Platgeslagen: Boomfluisteraar en olijke Venussen

25 februari 2022

Verrassende nieuwkomer in de Venlose politiek is Forum voor Democratie. Als een konijn uit de hoge hoed meldde de partij zich aan voor de Venlose gemeenteraadsverkiezingen.

Tekst: Toine Schreinemachers | Beeld: Peter Janssen

Speerpunt in verkiezingsstrijd zijn de coronaregelgevingen. Waarschijnlijk uit angst heeft het kabinet besloten deze vóór de gemeenteraadsverkiezingen te schrappen. Rest enkel nog een inhoudsloze anti-stem.

In Lars Heuvelmans werd in allerijl een lokale lijsttrekker uit de klei getrokken om de radicale partij een smoelwerk te geven. Heeft de mentor buitengewone capaciteiten? Als voormalig korporaal en boomfluisteraar zijn camouflagetechnieken hem niet vreemd.

Overige keuzes op de kieslijst zijn beperkt. Een meerderheid die nooit op Venloos grondgebied heeft gekust en gevreeën, is schraal. Net zoals meerdere kandidaten die voorkomen op kieslijsten elders. Kies maar uit, iedere kans is er één.

Het is dat de partij in coördinator Martin Camp nog een Venlonaar binnen haar duistere gelederen heeft. Gebrek aan zelfreflectie past naadloos bij de partij…

Pluspunt: Niet bekend
Minpunt: Wel bekend
Verwachting: 1-2 zetels

Eveneens nieuw in Venlo is AANGENAAM. Een meidencollectief van Nanet Hazenbosch, Nina Bellen en Crissy Fila, dat strijd voor gelijkwaardigheid in seksen en maatschappelijke afspiegeling. Een uitstekend initiatief!

Afgelopen week kwamen de dames met een keihard oordeel. De vertegenwoordiging van vrouwen in de huidige Venlose gemeenteraad is belabberd. Zelfs zo erg dat er opgeroepen wordt het landelijk collectief #stemopeenvrouw te steunen. Een radicale oproep, doch loze kreet.

Het aantal vrouwen in een gemeenteraad is slechts een gegeven. Gezien het aantal huidige vrouwelijke raadsleden (28%) in Venlo komt dit overeen met het aantal vrouwelijke kieskandidaten (27%) in 2018. Een correcte afspiegeling ten opzichte van het aanbod dus.

In Weert is alles perfect volgens AANGENAAM. Verschil met Venlo is echter dat deze gemeente in 2018 bijna 40% vrouwelijke kiesgegadigden telde, een niet vermelde nuance. Weert telt wel slechts één allochtoon raadslid en Venlo vijf. Wat is nu de juiste afspiegeling van de maatschappij?

Het daadwerkelijke probleem zit ‘m erin dat er procentueel minder vrouwen op kieslijsten staan. Komt dit omdat vrouwen minder uitvoerende politieke interesses hebben? Of omdat vrouwen moedwillig buiten de poort worden gehouden? Interessantere thema’s voor een behaaglijk onderzoek.

Ieder verhaal verdient een kans. Het is de kracht om dit kwalitatief en meerzijdig te kunnen onderbouwen. En dat lijkt in deze niet het geval. Waar deze olijke Venussen voor zeggen te strijden maken zij zichzelf, middels deze hashtag, schuldig aan. Gender-onderscheidend gedrag…jammer…

Pluspunt: Inzet
Minpunt: Eenzijdigheid
Verwachting: Niets

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad