Platgeslagen: Gebrek aan visie en afspiegeling

28 januari 2022

EENlokaal gaat komende verkiezingen in als een volwassen partij. De kieslijst is afgeroomd van 47 naar 15 personen. Een blijk van selectie op aanwezige kwaliteit, zonder emotionele waardes van fusiepartijen.

Tekst: Toine Schreinemachers | Beeld: Peter Janssen

Of deze kwaliteit voldoende is om wederom (nipt) de grootste te worden is vooralsnog de vraag. Frans Schatorjé, Leon van den Beucken en Tugba Özkaya zullen hun volgelingen wel trekken. En met Luud Pieko bezit de partij natuurlijk de winnaar van de Linkmiechel 2020 voor het beste debat. Maar de partij verloor gezicht door een aantal bekende afhakers onder wie een notoir kopstuk. Benieuwd hoe de lokale brigade dit op gaat pakken.

Met Ad Roest verloor de partij hét potentiële stemkanon, een voelbare aderlating. Als wethouder van financiën bracht hij, samen met onverwachte Rijksmiljoenen, Venlo terug in het gareel. Van onder een satijnen curatele deken naar overschotten in verroest huishoudboekje.

Met de huidige financiële positie is dus een puike prestatie geleverd. Echter zoals gezegd, dat biedt geen garanties voor de toekomst. Aandacht voor louter verbeterpunten op niveau dorpspolitiek is niet genoeg. Het is toch echt zaak dat de totale gemeente als stad vooruit moet. Problemen van een grote stad dienen zich aan en daar moeten visie voor worden gezocht.

Het fundament onder een stevig Venlo is gelegd, het wordt nu tijd om (door) te ontwikkelen. De partijvisie vertoont hierin tot dusver té veel eenheidsworst met andere politieke partijen. En dat past niet bij de statuur van een grootste politieke partij. Dan moet het voortouw genomen worden. Niet enkel denken in oplossingen van bestaande problemen. Ook visie tonen. Aanpakken dus!

Pluspunt: oog voor alle stadsdelen
Minpunt: gebrek aan ontwikkelingsvisie
Verwachting: 5 tot 6 zetels

Nieuwkomer DENK belooft strijdvaardigheid komende tijd. Onder aanvoering van de charmant ogende Selim Özcelik op jacht naar een aantal Venlose zetels. Met de slogans ‘voor iedereen’ en ‘Venlonaar centraal’ wordt ingehaakt op landelijke leuzen van de partij. Mooie woorden om mee te starten.

We hadden aan kieskeuzes echter een grotere diversiteit verwacht. Met louter kandidaten van wie de etnische afkomst slechts één tandwiel is van de samenleving kun je amper prediken voor iedere Venlonaar.

Daarnaast is de afvaardiging van Ilica Yilmaz als enige vrouw best schamel te noemen. In de presentatie laat je dan objectieve steken vallen. En dat beïnvloedt helaas de algemene beeldvorming van de partij tot dusver. Democratie start al bij een visueel oogcontact.

Pluspunt: sociale richtpunten voor kwetsbaren
Minpunt: beperkte maatschappelijke afspiegeling
Verwachting: 1 tot 2 zetels.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad