Kazerne Kwartier: ‘belofte aan de stad’ nu officieel bekrachtigd

28 juni 2021

Vandaag, 28 juni, hebben Gemeente Venlo en de drie ontwikkelcombinaties Weski- Woonwenz, Janssen de Jong projectontwikkeling (Team Vrijdag) en Laudy-Mulleners, de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van het Kazerne Kwartier in Blerick getekend. Daarmee is de nieuwe toekomst voor dit gebied weer een stap dichterbij.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: gemeente Venlo

‘Een belofte aan de stad’ zo wordt de ontwikkeling van het Kazerne Kwartier voorafgaand aan het officiële tekenmoment in de Maaspoort genoemd. Een belofte die met die ondertekening officieel wordt bekrachtigd. Waar eerdere plannen uiteindelijk spaak liepen en op de nodige kritiek konden rekenen, daar wordt het huidige project, zo klinkt het, in grote lijnen omarmd, zowel aan de Venlose als aan de Blerickse zijde. De stad kijkt er naar uit, zo is gebleken.

Kritische noot
Toen hij enige tijd toch een kritische noot durfde te plaatsen bij iets wat hem werd voorgelegd, vertelt wethouder Erwin Boom (Economische Zaken), kreeg hij van de andere partners de vraag of daar een gebrek aan vertrouwen uit sprak. Boom glimlacht: “Ik heb ze meteen gerustgesteld. Er is volop vertrouwen van ons als gemeente richting de partners, de ontwikkelaars. Gerustgesteld lieten ze me weten dat het vertrouwen geheel wederzijds is.”

Bruisende combinatie
Natuurlijk weet hij dat er kritisch wordt gekeken naar wat er met de resten van het fort en het historisch erfgoed gaat gebeuren. “Maar dat wordt op zorgvuldige wijze ingepast. Het Kazerne Kwartier wordt juist een bruisende combinatie van historie en toekomst. De komende jaren wordt die plek een etalage van hoe je die twee aspecten samenbrengt.”

Het officiële ondertekenmoment

Vroeg stadium
Projectleider namens de gemeente Ivo Gerits wijst desgevraagd op het feit dat de partners al in een vroeg stadium bij de planontwikkeling werden betrokken. “Vaak gebeurt dat pas later in het traject.” Hij geeft aan dat er in de afgelopen maanden vorm is gegeven aan die samenwerking. “Dat is vandaag bekrachtigd in de samenwerkingsovereenkomst.”

Uitgifteovereenkomst
Komende periode gaan alle partijen onder supervisie van het stedenbouwkundig bureau West8, alles afronden tot het definitief ontwikkelplan. Dan wordt op hoofdlijnen duidelijk welke typen woningen, gebouwen en voorzieningen in het gebied komen. Volgens Gerits is er in oktober een themasessie voorzien waarbij de gemeenteraad uitgebreid over de voortgang wordt geïnformeerd. Hij verwacht dat er voor het einde van het jaar een uitgifteovereenkomst ligt. Daarna wordt het definitieve bestemmingsplan vastgesteld. “Als dat proces zonder al te veel problemen verloopt – en grote problemen verwachten we niet – dan kan eind volgend jaar de schop in de grond.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad