zijn. Pas sinds afgelopen maandag 24 februari is hij samen met zijn echtgenote met klachten in een ziekenhuis in Düsseldorf opgenomen.

GGD
Geen gevaar dus voor de Limburgse bevolking, maar voor de GGD Noord-Limburg wel voldoende reden om woensdagmorgen de situatie op te schalen en met diverse partijen in overleg te gaan. “Het geven van een goede voorlichting vinden wij op dit moment essentieel,” aldus een woordvoerder. “Daarom dit overleg. Met diverse partijen wordt besproken wat er de komende dagen verder moet gebeuren.” Volgens de GGD hoeven mensen die in Nederland verkouden zijn of longklachten hebben zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. Zeker niet als ze niet recent op het vasteland van China (inclusief Taiwan, Macau en Hongkong), in Singapore, Iran of genoemde gemeenten in Noord-Italië zijn geweest. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus. Ook het dragen van mondkapjes is volgens de GGD Noord-Limburg nog overbodig.

Fontys
In de regio Heinsberg blijven scholen en kinderdagverblijven woensdag gesloten. Op de Fontys Hogeschool in Venlo studeren veel leerlingen uit de Duitse grensstreek. Voldoende reden om alert te zijn. Zijn daarvoor al maatregelen genomen? “Gelukkig hebben we op dit moment vakantie,” aldus persvoorlichter Erwin Hoeks. “Natuurlijk houden wij de situatie goed in de gaten en beslissen pas de komende dagen of er maatregelen genomen moeten worden.”

VieCuri
VieCuri bereidt zich eveneens voor op verdenkingen en daadwerkelijke ziektegevallen, zo laat communicatieadviseur Liset Spreuwenberg weten. “Wij communiceren met alle medewerkers en vooral de spoedeisende hulp en Eerste Hart Hulp (waar nieuwe patiënten zonder verwijzing binnenkomen) over belangrijke ontwikkelingen en triagerichtlijnen.” Volgens Spreuwenberg moet hierbij gedacht worden aan informatie zoals: hoe identificeer je een patiënt die mogelijk is besmet met het coronavirus, wat moet je dan wel en niet doen, welke testen moeten gedaan worden, door wie en hoe moet de patiënt worden opgenomen? Tevens wordt de voorraad beschermingsmiddelen en middelen voor diagnostiek nauwkeurig gemonitord. “Onze afdeling Infectiepreventie geeft informatie over hoe deze te gebruiken. Vanwege de grote behoefte wereldwijd aan deze materialen is het zaak deze op het juiste moment te gebruiken. Verder wijzen we natuurlijk extra op het belang van infectiepreventie om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Denk aan regelmatig handen wassen en goede hoest/nies discipline.

Bedrijven en evenementen
Steeds meer bedrijven doen een beroep op deeltijd-WW, omdat zij door het coronavirus tijdelijk minder werk hebben. Volgens het ministerie van Sociale Zaken is het niet bekend of het ook om Limburgse bedrijven gaat. Wel zijn veel organisaties bezig om draaiboeken aan te passen, zeker als het gaat om beurzen of congressen. Dat is vaak dé plek waar veel handen worden geschud. Zo is in Frankfurt de beurs ’light and building’ al afgezegd en mensen die deze week de huishoudbeurs of de Negenmaandenbeurs bezoeken, krijgen het advies om geen handen te schudden. Volgens De Limburger zal ook de internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht, die dit jaar van 7 tot en met 15 maart gehouden wordt, de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet volgen. Over maatregelen wil de organisatie nog niets zeggen. Het is nog te vroeg om een goed antwoord te geven op de vraag of de wereldwijde verspreiding van het virus ook gevolgen heeft voor evenementen in de regio Venlo. Denk aan wedstrijden van VVV-Venlo of concerten bij Poppodium Grenswerk.

Misschien nog wel het belangrijkste om te weten: raak nog niet in paniek door de berichtgeving. Het sterftepercentage onder mensen dat besmet met het coronavirus is, ligt nog vrij laag. Wereldwijd overlijdt ongeveer 2 procent van de patiënten aan de gevolgen. Bij die overledenen patiënten gaat het vooral om oudere of verzwakte mensen. De meeste mensen genezen van het coronavirus. Van alle besmette personen heeft ongeveer 17 procent ernstige klachten.

Terug